Görüş Bildir
Haberler
Neden Hibrit Motor?

Neden Hibrit Motor?

Tesla'nın Ani Çıkışı

Elektrik motorların, en az benzinli motorlar kadar performanslı olabileceğini bize kanıtlayan Tesla'nın ardından pek çok otomotiv şirketi AR&GElerinde elektrikli motorlara büyük yer vermeye başladı. Tesla'nın Roadster ve ardından Model S'iyle başlayan performanslı elektrikli motorların ardından hibrit modeller ön plana çıktı. 

Hibrit motorlar hem elektrikli hem de benzinli motorun aynı anda ya da ayrı ayrı kullanımına imkan verebiliyor. Hal böyle olunca karbon salınım değerleri ve yakıt tüketimleri dudak uçuklatan modeller için hem şirketler hem de alıcılar devletlere yüklü miktarda vergi ödüyorlar. Hem kullanıcılara ekonomik ve güçlü modeller sunmak hemde şirket ürünlerinin karbon salınımını azaltmak -dolayısıyla vergilerini- adına şirketler hibrit motorlar kullanmayı tercih ediyor. Böylece hemen her otomotiv üreticisi özellikle yüksek hacimli motorları için bir de hibrit motor seçeneği sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Peki Nasıl Çalışır?

Hibrit motor size iki motorunda avantajlarını sağlar. Benzinli motorun gücü ve elektrikli motorun ekonomisi ve çevreye katkısı.Özellikle düşük hızlarda çalışan elektrikli motor şehir içinde size ekonomi sağlarken çevreyi de korur. yüksek hızlarda benzinli motor devreye girerek performanstan kayıp olmasını engeller.

Temelde elektrikli motorların çalışma prensibi aynıdır. Bataryadan gücü alır ve akslara ileterek hareketi sağlar. Yalnızca elektrikli motor devredeyken bataryalar boşalmaya başlar. Bataryalar bitmeden önce benzinli motor devreye girerek aracın yoluna devam etmesini sağlar. Ancak boşalan bataryaları tekrar prize takıp şarj etmeniz gerekmez. Benzinli motor bütün işi üstlenerek bataryalardan gelen elektriği devre dışı bırakır. Bu sırada seyir halinde olan aracın tekerleklerinin dönme kuvveti elektrikli motorun bataryalarını doldurma görevi üstlenir.

Özetle bataryadaki elektrik dönme kuvvetine, dönme kuvveti elektriğe dönüşüp durur.

Kısacık ve güzel bir videoyla anlatılmışı var mesela(İngilizce)

How a Hybrid Engine Works | Drive.com.au

Bizde Niye Yok... Bizim Niye Yok

Çünkü pahalı. Şöyle bir değerlendirme yapalım:

Hibrit arabalarda bulunanlar;

  • Elektirkli Motor

  • Elektrikli motor için bataryalar

  • Benzinli motor

  • Elektrikli motor için ayrı bir şanzıman

  • Benzinli motor için ayrı bir şanzıman

Durum bu kadar basit de değil üstelik. Hali hazırda çalışılmış ve iyileştirilmiş bir model varken bu aracın içine kaliteden ödün vermeden bu kadar şeyi sıkıştırmanın bir bedeli var. O bedelin adı AR&GE. 

BMW 5 Serisini hepimiz görsek tanırız o nedenle bu aracı ele alalım.

Eminim çoğunuz bu aracın bir de hibrit versiyonu olduğunu bilmiyorsunuzdur. Tabi ki bilemezsiniz hiç görmediniz. Bu aracı sizin ürettiğinizi düşünün. Her şey gayet iyi çalışıyor çok uyumlu, çok düzenli. Hadi buna elektrikli motor da takalım desem? Nereye koyacaksınız değil mi? Santim santim ölçüp arabanın dengesinden, performansından, sağlamlığından ve kalitesinden ödün vermeden o kadar şeyi nereye koyacaksınız? Üstelik bu işin kolay kısmı birde bunu şanzımanla, benzinli motorla uyumlu hale getirmesi var.

Kısaca halen çok yaygın ve herkesçe alınan araçlar olmadığı için üretim masrafları yüksek ve satışlar bu harcamayı dengelemiyor. Zaten ülke olarak yeniliklere pek açık olmadığımızdan da hepimiz arabaları satıp 'Oğlum bu az daha pahalı ama daha ekonomik oluyor kullanırken.' de demiyoruz. Daha dizele yeni alıştık durmak lazım biraz. Bir de vergi faktörü var. Aman aman evlerden ırak. Sen bir araba alıyorsun ama devlete iki araba parası vergi veriyorsun ondan pahalı lafı gerçek arkadaşlar. O yüzden annelerinizi babalarınızı bizde niye yok bizim niye yok diye darlamayın.

Esas Olayın Koptuğu Nokta Süper Arabalarda Hibrit

Evet en bombastik kısım burası, net. Hibrit motorun ekonomisinden söz etmiştik. Peki ne kadar bir ekonomi? Şöyle düşünelim McLaren'in, Porsche'nin, Ferrari'nin, Lamborghini'nin V8, V10 ve V12 motorlarında bile hibrit teknoloji kullandığını biliyoruz. Yani ben biliyorum. Ne kadar ekonomik peki ona gel hadi...

Buyursunlar efendim

  • Konsept olsa da Lamborghini Asterion V10 5.2L Yakıt Tüketimi: 4.1L/100km

  • McLaren P1 V8 3.8L Yakıt Tüketimi: 8.3L/100km

  • Porsche 918 Spyder 3.4L V8 Yakıt Tüketimi: 3.8L/100km

  • Ferrari LaFerrari 6.3L V12 Yakıt Tüketimi: 16.8L/100km

Yani standart bir Lamborghini'nin 24 litre yaktığını düşününce bu kadar ekonomik

Lamborghini Asterion

Porsche 918 Spyder

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ferrari LaFerrari

McLaren P1

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0