Görüş Bildir
Haberler
İkinci El Araç Alım Satımına Vergi Yolda

etiket İkinci El Araç Alım Satımına Vergi Yolda

Deniz Gök
28.02.2021 - 09:15 Son Güncelleme: 28.02.2021 - 14:18

Yeni kaynak arayışına giren hükümetin ikinci el araç satışlarından binde 5 vergi almak için harekete geçtiği belirtildi. Hazırlanan yasa taslağının yakında TBMM Genel Kurulu'na gelerek yasalaşması bekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, büyüyen bütçe açığına çözüm bulmak için yeni kaynak arayışlarına giren hükümet, çareyi ikinci el araç satışlarında buldu.

Düşük satış gösterilip vergiden kaçılamayacak

Düşük satış gösterilip vergiden kaçılamayacak

Hazırlanan yasa taslağına göre, ikinci el araçların satışından binde 5 oranında vergi alınacak. 

Satış miktarı da aracın en az kasko değeri kadar olacak. Böylece düşük satış gösterilip vergiden kaçılamayacak.

2020'de 6 milyon adet civarında ikinci el araç satıldığı düşünüldüğünde, milyarlarca liralık vergi toplanacak.

Meclis'te hazırlanan yasa taslağının en kısa sürede genel kuruldan geçerek yasalaşması bekleniyor.

"Pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz"

"Pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz"

İkinci el analiz şirketi Cardata'nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, pandeminin etkisiyle sıfır araç tedariğindeki sıkıntı nedeniyle ikinci ele talebin arttığını hatırlatarak, devletin bu hareketi gördüğünü ve vergilendirmek istediğini belirtti. 

Yeni verginin satışlara ve fiyatlara büyük bir etkisi olmayacağını anlatan Yalçın, “100 bin TL'lik bir araçtan 500 TL yeni vergi alınacak. Ama 300 bin TL'den itibaren fiyatlara kısmi etkisi olacaktır. Pazarda 15 Kasım 2020'ye kadar inanılmaz bir hareket vardı. Şu anda pazar normale döndü, fiyatlar da rayına oturdu. Havaların ısınmasıyla pazarın yeniden hareketlenmesini bekliyoruz. Şu anda da yükselen bir grafik var” dedi.

Hazırlanan yasa taslağını değerlendiren vergi uzmanı Nedim Türkmen ise, geçen yıl ikinci el piyasasının büyüklüğünün 300 milyar liraya çıktığını söyledi. 

Bu satışlardan çok büyük kârlar elde edildiğini ifade eden Türkmen, 'Maliye hem gelir ve kurumlar vergisi hem de KDV alamadı. Şimdi alım-satıma harç getirilmeye çalışılıyor. İnsanlar bu binde 5 harcı ödememek için eskisi gibi araç devirlerini almak istemeyebilirler. Bu sektörde elde edilen kârları vergilendirmek ana hedef olmalı” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
215
89
16
16
6
4
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

bunlara butce aciginin vergileri artirmak kadar harcamalari kontrol ederek de dengelenebildigini birileri soylesin. mesela yeni saraylardan bir kaci yapilmas... Devamını Gör

feyk

baska bir noktada buyumeyen uretmeyen bir ekonomide vergiyi artirmak lineer olarak kazancini artirmiyacaktir, aksine dahada asagiya duser. keza ekonomi gibi ... Devamını Gör

CanCan Gül

Fiyat yükseltmekten başka bir bok olmayacak... verginin vergisinin vergisinin vergisini alıyorlar artık... Kdv ötv mtv şimdi bide satarken vergi ooh...

Art Ankara

Nefes vergisini de bekliyoruz hala çıkmadı!!!