Görüş Bildir
Haberler
Hepimiz Yaşlanıyoruz! Peki Yaşlılık ve Yaşlanma Bilimi Gerontoloji ile Tanıştık mı?

Hepimiz Yaşlanıyoruz! Peki Yaşlılık ve Yaşlanma Bilimi Gerontoloji ile Tanıştık mı?

Gerontoloji nedir?

Gerontoloji nedir?

Bu terimi ilk defa 1903’te Tıp dalında Nobel Ödülü alan Rus asıllı bilim adamı Ilja Metschnikow (İlya Meçnikov) kullanmıştır. 1930’lu yıllardan beri ABD ve Avrupa’da ana bilim dalı olarak çeşitli üniversitelerde okutulmaktadır. 

Gerontolojinin bu konuma gelişinin başlıca sebebi, sürekli uzayan yaşam süresine bağlı yaşlı nüfusun artışıdır. Gerontoloji interdisipliner bir bilim dalıdır, yani farklı bilim dallarında yaşlanma ve yaşlılık incelenmektedir. 

Teorik çalışmaların yanı sıra Gerontoloji aynı zamanda uygulamalı bir bilim koludur. Öncelikle yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirme hedefi takip edilmektedir. Yeni teknolojik veya ekonomik gelişmeler, bu hedefe yaklaşabilmek açısından birçok olanak sunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'de Gerontoloji

Türkiye'de Gerontoloji

Türkiye'de Gerontoloji Prof. Dr. İsmail Tufan'ın çabalarıyla ve hayırsever iş adamı İbrahim Şencan'ın katkılarıyla Akdeniz Üniversitesi'nde kurulmuştur. Türkiye'de yaşayan ve yaşlanmakta olan her bireyin daha iyi bir yaşam sürmesi için 2013'ten bu yana yaşlılık ve yaşlanma konusunda uzman öğrenciler yetiştirmektedir.

Peki neden?

Peki neden?

Hedefledikleri amaçlar doğrultusunda, insanların yaşlanınca bir köşeye çekilmek yerine aktif bir şekilde hayata dahil olmaları, onlara mutluluk ve esen kaynağı olmaktadır. 

Kabullenilmiş yaşlanmanın ve ölümü beklemenin yerine, hayatın güzelliklerini sunarak yeni nesiller ile eski nesilleri bir arada tutma amacı taşımaktalar.

"Her şeye çare bulunur ölüme bulunmaz" der atalarımız, peki yaşlanmamak için bir çare var mı?

"Her şeye çare bulunur ölüme bulunmaz" der atalarımız, peki yaşlanmamak için bir çare var mı?

'Yok nerde' dediğiniz duyar gibiyim. Aslında yaşlanmanın kötü bir şey olmadığını sizlere anlatmak için varlar. 

Her yaşın bir güzelliği vardır ama değil mi? Cumhuriyetin Divası... Şu güzelliğe bakın.

Alzheimer... Aman dikkat !

Alzheimer... Aman dikkat !

Alzheimer hastalığı, günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize, nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği nörodejeneratif bir hastalıktır. Yani bireyi bir bilgisayar olarak düşünürsek hard diskin yok olmasıdır.

Bir de Demans var tabii...

Bir de Demans var tabii...

Demans, beyinde hasardan kaynaklanan, ilerleyen bir bozukluk olup, kişinin yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. 

Durumun ileri aşamalarında kişi, zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder. Kısacası halk arasında bunamadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye en yüksek Alzheimer vakası yaşanan yer Afyon/Dinar'dır

Türkiye en yüksek Alzheimer vakası yaşanan yer Afyon/Dinar'dır

Araştırmalara göre Alzheimerin en çok rastlandığı bölge Ege Bölgesi'nde bulunan Afyon ilinin Dinar ilçesidir. Dinar belediyesinin katkıları ile Dinar'a kurulan Alzheimer araştırma ve bilgilendirme merkezi, elinden geldiğince yöre halkına yardımcı olmaktadır.

Koca Efeler

Koca Efeler

Yine yapılan araştırmalar en uzun yaşayan insanların Aydın/Nazilli ilçesinden ve yöresinden çıktığını bizlere göstermektedir. 100 yaşını deviren çınarlara ne diyelim, Allah daha uzun ömürler versin.

Türkiye'de bakım algısı

Türkiye'de bakım algısı

Halkımız her ne durumda olursa olsun 'ben anama babama bakamadım dedirtmem' algısı ile hastaya yardımdan ve iyilikten ziyade kötülük ettiğinin farkında değil. 

Yaşlıların ve hastaların bu işi profesyonel olarak yapan kişilere emanet edilmesi ve takip edilmesi, hastanın gidişatı ve durumu için en iyi seçimdir.

ve Geroatlas...

ve Geroatlas...

Türkiye'nin ilk 60 yaş ve üzeri üniversitesini, Geroatlas kapsamında açan sayın Tufan, gerçekleştirdiği derslerde genç nesle ve 60 yaş üzerine, birlik ve beraberlik çağrısı yaparak onları hayata bağlıyor. 

Sıralarda 20 yaşındaki gençler ve 70 yaşındaki delikanlılar yan yana oturuyor. Geçmişine, atasına ve tarihine sahip çıkan Gerontologlar böyle yetişiyor.

Son olarak Gerontolojinin ülkemizde tanınmasını ve yollarının açık olmasını diliyorum. Her yaşın bir güzelliği, her insanın bir bildiği vardır, sağlıcakla kalın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
150
29
21
9
8
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hey wassup

nice to meet you

Alper Genc

Danielle’in yaratıcısı Anthony Cerniello Los Angeles’ta müzik videoları ve reklamlar üzerinde çalışan bir editör. Kendisinden beklenen şey, yaptığı çalışmala... Devamını Gör