Görüş Bildir
Haberler
İç Güvenlik Paketi'ni HDP Görüşmesi mi Erteletti?

İç Güvenlik Paketi'ni HDP Görüşmesi mi Erteletti?

Ulaş
10.02.2015 - 22:00
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

HDP heyeti Öcalan ile görüşmenin ardından hükümet üyeleri ile bir araya geldi, İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin kaygılarını aktardı. HDP'ye göre paketin görüşmelerinin ertelenmesi bu temasın ardından oldu.

İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşen HDP heyeti, her görüşme sonrasında olduğu gibi bu görüşmenin de ardından Hükümet üyeleri ile bir araya geldi. Ancak hem bu İmralı görüşmesinin hem de Hükümet üyeleri ile yapılan görüşmelerin bu defa iki başlık altında toplanan farklı bir anlamı vardı.

Birincisi; çözüm süreci kapsamında değerlendirilen İç Güvenlik Paketi idi. Görüşme yapıldığında henüz AK Parti grubunun planlaması, muhalefetin tepki gösterdiği İç Güvenlik Paketi’nin Salı günü TBMM Genel Kurulu’nda görüşüleceği yönündeydi.

HDP kaynakları Hükümet adına hangi bakan ile görüştüklerine ilişkin bilgi vermedi. Ancak İmralı ziyaretinin hemen ardından yapılan bu görüşmede, heyet İç Güvenlik Paketi’ne ilişkin kaygılarını bir kez daha sıraladı. Polisin silah kullanma şartlarının yeniden çizilmesinden, silah kullanılması durumunda muhalefetin “cezasızlık” olarak nitelediği maddenin yanı sıra vali ve kaymakamlara verilen yetkilerin çözüm süreci ile bağdaşmadığı dile getirildi.

Görüşme sonrasında AK Parti Grubu İç Güvenlik Paketi’nin görüşmelerini bir kez daha ertelenmesi için harekete geçti. HDP heyeti, bu hafta içinde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşecek. Aynı kaygılar bir kez de Akdoğan’a aktarılacak. HDP’nin beklentisi, paketin toplumsal olaylara müdahale konusunda güvenlik güçlerinin yaklaşımını belirleyen maddelerinin büyük ölçüde tasarıdan çıkarılacağı yönünde.

Bozdağ: Tatile girmeden yasalaşacak

Adalet Bakanı Bozdağ, 'İç Güvenlik Paketi' görüşmelerinin ertelenmesine ilişkin soru üzerine, 'Şu anda Grup Başkanvekili arkadaşlarımız ile görüşme yapmış değilim, ertelenme sebebini bilmiyorum ama İç Güvenlik Paketi'nin Meclis kapanmadan önce yasalaşacağını biliyorum' diye konuştu.

Bozdağ, 'İç Güvenlik Paketi değişime uğrayabilir mi?' sorusuna ise 'Benim İç Güvenlik Paketi'nin detayları üzerinde bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. İçişleri Bakanımız yasayı takip ediyor. Benim bildiğim, yasada bir değişiklik yok. Komisyondan geçtiği gibi yasalaşacak. Yeni bir gelişme varsa ondan da haberim yok' yanıtını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın iç güvenlik paketinin görüşmelerinin ertelendiğini açıklarken Genel Kurul'da askeri yargıda, sivil yargıdaki HSYK benzeri Askeri Hakimler Kurulu oluşturulmasını öngören, Askeri Hakimler Kanunu'nun görüşüleceğini söylemişti.

Çözüm sürecinde yeni aşama beklentisi

Öcalan görüşmesi sonrasında Hükümet yetkilileri ile buluşan HDP heyetinin bir diğer gündem maddesi de çözüm sürecinde artık somut olarak belli bir aşamaya geçilmesi beklentisi oldu. Bundan yaklaşık bir ay önce Al Jazeera ’ye bilgi veren HDP kaynakları “tahkim edilmiş ateşkes” beklentisini dile getirmişti. Ancak bu yönde bir gelişme olmadı. Öcalan’dan beklenen açıklama gelmedi çünkü müzakere aşamasına geçilmesi noktasında anlaşma sağlanamadı. İzleme Kurulu, Sekreterya gibi yapıların oluşması dışında esas sorun olan müzakerelere geçilmesi başlığı konusunda hala sorunlar var.

Pazartesi günü Star televizyonunda canlı yayına çıkan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da “daha ileri bir çağrının ortaya çıkması gerekiyor” sözleriyle süreçte iki tarafın da bu beklenti içinde olduğunu dile getirdi. HDP’den verilen mesaj “Artık bu noktada İmralı’da tartışılan konulara hükümetin nasıl yaklaştığını görmek istiyoruz. Biz de Hükümet'ten önemli bir geri dönüş bekliyoruz” şeklinde. Ancak HDP kaynakları, süreçte varılan “kontrollü iletişim” anlaşması gereği hassasiyetleri de göz önüne alarak bekledikleri “somut” yaklaşımın ne olduğuna ilişkin ayrıntı vermedi.

  • Al Jazeera
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0