Görüş Bildir
Haberler
Evren aslında Sadece Büyük Bir Hologram mı?

Evren aslında Sadece Büyük Bir Hologram mı?

Kavinsky
06.02.2015 - 10:09 Son Güncelleme: 06.02.2015 - 12:34

Bizim dört boyutlu evrenimiz (yükseklik, uzunluk, derinlik ve zaman) ya gerçekten dört boyutlu değilse? Bu yazıda okuyacağınız holografik ilke, sizin için en ilginç şey olacaktır.

İçinde yaşadığımız evrenin: yükseklik, uzunluk, derinlik ile zaman, dört boyutu olarak görünüyor. Bunlar beraber maddeye hükmeden kuvvetleri açıkladığımız başarılı teorilerimizin ve evrenin kendisinin alt yapısını oluşturan uzay-zaman olarak bilinir. Sicim teorisi gibi diğer modeller, daha fazla boyut teklif eder, Fakat onların gözle görülemeyecek kadar küçük ve kendi üstüne kıvrılmış noktalar olduğunu söyler.

Fakat farklı bir düşünce daha var. Belki uzayın sıradan mekân boyutlarından biri uzayı anlayabilmek için gereksizdir. “Derinlik” bilgisi diğer boyutların içine kodlanmıştır. Çünkü bu kavram holograma benzerdir. Bu teori holografik ilke olarak bilinir. Teori, kütle çekiminin kuantum doğasını anlamaya çalışanlar arasında çok popülerdir.

Holografik ilke henüz evreni açıklayan bir teoriden daha çok, temel fizikteki bazı zor problemleri bir gün çözmemizi sağlayabilecek büyüleyici bir teori. Ancak, birkaç araştırmacı bizim algıladığımız üç boyutlu evrenle, düşük boyutlu hologram arasında ki uzay-zamanın yapısında bazı mikroskobik boyutta tutarsızlıklar saptayabileceğini düşünüyor.

Bu olay Illinois’deki Fermilab laboratuvarında Holometre deneyi olarak bilinir. Holometre, varsayımsal “holografik sesleri” saptamak için çalışmaya başlatıldı. Bu holografik sesler, üçüncü boyutun diğer iki boyutun içine kodlanmasından kaynaklanan uzay-zamanın yapısındaki titreşimlerdir.

Ancak, konuyu inceleyen herkes, holografik ses var ya da yok bu konuda hemfikir değiller. Şimdiye kadar evrenin hologram olup olmadığını tespit etme konusunda başarısızlar. Bunun neden olduğunu anlamak için holografik ilkeye daha yakından bakmak gerekir.

Kaynak: http://www.seyfullahdemir.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda

Holografik evren gerçeği

Scientific American: Evrenimiz bir hologram olabilir mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın