Görüş Bildir
Haberler
Her Gün Yaptığınız Kakanın Sağlığınız Hakkında Ne Söylediğini Biliyor musunuz?

Her Gün Yaptığınız Kakanın Sağlığınız Hakkında Ne Söylediğini Biliyor musunuz?

cakyz
09.12.2016 - 11:17

Kaka yapmak evrensel bir aktivite olsa da, insanlığın tabulaştırdığı davranışlardan bir tanesidir. Ancak yaptığımız kaka, aslında bedensel ve psikolojik sağlığımız hakkında pek çok ipucu vermektedir:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tuvalet alışkanlıklarımız, zihinsel ve duygusal yapımızla, kişilik özelliklerimizle ve sosyal yönümüzle sıkı bir ilişki halindedir.

Bugün psikoloji ve nörogastroenteroloji gibi bilimler, tuvalet alışkanlıklarımızı inceleyerek, beyin ve beden arasındaki ilişkiyi, kültürü ve toplumsal cinsiyeti açıklamaya çalışmaktadır.

Kakamız; fobilerimiz, takıntılarımız, kuruntularımız, tiklerimiz ve arzularımız hakkında çok fazla ipucu verir.

Örneğin bazı insanlar umumi tuvaletlerde kaka yapmaktan kaçınmakta, başka insanların varlığında tuvalete gitmekten çekinmekte ve korkmaktadır. Bu durum kendini kimi zaman çiş yaparken de göstermekte, özellikle de pisuvarda yan yana çiş yapan erkekler için sıkıntı yaratmaktadır. Bu gibi durumlar çoğu zaman sosyal anksiyeteye işaret etmektedir ve başka insanların yanında rahat olamamakla açıklanmaktadır.

Yaygın rastlanan bir başka durum ise, kişinin çok kötü bir koku yayacağına dair yaşadığı korkudur.

Bu durum uç noktalara ulaştığında genellikle obsesif kompülsif bozukluğa işaret etmekte, hatta kimi zaman kişide bir takım kuruntulara sebep olmaktadır. Kişiler bazen kendilerine parfüm hediye edilmesini ya da basitçe bir köpeğin kendilerine havlamasını bile yaydıkları kötü kokuyla ilişkilendirmekte, bu sebeple hayatlarını etkileyecek ölçüde yoğun bir korku yaşamaktadır.

Koku, bedensel sağlığınız hakkında da çok şey söyler.

Kakanın hoş bir kokuya sahip olmadığı malum. Ancak çok yoğun bir kokuya sahip olduğunda, besinleri iyi şekilde sindiremediğinize ya da bağırsaklarınızda bir takım zararlı bakterilerin çoğaldığına işaret ediyor olabilir. Kakanızdaki renk ve koku değişiklikleri aynı zamanda çeşitli enfeksiyonlara işaret edebilmektedir ve bunlar antibiyotikler yardımıyla tedavi edilebilmektedir.

Tuvalete ne sıklıkta gittiğiniz de sağlığınız hakkındaki önemli göstergelerden.

Haftada üç seferden daha az kaka yapmak kabızlığa işaret etmektedir ve bu durum bağırsaklarda en sık görülen rahatsızlıklardandır. Kabızlığın pek çok farklı sebebi olabilmektedir ve bunlar arasında stres, yeterli su tüketmemek, iltihap ya da yeterince lif tüketmemek bulunmaktadır. Her bünye birbirinden farklıdır, ancak çoğu kişi için normal olan, her gün kaka yapmaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sindirilmemiş besinler endişe etmemiz gereken bir konu değil.

Kakanızda kimi zaman sindirilmemiş küçük besin parçaları görebilirsiniz ve bu gayet normaldir. Sindirilmediğini gördüğümüz besinler genellikle lifli besinlerdir ve bunlar, sindirim sistemimize yardımcı olmaktadır. Söz konusu besinler, genellikle mısır ve yaban mersini gibi lifli yiyecekler olmaktadır.

Batıyor mu, yüzüyor mu?

Bir başka önemli konu da kakanızın suya batıp batmadığıdır sevgili dostlar. Çünkü batması, sağlıklı olduğunuzun göstergesidir. Suyun üzerinde yüzmesi, kakanızdaki yağ miktarının çok fazla olduğunu gösterir ve böyle bir durumda diyetinizi meyve ve sebzelerle desteklemeniz gerekir.

Endişe edilmesi gereken durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:

Çok katı, kanlı ve aşırı sulu kaka kimi zaman endişe verici olabilmektedir. Özellikle kan, ileri seviyede kolon kanserine sahip insanlarda görülebilmektedir. Bunun yanında kalem kalınlığındaki ince dışkı, çoğu zaman çölyak hastalığına işaret etmektedir. Tuvalete alışılmadık derecede sık gitmek ishal dışında ülseratif kolit, Crohhn hastalığı, ya da belirli besinlere yönelik intoleransa işaret edebilmektedir. Kısacası kaka önemlidir sevgili dostlar; kakanızı önemseyin...

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
486
189
54
36
30
26
25
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın