Görüş Bildir
Haberler
Hindistan: Seçimlerde Kritik Gün

Hindistan: Seçimlerde Kritik Gün

Onedio Medya
17.04.2014 - 12:42 Son Güncelleme: 17.04.2014 - 13:00

Hindistan: Seçimlerde Kritik Gün

Hindistan'da süren 9 aşamalı, dünyanın en büyük seçiminde, 12 eyaletteki seçmen 121 koltuk için sandık başına gidiyor.

Keşmir, Karnataka, Racistan, Batı Bengal gibi kilit öneme sahip eyaletler de bugün oy kullanılacak yerler arasında.

Ülkede şu ana kadar 111 koltuk için oy kullanma işlemi tamamlandı. Katılım oranı 2009'daki seçimlerden yüksek.

Seçimlerde en çok seçmenin oy kullanacağı gün, bugün.

Sandık başına gidilecek eyaletler arasında kuzeyde Hindistan'ın yönetimindeki Keşmir ve ülkenin teknoloji merkezi olan Bangalore de var. Bangalore'de, seçimin genelinde olduğu gibi, en büyük mücadele iktidardaki Kongre partisi ile muhalif Hindu milliyetçi BJP arasında yaşanıyor.

Kongre Partisi'nin adayı Nandan Nilekani, Hindistan'ın en büyük bilgi teknolojileri şirketlerinden birinin yönetim kurulu başkanı. BJP'nin adayı ise eyaletin eski bakanlarından.

Yolsuzlukla mücadele eden Aam Aadmi (Avam Halk) Partisi'nin adayının da, büyük partilerin adaylarına karşı ciddi varlık gösterebileceği belirtiliyor. Aam Aadmi Partisi, geçen yıl Delhi'de sandıktan başarılı bir sonuçla çıkmıştı.

Tek bir partinin açık ara farkla çoğunluğu elde edemediği durumlarda, bölge partileri de hükümet kurulması çalışmalarında önemli bir role sahip oluyor.

Seçimlerin yapılacağı eyaletler arasında, Maocu isyancıların kalesi olarak görülen Chhattisgarh eyaleti de var. Seçimleri engelleme tehdidinde bulunan Maocu gruplar, cumartesi günü eyalette düzenledikleri iki ayrı saldırıda en az 10 kişiyi öldürmüştü.

Ülkede seçimler için alınan yoğun güvenlik önlemleri sürüyor. Seçim merkezlerine binlerce polis ve güvenlik personeli görevlendirildi.

Seçimlerde, Rahul Gandi liderliğinde iktidardaki Kongre Partisi ile muhalif Narendra Modi liderliğindeki Hindu milliyetçisi BJP'nin öne çıkacağı tahmin ediliyor.

Seçim öncesi anketlerinde BJP'nin adayı Modi, Gandi'nin önünde görünüyordu. BJP, ekonomik ilerleme, alt yapı gelişimi ve yolsuzlukla mücadele vaat ediyor.

İktidardaki Kongre Partisi ise yeniden seçilirse, 'her kesim için büyüme' sözü verdi. Bu söze, tüm vatandaşları kapsayacak sağlık sigortası ile yaşlı ve engellilere maaş da dahil.

543 sandalyeli parlamentoda partilerin, hükümet kurabilmek için 272 milletvekiline ihtiyacı var.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0