Görüş Bildir
Haberler
İBB'nin AKP Döneminde Hiç Yayınlanmayan '1 Hadis 1 Film' Dizisi İçin 295 Bin TL Ödediği Ortaya Çıktı...

İBB'nin AKP Döneminde Hiç Yayınlanmayan '1 Hadis 1 Film' Dizisi İçin 295 Bin TL Ödediği Ortaya Çıktı...

Ulaş
21.12.2020 - 11:32

İBB iştiraki Kültür A.Ş.’nin, AKP döneminde '1 Hadis 1 Film' isimli dizi projesi için bir ajansla reklam anlaşması imzaladığı ve dizi hiç gösterime girmediği halde 295 bin TL ödeme yaptığı ortaya çıktı. 

Şirketin yönetim kurulu ve üyelerinin ailelerine yaptırılan özel sigortanın poliçe bedelinin şirket kasasından karşılandığı, 15 sosyal medya fenomeni ile işbirliği için 700 bin TL’ye imza atıldığı öğrenildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göreİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Kültür A.Ş.’nin, almadığı reklam tanıtım hizmeti için ödeme yaptığı açığa çıktı. Bir firma ile Temmuz 2018’de, “1 Hadis 1 Film” isimli dizi filmin jeneriğinde, “Kültür A.Ş.’ye teşekkürler” yazılmasına ilişkin anlaşma imzalayan idarenin, gösterime girmeyen film için 295 bin TL ödeme yaptığı belirlendi.

Sayıştay denetimleri ile ortaya çıktı.

Sayıştay denetimleri ile ortaya çıktı.

Sayıştay’ın 2019 yılı denetimleri, İBB bünyesinde kültür, sanat ve turizm hizmetleri sunmak amacıyla kurulan Kültür A.Ş.’deki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Şirketin, hiç almadığı hizmet için bir firmaya ödeme yaptığı öğrenildi.

Kültür A.Ş. ile yüklenici firma arasında 16 Temmuz 2018’de, “Reklam Tanıtım Hizmeti Alım İşi” sözleşmesi imzalandı. Yüklenici firma, prodüksiyonunu yaptığı, “1 Hadis 1 Film” isimli dizi filmin her bölümünün jeneriğinde, “Kültür A.Ş.’ye teşekkür metni” yayınlanacağını taahhüt etti. Şirket ve yüklenici firma arasında imzalanan sözleşme kapsamında dizi film ile ilgili hazırlanacak her türlü tanıtım malzemesinde Kültür A.Ş.’nin isim ve logosuna yer verileceği bildirildi. Taraflar, sekiz bölüm için toplamda 250 bin TL ücret üzerinde anlaştı. Kültür A.Ş. firmaya KDV dahil 295 bin TL ödeme yaptı.

Firmanın hesap ve işlemlerini inceleyen Sayıştay denetçileri, bahsi geçen filmin hiç gösterime girmediğini tespit etti.

Kültür A.Ş.’nin ihale yolu ile zarara uğratıldığı uygulamalar bunlarla da sınırlı kalmadı.

Kültür A.Ş.’nin ihale yolu ile zarara uğratıldığı uygulamalar bunlarla da sınırlı kalmadı.

Şirket’in, “Medya İlişkileri ve İletişim Performanslarının Değerlendirilmesi Takibi ve Geliştirilmesi Hizmet Alım İşine” ilişkin sözleşmesi kapsamında yapılması gereken işler tam yapılmadığı halde yüklenici firmaya paranın tamamı ödendi. Rapora göre Kültür A.Ş. Nisan 2018 ve Ocak 2019’da imzaladığı ve tam hizmet almadığı iki sözleşme kapsamında firmalara toplam 283 bin 250 TL ödedi.

Sayıştay raporuna göre Kültür A.Ş. uluslararası sosyal medya fenomenleri ile işbirliği için de 700 bin TL’yi gözden çıkardı. Bir şirketle 15 uluslararası sosyal medya fenomeni ile işbirliği yapılması için anlaşma imzalayan idare, şirketin 13 uluslararası sosyal medya fenomeni ile işbirliği sağlamasına karşın sözleşmede belirtilen tutarın tamamını yükleniciye teslim etti.

Kültür A.Ş.’ye ilişkin dikkat çeken diğer bazı tespitler ise şunlar oldu:

  • Şirkette görev yapan yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile genel müdür, sanat yönetmeni, müdür, danışman ve şef ile aileleri için özel sağlık sigortası yapılarak poliçe bedelleri şirket bütçesinden karşılandı.

  • Gazete satış büfeleri, ihale yapılmaksızın üçüncü kişilere devredildi.

  • Hasılat paylaşımlı yapım işinde yükleniciye yapılan hakediş ödemeleri hatalı hesaplandı.

  • Kamu sermayeli bir banka ile yapılan protokol kapsamında 2009 ve 2015 yılları arasında araç temin edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
8
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın