Görüş Bildir
Haberler
HDP'li Sarıyıldız Davutoğlu'na Sordu: 'Cizre'de Öldürülen Sivil Yoksa Bu Ölenler Kim?'

HDP'li Sarıyıldız Davutoğlu'na Sordu: 'Cizre'de Öldürülen Sivil Yoksa Bu Ölenler Kim?'

Onedio Medya
11.09.2015 - 17:00 Son Güncelleme: 11.09.2015 - 17:10

Başbakan Davutoğlu'nun 'Cizre'de sivil kayıp yok' sözlerine cevap veren HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Twitter hesabından Cizre’de hayatını kaybeden sivillerin isimlerini yazarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 'Cizre'de öldürülen sivil yoksa bu ölenler kim?' diye sordu. Cizre'deki sivil can kayıpları dün de CHP'li Tanrıkulu tarafından Meclis'e taşınmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sarıyıldız, Davutoğlu'na '35 günlük bebek sivil değil mi?' diye sorarak şunları ekledi:

'Kalp krizi geçirip hastaneye kaldırılamayan üç sivil yurttaş sivil değil mi? Bu akşam başından vurulan ve hayati tehlikesi olan 10 yaşındaki çocuk sivil değil mi? Çatışmalardan dolayı 12 saat sonra ancak hastaneye kaldırılan ve ayağından yaralanan Abdullah Özcan sivil değil mi? Aç, susuz ve elektriksiz bıraktığınız bir mahalledeki on binlerce insan sivil değil mi? Ekmek almaya giderken zırhlı araçların taraması ile yaralanan dört çocuk sivil değil mi?'

Sarıyıldız, Twitter hesabından açıkladığı isimler şöyle:

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu ne demişti?

Dün A Haber yayınına katılan Davutoğlu, 'Cizre'ye yürümek kolay. Peki aynı şekilde Kandil'e yürüyüp de 'durdurun bu terörü' diye yürüme cesaretini niye göstermiyorlar? Tek bir sivil kayıp olmayan Cizre'de sanki büyük bir kayıp varmış gibi yansıtıyorlar da kızının yanında şehit edilen polisimizin kızının çektiği travmayı ya da Dağlıca şehitlerinin olduğu yerlerde 'barış istiyoruz' diye niye seslenmiyorlar?' demişti.

CHP'li Tanrıkulu'dan 10 soru

CHP'li Tanrıkulu'dan 10 soru
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması için bir soru önergesi veren Tanrıkulu, yaptığı açıklamanın ardından Davutoğlu'na Cizre ile ilgili 10 soru yöneltmişti.

Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçede ilk olarak 'Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 6 günü geride bıraktı. Kentte yaşayan yurttaşlarımız, aralıksız devam ettirilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumdalar. Öte yandan Cizre’de ağır insan hakkı ve yaşam hakkı ihlallerinin gerçekleştiği yönünde bilgiler var. Bugün itibariyle Cizre’deki durumu incelemek üzere kente intikal etmeye çalışan ve içinde iki bakanın da bulunduğu heyet araçlarından indirilerek kente ilerleyişlerine izin verilmemiştir' açıklaması yaptı ve Davutoğlu'na şu 10 soruyu yöneltti:

  • 1) İçinde iki Bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu heyetin Cizre’ye ilerleyişine engel olunmasının gerekçesi nedir?

  • 2) Heyete ait araçların Mardin’in Midyat ilçesinde alıkonulmasının hukuki gerekçesi nedir?

  • 3) Demokratik siyasal sistemlerde meclisin ve siyasi partilerin temel görevlerinden birinin idarenin işlemlerini ve insan hakkı ihlallerini denetlemek olduğu düşünüldüğünde, Bakanlar ve milletvekillerinden oluşan heyetin Cizre’ye sokulmaması nasıl açıklanabilir?

  • 4) Cizre’deki sokağa çıkma yasağının aralıksız 6 gün sürdürülmesinin gerekçesi nedir? Yurttaşların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan yoksun kalmasına neden olan bu yasağı ne zaman kaldıracaksınız?

  • 5) Bir kentte 6 gün boyunca aralıksız sokağa çıkma yasağı uygulanması açık bir insan hakkı değil midir?

  • 6) Uygulanan sokağa çıkma yasağı süresince yurttaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılaması için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmadıysa kentte yaşayan yurttaşların oluşan büyük mağduriyetinin sorumlusu kimdir?

  • 7) Cizre’de evlere şu an elektrik ve su verilmekte midir?

  • 8) Cizre’de yaşayan yurttaşlarımızın yiyecek ve su gibi temel ihtiyaç maddelerine ulaşım olanağı var mıdır?

  • 9) Cizre’de yaşayan yurttaşlarımıza acil durumlarda sağlık hizmeti verebilecek personel bulunmakta mıdır?

  • 10) Kentte şu ana dek süren çatışmalarda yaşamını yitiren sivil yurttaş var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

Kaynak: Ajanslar ve Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0