Görüş Bildir
Haberler
Şimdi de Robot Arılar Geliyor!

Şimdi de Robot Arılar Geliyor!

ilgincbirbilgi.com
26.09.2014 - 16:07 Son Güncelleme: 26.09.2014 - 18:23

Arıların toplu ölümleri üzerine harekete geçen bilim adamları robot arılar üretti. Mekanik arılar doğadaki orijinali gibi çiçek dölleme görevini yerine getirebiliyor.

Çiçekleri dölleyen polenleri taşıyarak meyve ve sebzelerin oluşmasını sağlayan arıların toplu halde yok olması üzerine robot arı geliştirildi . 

Deutsche Welle Türkçe internet sitesinin haberine göre ABD'li bilim insanlarının ürettiği RoboBee, doğadaki orijinali gibi çiçek dölleme görevini yerine getirebiliyor. 

Şimdilik 15 dakika uçabildiği ve enerji yenileme problemi olduğu belirtilen RoboBee'lerin iki yıl içinde geliştirilereceği öngörülüyor.

Kanat genişliği sadece 3 cm olan, 80 miligram ağırlığındaki RoboBee, dünyanın en küçük ve uçabilen robotu unvana da sahip .

Bilim insanları, RoboBee'yi inşa edebilmek için milimetrenin altına inen çözünürlük seviyesinde çok zor bir çalışma gerçekleştirdi . Balata ve civataların anlamsız kaldığı kadar küçük bir boyutta olan RoboBee, çok farklı bir yöntemle bir araya getirildi.

RoboBee, birbirlerine yapıştırıcı ile tutturulabilen farklı materyallerin kullanıldığı düz levhalarla bir araya getirildi. Levhaların katlanabilir olması, RoboBee'nin bir araya getirilmesini kolaylaştırdığı gibi hareket kabiliyetini artırdı.

Diğer önemli görevleri

RoboBee’yi, orijinal kopyalarına bir alternatif oluşturmak dışında başka önemli görevler de bekliyor. Minik robotun, doğal afetler sonrası arama-kurtarma çalışmalarında ya da tehlikeli çevre koşullarında keşif amaçlı kullanılması da hedefleniyor. Ayrıca robotun, askerî gözetleme, hava ve iklim haritalama ve trafik izlemede de kullanılması öngörülüyor.

Araştırmacıların amacı tüm bu kullanım alanları için bağımsız bir şekilde uçabilen yapay böcekler yapmak. RoboBee ise henüz o aşamaya gelmedi. Hâlihazırda küçük robotun uçuşu 8 farklı kamera ile takip ediliyor. Robotun tüm hareketleri kameralar aracılığı ile onu kumanda eden bilgisayara gönderiliyor. RoboBee henüz uzun süre uçamıyor. Robot böcek havalandıktan 15 dakika sonra bitkin düşüyor.

Mühendis Robert J. Wood, robotun yorulma kapasitesinin henüz çok yüksek olduğunu, ayrıca enerji temininde de hâlâ sorunlar yaşandığını kaydediyor. Minik arı şimdilik ufak bir kablo ile enerji temin ediyor. Bu ufak robotu havalandırmaya uygun bir pil ise henüz icat edilmedi. Bilim insanları mini robotun bu en önemli sorunlarına iki yıl içinde çözüm bulabilmeyi hedefliyor.

130.000 bitki arılar sayesinde var

ABD başta olmak üzere dünya genelinde onlarca ülkede, bal arılarının gizemli bir şekilde ortadan kaybolması ile gündeme gelen, 'arılar ölürse ne olur?' sorusuna, uzmanlar, şu yanıtı veriyor: 'Çiçek ve bitki türlerinin tüm polenleri arıların ayaklarına yapışarak taşınıyor. Arılar 130 bin farklı bitki türüne konarak bunların üremelerini sağlıyor. Sadece bir kovandaki arılar 1 günde 1 milyon çiceği döllüyor. Bu durum arıların yok olması durumunda bi bitkilerin de ortadan kaybolacağı anlamına geliyor. Bu tüm canlılar için ciddi tehdit oluşturuyor.'

Haberin tamamı ve fotoğraflar için : İnsanoğlu arılarla iletişim kurmayı başardı !

Kaynak: http://www.ilgincbirbilgi.com/bilim-v...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
CyberMan

bütün dünyaya gdo lu gıdalar dağıtan monsanto sponsorluğunda Harvard üniversitesinin microrobotics laboratuvarında geliştirilmekte olan arılardır. arıları öl... Devamını Gör