Görüş Bildir
Haberler
saree hint kıyafeti

saree hint kıyafeti

resimdeki saree 2010 yılında en güzel hint saree olarak kabul edilmiştir.

Hint kulturunde en sevdigim sey giydikleri kiyafetler ve aksesuarlari oldu. Her ne yasta ve maddi durumda olursa olsunlar kiyafetleri hep gozumu almistir. Elbiselerindeki islemeler, desenler, renkler o kadar goz alici ki bir de ustune takilari eklenince inanin kendimden geciyorum onlara baktikca.Gunluk hayatlarinda hep boyle giyinmiyorlar tabi daha az islemeli, daha sade kiyafetler kullaniyorlar. Sari dedikleri belden sirta dolamali kiyafetler, salwar kameez (uzun bluz ve salvar), kurti pajama (uzun bluz ve dar tayt) gibi.

Bir de ozel gunler icin giydikleri kiyafetler var. Bunlar Ghaghra (bluz ve uzun etek), Lehenga (uzun bol islemeli etek), Silk Sari (Ipek Sari), gibi. Dugunlerde ya da kutlamalarda bu tarz kiyafetleri giyiyorlar. Eger bir dugun varsa, ve siz dugun sahibinin akrabasi ya da arkadasiysaniz, en az gelin kadar sik olmak zorundasiniz. Tabi gelinin kiyafetindeki islemelerle kimse yarisamaz ama hemen hemen herkes bol islemeli kiyafetlerini, bol takilar takarak susluyorlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

hintler bügüne kadar kıyafetlerinin elinde tuttabilmişlerdir...

hintler bügüne kadar kıyafetlerinin elinde tuttabilmişlerdir...

Giyimlerini anlayana kadar ve her kiyafetin farkli adlarini ezberleyene kadar bayagi bir vakit aldim. Esim hintli oldugu icin bu kulturle kucaklasmam kacinilmazdi. Dugunu Istanbulda yapmaya karar vermistik bu yuzden kayinvalidem dugunde giyinecegim kiyafetimi ve toplam 4 gun suren diger kutlamalarin kiyafetlerini hint usulu secmek istedi. Cogu kez kayinvalidem bana isimlerini sorup bu tarzi ister misin dediginde hemen google'a basvurup ne tarz olduguna bakip durdum. Eger yakininizin bir dugunune zarif bir uzun elbise ya da kina geceniz icin daha otantik secimler yapmak isterseniz hic durmayin derim. O kadar guzeller ki ozel bir gun olsa tekrar giyinsem kusansam diye iple cekiyorum.

Kiyafetlerin isimleriyle, tarzlarinin nasil olduklarini anlatmaya calisacagim. Bakalim bu hint usulu kiyafetler nelermis.

hint gelinlikleri

hint gelinlikleri

hint gelinliklerinin kendine has bir tarzı vardır...

dupatta

dupatta

Dupatta: Ne tarz giyerse giysinler dupatta dedikleri sal gibi diktortgen ortulerini hintli kadinlarin hep omuzlarinda ya da baslarinda gorursunuz. Gerek gunluk kiyafetlerinde gerekse ozel gunlerde Dupatta takmayan bir bayan hemen hemen yok gibi Hindistanda. Ancak kot ve bluz giydiklerinde bazen takmayan cocuk veya genc kizlari gorebilirsiniz. Ilk basta cok yadirgamistim. Guzelim elbisenin ustune sal alsam ne olur, almasam ne olur demistim. Ama gercekten kiyafeti tamamlayan sey dupatta. Soyle omzunuzdan asagi ortalayarak sarkittiniz mi bir taraftan, inanilmaz şık duruyor.

alwar

alwar

alwarBildigimiz salvar gibi ustu cok bol, alta dogru daralan pantalon. Pantolon dediysem oyle cebi ve fermuari olmayan belden ipiyle baglanan kumas pantalon.

ChuridarSalvar gibi baslayan ya da tayt gibi de dar olabilen ama bileklere gelince iyice darlasan ve kumasin ayak bileklerinde buzuk buzuk giyildigi fermuarsiz, cepsiz kumas pantalon.

Salwar Kameez: Hindistanda giyilen gunluk bir kiyafet. Ust kismi eger muslumansa giyen kisi genelde bluzu diz altina kadar uzun ve altinda salvari oluyor. Eger giyen kisi hindu (hinduizm e inanan) ise daha kisa bluz - en fazla diz ustune kadar gelen uzunlukta bluz -  ile salvar giyiniyorlar. Uzun veya kisa bluz olarak karisik giyindikleri de oluyor o yuzden hangisi musluman hangisi hindu her zaman shalwar kameez ile ayirt edemezsiniz. Ama genel olarak muslumanlar uzun tercih ediyor. Sari ne kadar geleneksel olsa da hintli kadinlar disarida gunluk hayatlarinda ise giderken vs. salwar kameez i tercih ediyorlar. Mesela calisan genc bayanlari cogunlukla salwar kameez giyerken gorursunuz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sari: Uzun dikilmemis kumastan olusuyor ve icine kisa bir bluz giyilip vucudun etrafindan omuzlara dogru sariliyor. Ozellikle Guney Hindistanda gunluk hayatlarinda neredeyse herkes sari giyiyor. Kumasin uzulugu 4-9 metre arasi degisiyor. Heralde giyimi en zor olan kiyafet benim icin. Hindistanin her bolgesinde kumasi farkli tarzlarda giyiniyorlar. Hala kavrayamadim nasil giyildigini her seferinde birileri benim icin Kumasi hazirladi. Gunluk ya da ozel gunlerde giydiginiz sarilerin tarzlari da degisiyor haliyle. Kumasin kalitesi ya da icinize giydiginiz kisa bluz kisa kollu kolsuz, ya da desenli desensiz ya da sirti hafif acik gibi, Genelde hindularin tercihi olsa da, bazi orta yas ve ustu musluman olan hintliler dugunlerde sari yi tercih ediyorlar.

How To Wrap A Saree-How To Drape A Saree On Backless Blouse/Wear Saree Look Slim

Ozel gunlerde giyilen kiyafet terimleri

Ozel gunlerde giyilen kiyafet terimleri

Lehenga: Lehenga, bol islemeli etege deniyor. Ghagra Choli denilen tarz genelde tutuluyor. Gogus altinda biten bluz ve etek ile giyilen bir tarz. Musluman kesim pek tercih etmiyor. Istege gore bluzun boyutunu tabiki de ayarlayip giyebiliyorlar. Kisa bluz olarak bildigim kadariyla Rajistan bolgesinde daha cok giyiliyor. 

Hintliler lehengalarini dugunleri icin kirmizi renk olarak tercih ediyorlar. Bizde beyaz olan gelinlik tanimi onlarda kirmiziyla ozdeslesmis durumda. Genelde kirmizi kumas ve altin rengi islemeler oluyor. Eski hintli kadinlarin dugun resimlerinde gelinliklerini kirmizi olarak gorursunuz ama yeni nesil farkli renkleri de tercih ediyor. Bu arada gelinlik icin tercih edilen bu kiyafet gercekten cok agir. Hele de dupattayi kafaniza takinca sanki butun yuku boynunuz tasiyormus gibi hissediyorsunuz. Ama inanin degiyor. Onca isleme, taslar ve el emegi kendini gercekten gosteriyor. Heralde ortalama bi gelin lehengasi, bluzu ve dupattasiyla beraber 10 kilo vardir. Saka degil 10 kilo! Eger dupattayi basiniza ortecekseniz ki asil bir hava veriyor, ayakta dururken ellerinizle sal tasiyormus gibi yarisini tutabilirsiniz hem sik duruyor hem de boynunuza giden agirligi azaltiyor.

Sharara: Sharara geleneksel olarak musluman kesimin giydigi bir kiyafettir. Lehenga ustune giyilen bluzden biraz daha uzun bir bluz (belin gozukmedigi kadar), uzun bir etek ve dupattadan olusuyor. Yalniz bu uzun etegin ozelligi dizlerden sonra pantolon gibi ikiye ayrilmasi. Hareket halinde ise giyen kisi sanki bol bir pantolon giyiyormus gibi duruyor ama durdugunda etek havasi veriyor.  Cok degisik ve hos gelmisti gozume. Gunluk hayatta giyen birini gormedim, genelde dugunlerde tercih ediliyor.

Lacha Lehenga: Ghagra Choli/Lehengaya cok benziyor tek ve en buyuk farki bluzunun kalcalari geciyor olmasi. Uzunlugu degisiyor ama genelde diz kapagina kadar geliyor. Etegin ustunde, kalcadan itibaren yanlarindan ve ortasindan ayrilmis bir bluz gibi duruyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

narkali: Belde hafif oturan uzun elbise, salvar ve dupattadan olusuyor. Elbisenin uzunlugu istege gore degisiyor kimisi bileklerinin ustune kadar kimiside yere degecek uzunlukta. Elbise ne kadar uzun olursa olsun altina mutlaka ama mutlaka salwar giyiyorlar. kaza ile etrafinizda bir donus yaparsaniz  etekler havalaniyor belki de bundandir.

Eger bir yakininizin dugunu ya da ozel bir gununuz varsa uzun anarkaliyi mutlaka dusunun derim. Biz turkler salvari biraz yadirgiyoruz sanirim o yuzden uzun bir anarkali olursa salwar giymenize cok ta gerek yok. Neden bilmiyorum ama turkiyede dugunlerde ya da ozel gunlerde giyilen elbiselerbana artik hic cazip gelmiyor. Pahali, desensiz, islemesiz, sade kumas yiginlari. Ozellikle dekoltesiz bir kiyafet ariyorsaniz isiniz cok zor. Ya kiyafetin bir yerinde mutlaka bir dekolte bulursunuz ya da dekoltesiz olsun diye koyu renkli ortayas ustu reyonlara bakmak zorunda kalirsiniz. Ustunuzde nasil sonuk durdugunu soylemiyorum bile.

Bu hint usulu kiyafetlerden hangisi en guzel derseniz, modalari devamli degisiyor ve o yilin trendine gore ya da belli bir unlunun giydigi tarza gore hintliler kiyafetlerini seciyorlar. Lehenga gelinlerin vazgecilmezi ama Anarkali son senelerde moda. Eger ozel bir davet ya da bir dugune gidiyorsaniz mutlaka ama mutlaka anarkali derim. Cok otantik desenli secmek zorunda da degilsiniz her tarzin kendi icinde bile cesitleri var.

Umarim bu yazim yardimci olmustur hint usulu kiyafetleri tanimaya. Yaziyi bitirirken icimden bir an keske en yakin zamanda birinin dugunu olsa da yeni kiyafetler alsam takip takistirsam diye ic cektim. Soylemeden de edemedim.

Sevgiyle kalin.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın