Görüş Bildir
Haberler
Hollanda'nın İstenmeyen Kişi İlan Ettiği Bakan Kaya 'Diğer Schengen Ülkelerine de Giremeyecek' İddiası

etiket Hollanda'nın İstenmeyen Kişi İlan Ettiği Bakan Kaya 'Diğer Schengen Ülkelerine de Giremeyecek' İddiası

Ulaş
12.03.2017 - 10:41 Son Güncelleme: 13.03.2017 - 09:44

Hollanda ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izninin iptal edilmesiyle başlayan diplomatik kriz,  Almanya üzerinden karayoluyla Rotterdam'a geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın 'Persona non grata' (istenmeyen kişi) ilan edilmesiyle derinleşti ve dünya gündemine damgasını vurdu. Bakan Kaya, Hollanda polisine ait araçla Almanya'ya gönderildi. Özel uçakla İstanbul'a gelen ve havalimanında basına açıklama yapan Kaya, 'Maslahatgüzarımız, koruma arkadaşlarım, danışmanım, 5 kişilik ekibim gözaltına alındı. Çok kaba ve sert bir muameleye maruz kaldık' dedi.

Bugün basına yansıyan bilgilere göre Bakan Kaya'nın, Hollanda'nın 'istenmeyen kişi' kararı nedeniyle Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği ülkelerine de giremeyeceği iddia ediliyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Neler olmuştu?

Neler olmuştu?

Önceki gün Almanya'da bulunan Bakan Kaya, Çavuşoğlu'nun uçuş izninin iptal edilmesinden sonra kara yolu ile Rotterdam'a geçeceğini açıklamıştı.

Kaya'nın açıklamasının ardından Rotterdam polisi, West Blaak semtindeki Türkiye Başkonsolosluğu binası ile Hilgersberg'deki konsolosluk resmi konutunu giriş çıkışlara kapatmıştı.

Bakan Kaya ve beraberindekilerin sınırda durdurularak geri dönmeleri istenmişti

Bakan Kaya ve beraberindekilerin sınırda durdurularak geri dönmeleri istenmişti

Kaya, konsolosluk binasına girişine izin verilene kadar bekleyeceğini söylemiş, Hollanda'yı insan haklarını ihlal etmekle suçlamıştı, 'İfade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, hareket... Şu an bunların hepsi askıya alınmış durumda' demişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rotterdam'da Başkonsolosluğuna geçmesine müsaade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı

Rotterdam'da Başkonsolosluğuna geçmesine müsaade edilmeyen Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı

İçinde bulunduğu aracın kapılarını kitleyen Bakan Kaya için ise, polisin araç çekici çağırdığı bilgisi paylaşılmıştı

'Hiç uluslararası teamülde böyle bir şey yok, bunu kabul etmiyorum'

Saatler süren görüşmeler sonunda gece yarısı saat 01.00 sıralarında sınır dışı edilmesi kararlaştırılan Kaya, Hollanda polis özel timleri ve bir eskort aracı eşliğinde beraberindekiler ile kara yoluyla Almanya'ya gönderildi.

Bakan Twitter hesabından açıklamalarda bulundu: 'Demokrasi ve insani değer ayaklar altına alındı'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a tahsis edilen özel uçakla Almanya'daki Köln-Bonn havaalanından İstanbul'a geldi.

Bakan Kaya, Atatürk Havalimanı VIP Salonunda, basın mensuplarına açıklama yaptı.

'Hiçbir teamüle uymayan bu davranışın dünya genelinde de kınanması gerektiğini düşünüyoruz'

'Hiçbir teamüle uymayan bu davranışın dünya genelinde de kınanması gerektiğini düşünüyoruz'

Fotoğraf: AA

'Bakan arkadaşlarımızın programlarını iptal ediyorlar biliyorsunuz. Bu tavrın gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu antidemokratik bir uygulama. Bizler oraya vatandaşlarımızla buluşmaya ve yeni hükümet sistemi neler getirecek, bunu anlatmak için gidiyoruz. Tamamen ifade özgürlüğü, toplanma hakkı, bunların hepsi ayaklar altına alındı. Hollanda'da dün gece tüm özgürlükler askıdaydı. Orada bizimle buluşmak üzere gelen vatandaşlarımıza çok gayriinsani muamelede bulunuldu, üzerlerine atlarla, köpeklerle saldırıldı. Batı'nın da duyarlı, hassas, vicdanlı siyasetçilerinin bu yaşananları gördüğünü ve içten kınadıklarını, bunu sesli olarak da dile getirmelerini, tüm dünyanın hem diplomatik hem insani hiçbir şekilde, hiçbir teamüle uymayan bu davranışın dünya genelinde de kınanması gerektiğini düşünüyoruz'

"Bakan Kaya, Schengen anlaşmasına dahil diğer AB ülkelerine de giremeyecek"

İçeriğin Devamı Aşağıda

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Bakan Kaya, Hollanda'nın 'istenmeyen kişi' kararı nedeniyle Schengen anlaşmasına dahil diğer AB ülkelerine de giremeyecek. Sınır dışı edilen kişilerin Hollanda ya da diğer Schengen ülkelerine en fazla 10 yıllık bir süre boyunca girmesine izin verilmiyor. Kaya, yeniden Hollanda'ya gelmesi halinde 6 ay hapis cezasına çarptırılacak ve yeniden sınır dışı edilecek.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı'nın, bu cezayı affederek istenmeyen kişi uygulamasına son verme yetkisi bulunuyor.

Ayrıca Kaya'nın Hollanda tarafından alınan bu karara itiraz etme hakkı da var.

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü ise söz konusu iddiaya ilişkin hurriyet.com.tr'ye konuştu. 

Gümrükçü, Bakan Kaya’nın, Schengen anlaşmasına dahil diğer Avrupa Birliği ülkelerine giremeyeceği iddialarının doğru olmadığını savundu:

'Bakan Kaya’nın politik gerekçelerle Hollanda’dan sınır dışı edildiğini kaydeden Prof. Dr. Gümrükçü, “Böyle saçma bir yorum olamaz. Bakan Kaya ne yapmış? Hollanda’ya gizlice mi girmiş? Yoksa orada yasadışı eylem mi yapmış? Orada tek yapılan Diplomatik dokunulmazlığı olan bir bakanın kendi konsolosluğuna girmeye çalışması.'

"İlk kez bir NATO müttefikine uygulandı..."

"İlk kez bir NATO müttefikine uygulandı..."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda tarafından 'istenmeyen kişi' ilan edilerek sınır dışı etmesi, NATO müttefiki bir ülke için ağır bir karar olarak değerlendiriliyor.

Hollanda Televizyonu'nun değerlendirmesine göre, ilk kez bir müttefik ülkenin üst düzey yetkilisine böyle bir yaptırım uygulandı.

NATO üyesi bir ülke bakanına yönelik bu uygulamanın 'ağır bir önlem' olduğu vurgulandı.

Ayrıca Kaya'nın Hollanda tarafından alınan bu karara itiraz etme hakkı da var.

Yaşananlara sosyal medyadan tepkiler, yorumlar ve düşünceler... 👇

Yaşananlara sosyal medyadan tepkiler, yorumlar ve düşünceler... 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
697
349
272
142
92
24
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ozan ASAN

Toplanma hakkı mı? Protesto hakkı mı? Yasal hak mı? Bunu söyleyen bir AKP bakanı mı?

Reyhan Kılınç

tam aynı şeyleri ben yazacaktım sağol :D

deli-sabit

Başkasının evine zorla girmek iste, kovulunca da "Biz sadece oturmaya gelmiştik, bizi kovdular ühühühü" Olay aynen bu. Sayın bakanım; ülkemiz kadın cinayetle... Devamını Gör

Sertaç Gönültaş

lanet olsun dostum akp'liler yine mağdur olmuş şlaksdjaşlsdkj