Görüş Bildir
Haberler
Her 1 Dakikada 15 Çocuk Açlıktan Ölüyor...

Her 1 Dakikada 15 Çocuk Açlıktan Ölüyor...

ATKN
20.11.2015 - 14:32 Son Güncelleme: 20.11.2015 - 17:31

Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü. Yeryüzünde geçen her 1 dakikada 15 çocuk açlıktan ölüyor. Türkiye ile ilgili rakamlara göre ise Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalamış olmamız, ülkemizdeki çocukların karşılaştığı uygulamaları ortadan kaldırmıyor. Çocuk yaşta evlendirilenler sayısı bakımından 2013 itibariyle dünya üçüncüsüyüz. Aynı zamanda her 100 iş cinayetinde, 3 çocuk hayatını kaybetti...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rakamlara göre, 600 milyon çocuk yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Her gün 30.000 çocuk önlenebilir hastalıklardan ölüyor. Gelişmekte olan ülkelerde 174 milyon çocuk yetersiz besleniyor. Yüzde 30'u temiz su içemiyor. Her 1 dakikada 15 çocuk açlıktan ölüyor. 

CNN Türk'te yer alan habere göre, dünyanın her noktasında kesintisiz bu gerçeklik yaşanırken, Birleşmiş Milletler Yemen'deki çocukların durumuna dikkat çekti.

Yemen'de 500 binin üzerinde çocuk hayati tehlikeyle karşı karşıya

Yemen'de 500 binin üzerinde çocuk hayati tehlikeyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler, Yemen’de beş yaşın altındaki 500 binin üzerinde çocuğun, ağır beslenme yetersizlikleri nedeniyle hayati tehlikeyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Genel Müdürü Anthony Lake tarafından yapılan açıklamada, beslenemedikleri için çocukların gelişim süreçlerinin etkileneceğini ve az gelişmiş çocukların sayısında artış olacağına dikkat çekti.

BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Genel Müdürü Anthony Lake

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anthony Lake, çocukların yetersiz beslenme sonucu bedenlerinin uygun boyutlarda gelişemeyeceğini ancak aynı zamanda bilişsel gelişimlerinin de etkileneceğini ve bunun da tüm toplum için büyük bir yük olacağını vurguladı.

UNICEF Genel Müdürü Lake, yetersiz beslenmenin dramatik bir hal almasının sebebinin, çatışmalar nedeniyle insani yardımların ülkeye ulaştırılamaması olduğunu ifade etti. UNICEF ve diğer yardım kuruluşlarının yardımlarının engellendiğini belirten Lake, mevcut durumun günden güne kötüleştiğine dikkat çekti, en acil sürede ülkede siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

5 binden fazla sivil öldü

5 binden fazla sivil öldü

Yemen'de 2014 Eylül ayından bu yana Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur El Hadi'ye bağlı birlikler ile Şii Husiler ve eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'i destekleyen gruplar arasında çatışmalar devam ediyor. Mart ayından bu yana Suudi Arabistan öncülüğünde bir koalisyon ülkedeki Husi mevzilerine hava saldırıları düzenliyor. BM'nin verilerine göre, ülkede yarısından fazlası sivil olmak 5 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Ülkenin yüzde sekseninin insani yardımlara muhtaç olduğu belirtiliyor.

Dünya Çocuk Hakları Günü

Dünya Çocuk Hakları Günü

20 Kasım günü Evrensel Çocuk Günü (Universal Children's Day) / Çocuk Hakları Günü olarak kabul edildi. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık yaratmak amacı ile ilan edilen 'Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni Türkiye de imzaladı. 

Böylece Türkiye, çocuk hakları sözleşmesini imzalayarak yürürlüğe koymak suretiyle çocuk nüfusun empoze ettiği sorunlara evrensel ölçütler çerçevesinde yaklaşmayı da kabul etmiş oluyor. Türk toplumunun çocuk konusundaki geleneksel değerleri ile bu evrensel ölçütler büyük ölçüde örtüşüyor. Bu bakımdan çocuk hakları sözleşmesinin süratle kabulü ve yürürlüğe konmasının önemli bir nedeni de bu. Burada sorun sözleşmenin ön gördüğü hakların aynı ölçüde hayata geçirilmesi şartlarının da aynı hızda oluşturulabilmesi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'deki çocukların karnesi nasıl?

Türkiye'deki çocukların karnesi nasıl?

Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalanmış olması ülkemiz çocuklarının, yüz yüze kaldığı uygulamaları ortadan kaldırmıyor. Temel ihtiyaçların karşılanması gerçeğinden hareketle işte Türkiye sınırlarında yaşayan çocukların sosyo-ekonomik karnesi:

  • Eğitim kalitesi, 2014 yılı itibariyle 65 ülke içinde 62. sırada.

  • Çocukların maddi refahı bakımından 2014 yılı itibariyle 30 OECD ülkesi arasında sonuncu.

  • Çocukların eğitim sıralaması, 2014 yılı itibariyle 30 OECD ülkesi arasında sonuncu.

  • Çocukların sağlık ve güvenliği bakımından, 2014 yılı itibariyle 30 OECD ülkesi arasında yine sonuncu.

  • Çocuk yoksulluğu bakımından 2014 yılı itibariyle tüm OECD ülkeleri arasında son sırada.

  • Yoksul ailelerin çocuklarının tüm çocuklara oranı, 2014 itibariyle 30 OECD ülkesi arasında en kötü durumda.

Ülkemiz çocuk evliliklerinde dünya derecesine sahip...

Ülkemiz çocuk evliliklerinde dünya derecesine sahip...
  • Çocuk yaşta evlendirilenler sayısı bakımından 2013 yılı itibariyle dünya üçüncüsü.

  • 2014 yılı sonu itibariyle 474 çocuk hükümlü, 1.683 çocuk ise tutuklu durumdadır.

  • 2014 yılında bin 377’si erkek, 9 bin 718’i kız çocuğu olmak üzere, 11 bin 95 çocuğun cinsel suçlara maruz kaldı.

  • Ve her 100 iş cinayetinde, 3 çocuk hayatını kaybetti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda