Görüş Bildir
Haberler
İdrar Tahlilinde PH Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

İdrar Tahlilinde PH Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
20.10.2021 - 09:00

Vücut dengesi için oldukça önemli bir ölçüt olan Ph, tam idrar tahlillerinde her zaman istenen bir parametredir. Ph değerleri basit durumlardan kaynaklı değişebileceği gibi ciddi hastalıklardan kaynaklı da oluşabilir. İdrarda Ph seviyesindeki düşüklük pek çok sağlık sorunun da habercisi olabilmektedir. Özellikle böbrek taşları ve böbreklerdeki enfeksiyonlar, idrarda Ph değerleri ile ilgili bilgiler verebilir. Bundan dolayı idrar tahlilin de çıkan anormal Ph değerleri aksatılmamalı, mutlaka altta yatan sebep tespit edilmelidir. Peki, idrar tahlilinde Ph nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İdrar, asidik kökenli bir sıvıdır. Memeli canlılarda vücutlarındaki suyun mineral, organik ve inorganik maddelerin dengelenmesinde önemli bir yeri vardır. Bu dengeleme işlemi böbreklerde başlayıp, idrar torbasından dışarıya genellikle cinsel organlarda bulunan mekanizmalar yardımıyla atılarak yapılır. Vücutta fazla olan veya zararlı olan maddeler bu yolları kullanarak vücuttan uzaklaştırılır. Vücutta bulunan maddelerin dengeleri sağlanamaz ise idrar asidik veya bazik bir hal alır. Her iki şeklide bazı olumsuz durumlara zemin hazırlayabilmektedir. İdrar sağlığı açısından oldukça önemli bir yeri olan Ph değerleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

PH nedir?

PH nedir?

İdrarın bir kısmı asit, bir kısmı ise alkalidir. Bu asit ve alkali oranlarını belirleyebilmek için Ph ölçüsü kullanılır. Potansiyel hidrojen de denilen Ph, herhangi bir maddenin içindeki asit özelliğe sahip hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılarak belirlenir.

Yükseklik ve Düşüklük Ne Anlama Gelir?

Yükseklik ve Düşüklük Ne Anlama Gelir?

İdrar tahlilinde Ph değerinin 8'nin üzerinde çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. Bu durum idrarın bazik olduğunu gösterir. Böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, kusma, böbrek tüplerinde gerçekleşen enfeksiyonlar, uzun süre susuz kalma, ph değerlerini yükseltir. Ph yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Kramplar

  • Güçsüz hissetme

  • Huzursuz olma

  • Yüksek ateş

İdrarda Ph düşüklüğü değerlerin 4'ün altına indiğinde görülür. Bu durum idrarın asidik olduğunu gösterir. Şeker koması, susuz kalma, ishal, gut, lösemi, yüksek protein içeren diyetler, c vitamini eksikliği, akut ve eklem romatizması, sakkarin alınması, kronik nefritler, asidozlar ve asidik ilaçların kullanımı idrarda Ph değerlerini düşüren faktörlerdir. Ayrıca aşırı et tüketimi, yağ oranı yüksek yüksek yiyeceklerde idrar asitlenmeye neden olur ve Ph değerlerini düşürür. Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması, aperatif gıda olan kuruyemişlerin tüketilmesi Ph oranlarını dengelemeye yardımcı besin maddeleridir. İdrar Ph düşüklüğünün belirtilerim ise şunlardır:

  • Koyu renk idrar 

  • Bulantı

  • Kusma

  • Bitkinlik

  • Halsizlik

  • Zihin bulanıklığı

  • Baş ağrısı

  • Derin nefes alma

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Ph değerleri sağlık açısında büyük önem taşır. İdrar testlerinin yapıldığı laboratuvarlara göre de değerlerde değişiklik olabilir. İdrarda Ph seviyesinin  4 ila 7 aralığında olması beklenir. Ancak bazı durumlarda 3'e  kadar inebilir ya da 8'e kadar çıkabilir. Bu durum ilaç kullanımı, yeme alışkanlıklarını değiştirme gibi basit nedenlerden dolayı oluşabilmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın