Görüş Bildir
Haberler
Hikayesi Steve Jobs'u Hiç de Aratmayacak 14 Milyarder

Hikayesi Steve Jobs'u Hiç de Aratmayacak 14 Milyarder

Hayri Çokbilen
09.05.2015 - 14:28 Son Güncelleme: 06.06.2015 - 18:12

Herkesin bir hikayesi vardır. Kimi el bebek gül bebek dadılarla büyütülürken kimi de çocuk yaşta ailesine bakabilmek için iş hayatına atılmak zorunda kalmıştır. Sizleri, tabir-i caizse fakirliğin dibini görmüş, fakat yılmamış, tırnaklarıyla kazıya kazıya Forbes listelerinin en tepelerini zorlayan 14 dolar milyarderiyle buluşturuyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Roman Abramovich

1. Roman Abramovich

1966 yılında doğan Abramovich 1,5 yaşında babasını, 4 yaşında ise annesini kaybetti. Sovyet ordusundan terhis olmadan önce komutanları ona yakınlarda yapılacak bir yol için ağaç kesilmesi görevini verdi. Ancak bu görevi tamamlamak için uzun bir süre daha orduda kalması gerekiyordu. O da araziyi parsel parsel köylülere satmayı akıl etti. Hem köylüler ağaç ihtiyaçlarını sağlamış oldu hem de komutanlarının vermiş olduğu görev tamamlandı. Tabii bunun yanı sıra Abramovich de küçük çaplı bir servetin sahibi oldu ve ordudan ayrıldı. Bugün 'investment company Millhouse LLC' şirketinin başında ve Chelsea kulübünün sahibi olan Abramovich'in bilinen serveti 9,2 milyar dolar.

2. Amancio Ortega Gaona

2. Amancio Ortega Gaona

1936 yılında İspanya'nın Leon kentinde doğan Gaona'nın ailesi 14 yaşındayken La coruna'ya taşındı. Babasının işinden dolayı demiryolu işçiliğinde çalıştı. Daha sonra tekstil sektörüne girdi ve çeşitli mağazalarda çıraklık yapmaya başladı. 1972 yılında ilk mağazasını açan, bugün 'Inditex Grubu'nun (Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka) başında olan Gaona’nın şu anki serveti 64,5 milyar dolar.

3. Do Won Chang

3. Do Won Chang

Karısıyla beraber Kore’den Amerika'ya göçtüğünde yıl 1981’di. Bir kafede çalıştı, benzin pompacılığı, kapıcılık gibi işler yaptı. 3 sene sonra karısıyla birlikte ilk kıyafet mağazasını açtı. İşleri çok iyi gitti ve kısa sürede yükseldi. Forever 21 adlı tekstil devi sahibinin bugünkü serveti 5,4 milyar dolar.

4. George Soros

4. George Soros

1930 yılında Macaristan Budapeşte’de doğdu. Ailesi Yahudi'ydi. Babası avukatlık yapıyordu fakat 1. Dünya Savaşı sırasında esir düştü. Daha sonra firar edip Rusya’dan Macaristan’a geri döndü. Soros 13 yaşındayken naziler Macaristan’ı işgal etti. 1947 yılında babası onları İngiltere’ye kaçırdı ve böylece nazi soykırımdan kurtulmuş oldu. London School of Economics’te öğrenime başladı. Burada tanıştığı hocası Karl Popper bütün hayatını etkiledi. Üniversite yıllarında demiryolu işçiliği ve garsonluk yapan Soros 1956’da Amerika'ya gitti. Aslında amacı para biriktirip geri dönmekti ama şartlar onu Amerika'da kalmaya zorladı. Burada borsa spekülatörlüğüne başlayan Soros bugün 'Soros Fund Management' şirketinin başında ve 24,2 milyar doların sahibi.

5. Oprah Winfrey

5. Oprah Winfrey

1954’te evlilik dışı bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi hizmetçilik yapıyordu. Oprah doğduktan sonra onu büyükannesinin yanına bırakıp gitti ve Oprah büyükannesiyle 6 yıl geçirdi. O kadar fakirdiler ki patates çuvalından elbiseler giyiyor bu da onu çevredeki çocukların alay konusu yapıyordu. Daha sonra annesinin yanına döndü fakat annesi uzun çalışma saatleri dolayısıyla ona pek fazla ilgi gösteremiyordu. 13 yaşında evden kaçıp 14 yaşında hamile kaldı. Ancak prematüre doğurduğu için çocuğunu kaybetti. Bu olay üzerine öğrenimine devam etmeye karar verip parlak bir öğrenci oldu. 17 yaşında küçük bir dükkanda çalışmaya başladı. Daha sonra lokal bir radyo istasyonunda yarı zamanlı olarak işe başladı. Üniversite öğreniminin ikinci yılına kadar bu işe devam etti. 1983 yılında Chicago’da düşük reytingli bir sabah talk-show’unu sunmaya başladı. Bu sayede girdiği televizyon kariyerinde 'Harpo Productions' ve 'Oprah Winfrey Network' Ceo'su olarak 3 milyar dolar servet kazandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Howard Schultz

6. Howard Schultz

Yahudi kökenli bir Amerikalı olarak 1953 yılında doğdu. Babası kamyon şoförüydü. Durumları olmadığı için yetiştirme yurdunda büyüdü. Kaçış yolu olarak sporcu olmayı görüyordu ve sporcu bursuyla üniversiteden mezun oldu. Bir şirkette satış temsilcisi olarak işe başladı ve kısa sürede yükseldi. 1979’da İsveçli bir kahve şirketinin başına geçti. Bugün 2,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en büyük kahve şirketi olan Starbucks'ın sahibi.

7. Leonardo Del Vecchio

7. Leonardo Del Vecchio

1935 yılında Milano’da dünyaya gelen Del Vecchio’nun babası, o doğmadan 5 ay önce öldü. Bakım masraflarını karşılayamayan annesi onu yetimhaneye göndermek zorunda kaldı. Gençlik yıllarında metal fabrikalarında çalıştı. Burada bir parmağının büyük kısmını makineye kaptırdı. 23 yaşında kendi kalıp fabrikasını kurmaya karar verdi ve daha sonra dünyanın en büyük gözlük üreticisi oldu. Ray-Ban ve Oakley gibi dünyaca ünlü markaların sahibi olan Del Vecchio'nun bugünkü serveti 22,1 milyar dolar.

8. Ingvar Kamprad

8. Ingvar Kamprad

1926 İsveç doğumlu olan Kamprad, daha çocuk yaşta Stockholm’den toptan ve ucuz fiyata aldığı kibritleri, bisikletiyle kapı kapı dolaşıp satmaya başladı. Bu işten iyi kar eden Kamprad daha sonra kalem, yılbaşı süsü vs. gibi ürünler de sattı. 1943 yılında ikea’yı kurdu. İlk başlarda cüzdan, çerçeve, saat gibi şeyler satmasına rağmen daha sonraki yıllarda mobilyaya odaklandı. Bugünkü serveti 3,5 milyar dolar.

9. Li Ka-shing

9. Li Ka-shing

1928 Çin, Chaozhou doğumlu olan Li Ka-shing iç savaş döneminde 1940 yılında ailesiyle Hong Kong’a yerleşti. Küçük yaşta babasını kaybetmesinin ardından uzun yıllar dükkan temizleyerek ailesine yardımcı oldu. Daha sonra amcasının dükkanında saat satmaya başladı ve işten artan zamanlarda kapı kapı dolaşıp pazarlamacılık yaptı. 1949 yılında ilk işletmesini kurup zenginler dünyasına açılan yolda ilk adımı atmış oldu. Bugün 'Cheung Kong Holdings'in başında ve serveti 33,3 milyar dolar.

10. Sheldon Adelson

10. Sheldon Adelson

Ukrayna’dan Amerika'ya göçmüş Yahudi bir ailenin oğlu olarak 1933 yılında dünyaya gelen Adelson’un çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Annesi nakış dükkanı işletirken babası da taksi şoförüydü. 12 yaşında amcasından 200 dolar borç alarak Boston’da gazete satıcılığı lisansı aldı. 16 yaşında şeker makineleri işine girdi. 'Las Vegas Sands' isimli şirketin Ceo'su olan Adelson, birçok kumarhane ve otelin sahibi. Bugünkü serveti 31,4 milyar dolar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Karl Albrecht

11. Karl Albrecht

1920 yılında Almanya’nın Essen kentinde dünyaya gelen Albrecht’in babası bir maden işçisiydi. Daha sonra maden işçiliğini bırakıp fırında çalışmaya başladı. Annelerinin ise küçük bir bakkal dükkanı vardı. Bir süre şarküteride çalışan Karl, 2. Dünya Savaşı'nda orduya katıldı. Daha sonra da 1946’da kardeşiyle beraber annesinin dükkanını işletmeye başladı. 'Aldi' (Albrecht-Discount) isimli süpermarket zinciri sahibi, 2014 yılında öldüğünde yaklaşık 30 milyar dolar servete sahipti.

12. Kirk Kerkorian

12. Kirk Kerkorian

1917’de Ermeni göçmeni bir ailenin oğlu olarak Kaliforniya’da dünyaya geldi. 8. sınıfta okuldan atıldı. Para kazanmak için boksörlük yapmaya başladı. 2. Dünya Savaşı'nda piyade olmak istemediği için havacılığa merak sarıp uçuş lisansı aldı. Savaştan sonra biriktirdiği maaşıyla 5000 dolara cessna tipi bir uçak satın aldı. Daha sonra kumarbazları Las Vegas’a taşımak için bir charter havayolu şirketi kurup işleri büyüttü. 'Tracinda Corporation' Ceo'su birçok otel ve kumarhane sahibi ve bugünkü serveti 4 milyar dolar.

13. John Paul DeJoria

13. John Paul DeJoria

İtalyan göçmeni bir babayla Yunan göçmeni bir annenin çocuğu olarak 1944’te dünyaya geldi. 2 yaşındayken annesiyle babası ayrıldı. 9 yaşındayken ailesine bakabilmek için abisiyle beraber yılbaşı kartları ve gazete satmaya başladı. Gençliğinde bir sokak çetesine üye oldu fakat matematik öğretmeniyle konuştuktan sonra hayatını değiştirmeye karar verdi ve okuldan mezun oldu. 2 sene donanmada geçirdikten sonra kapıcılık ve sigortacılık yaptı. Saç bakım ürünleri şirketinde çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra kovuldu. Daha sonra kendi markasını yarattı ve 2,8 milyar dolarlık servetin sahibi oldu. Bugün 'John Paul Mitchell Systems' isimli şirketin Ceo'su.

14. Kenneth Langone

14. Kenneth Langone

İtalyan-Amerikan işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak 1935 yılında doğdu. Babası musluk tamircisiydi. Annesi ise kafede çalışıyordu. Langone kasap çıraklığı, hendek kazıcılığı gibi bir çok iş yaptı. 'The Home Depot' isimli yapı marketi sahibinin bugünkü serveti 2,5 milyar dolar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
4
3
1
1
1
0