Görüş Bildir
Haberler
İnanılmaz Güçlere Sahip 18 Hayvan

etiket İnanılmaz Güçlere Sahip 18 Hayvan

basak burcu çevik
03.04.2015 - 13:46 Son Güncelleme: 05.04.2015 - 15:56

Doğa´da kimler en hızlı, kimler en güçlü, kim açlığa en fazla dayanabilir, kim susuz kalabilir? Okuyunca şaşıracak ve hayvanların bazı konularda insanlardan ne kadar üstün olduğunu göreceksiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Çita !

1. Çita !

En hızlı hayvanlar: Bir hız timsali olarak gösterilen çita, 2 saniye gibi bir sürede saatte 70 kilometre hıza çıkar. 4.5 saniyede ise 100 kilometre hıza ulaşır hem de hiç zorlanmadan. Sıkı durun şimdi , yapabileceği son hız ise saatte 140 kilometre. 4.5 saniyede ulaştığı 0-100 km/saat hız değeri ise, bir Ferrari F360 Modena’nın 0-100 km/s hızlanma değerine eşit. Ayrıca 140 kilometre hızdayken bile hiç bir arabanın ve motorsikletin yapamayacağını yapar ve inanılmaz bir açı ile çok sert dönüşler yapar, bu dönüşlerde savrulma söz konusu olmaz. Ancak çıta tam bir depar atletidir. Zira bu maksimum hızını sadece 4-5 saniye sürdürebilir.

2. Greyhound (Tazı) !

2. Greyhound (Tazı) !

Uzun mesafede hızlı koşabilme rekoru ise greyhounda aittir. Bir greyhound yaklaşık 90 km´lik hızını 1,5 km boyunca koruyabilir.

3. Kartal !

3. Kartal !

Havadaki en hızlı canlılar ise kartallardır. Keskin gözleriyle avını hedeflediği anda inanılmaz bir süratle aşağıya doğru dalışa geçerler. Bu dalış esnasında saatte yaklaşık 322 km hız yaparlar. Büyük kartallar avlarına çok hızlı çarparlar. Kel kartalın avına vuruşu, yivli tüfek mermisine kıyasla iki kat daha güçlüdür. Aquila ırkı kartallar saatte 340 kilometre hız yaparak bu daldaki rekoru ellerinde tutmaktadırlar.

4. Kılıç Balığı !

4. Kılıç Balığı !

Denizlerdeki hız rekoru 110 km/h ile kılıç balığına aittir.

5. Karınca !

5. Karınca !

En güçlü hayvanlar: Vahşi doğada avlanan yırtıcılar, afrika filleri, gergedan ve su aygırları kas gücü dendiğinde akla gelen canlılar. Ancak bu konuyu netleştirecek reel bir kriter olmadığından sıralama oluşturacak bir kaynak henüz yok. Yine de karıncaların ağırlıklarının 50 katı yükü kaldırarak açık ara tüm canlıları solladığı söylenebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Timsah !

6. Timsah !

Güçlü sıralamasında ölçülebilir bir parametre olan ´ısırma kuvveti´ belirleyici olabilir. Timsahların, tüm canlılar aleminde en güçlü çeneye sahip yaratıklar olduğu saptandı. Uzmanlar, yaptıkları araştırmalar sonucunda, timsahların ısırma gücünün sırtlanlar, aslanlar ve hatta köpek balıklarından daha fazla olduğunu belirledi.

7. Alligator (Sıcak İklim Timsahı)

7. Alligator (Sıcak İklim Timsahı)

Florida Zooloji Üniversitesi tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, 4 metrelik orta boy bir ´alligator´un ısırma gücü 963 kilogramı buluyor. Büyük boy ´alligator´ların ısırma gücünün ise 1340 kilograma kadar çıktığı bildirildi. Nehirlerde yaşayan bazı kaplumbağaların kalın kabuklarını bile bu ısırma gücüyle parçalayabildikleri rapor edilmiştir. Bu dalda ikinciliği beklenmedik bir şekilde kara kaplumbağaları almaktadır. İri erkeklerin 1000 kiloya kadar ısırma gücü oluşturabildikleri saptanmıştır. Bu dalda bronz madalyayı 900 kg/cm´lik ısırma gücüyle sırtlanlar almaktadırlar.

8. Balina !

8. Balina !

En derine dalabilen balıklar: Rekor balinagillerden amber balığına aittir. Amber balığı bir nefes alışla 3000 metre derine dalış yapabilir. Yunuslar da balinalardan sonra en derine dalan ikinci türdür. Bunu yapabilmek için her iki tür de enteresan bir şekilde akciğerlerini boşaltırlar. Fakat oksijen olmadan nasıl bu kadar uzun süre durabilir ve hatta kas hareketi yapabilirler? Bunun sırrı kaslarındaki çok yüksek orandaki 'miyoglobin' proteindir. Bu miyoglobin proteinleri, çok yüksek miktarda oksijen molekülünü kendi üzerilerine bağlar ve muhafaza ederler. Yani canlı için gereken oksijen, ciğerde ki havada değil, doğrudan kasların içinde saklanır.

9. Kaplumbağa !

9. Kaplumbağa !

En uzun ömürlü hayvan: Yaşama süresi bilenen en uzun hayvan 177 yıl ile Galapagos’ta yaşayan dev kaplumbağa (Geochelone Elephantopus). Bunu 123 yıl ile kutu kaplumbağası (Terrapene Carolina), 100 yıl ile de uzun balina (Balaenoptera Physalus) izliyor.

10. İmparator Penguen !

10. İmparator Penguen !

En uzun süre aç kalabilen hayvan: 134 güne kadar çıkabilen süresi ile erkek imparator pengueni. Gerçek bir süper baba olan imparator pengueni dişinin bıraktığı yumurtaya uzun Antartika kışı boyunca sabırla yanından bir an bile ayrılmadan bakar. Bu süre boyunca hiç bir şey yemediği gibi mide öz suyu ile oluşturduğu süt gibi bir madde ile yavrularını beslerler. Bu esnada vücut ağırlıklarının üçte birini kaybederler. Dişiler, yaklaşık üç kilogram ön sindirime uğramış balık ile geri dönerler. Yavruların beslenmesi işini geri alan dişiler ancak bundan sonra erkeklerin yeniden yemek yemesine fırsat tanırlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Deve !

11. Deve !

En uzun süre susuz kalabilen hayvan: Konunun tabii ki uzmanı devedir. Meşhur hörgüçleri sayesinde pek çok negatif çöl şartıyla baş etmeyi başarabilirler. Bir yağ yığıntısı şeklindeki hörgüç, Hecin devesinin kıtlık anında periyodik olarak beslenmesini sağlar. Hayvan bu sayede tam 3 hafta su içmeden yaşayabilir. Bu sırada vücut ağırlığının yüzde 33´ünü kaybeder. Aynı koşullar altında insan, vücut ağırlığının yüzde 8´ini kaybeder ve 36 saat içinde vücut suyunu tamamen yitirerek ölür.

12. Mavi Balina !

12. Mavi Balina !

En ağır hayvan: Günümüz dünyasında yaşayan hayvanlar arasında en büyük olanı oldukça açık arayla mavi balina. Boyu 30 metrenin üzerine çıkabilen bu canlının ağırlığı da 150 tona ulaşabiliyor. Gök balina olarak da adlandırılan türün ortalama yaşam süreleri 80 yıl. İki yada üç yılda bir doğum yapan türün hamilelik süresi bir yıldır. 20. yüzyıl başında avlanmaya başlamadan önce nüfuslarının 150 bin ile 200 bin arasında olduğu tahmin edilen mavi balinaların avlanması, balina yağlarının sanayide kullanılmaya başlanmasından sonra hızlandı. Mavi balinaların yalnız 1930-31 sezonunda 30.000 adet avlandığı sanılıyor. Maalesef günümüz sayılarının 6500 civarında oldugu biliniyor.

13. Afrika Fili !

13. Afrika Fili !

Karada yasayan canlılar arasında en büyük olma ödülü günümüzde Afrika Filine aittir. 4-5 metreye ulasan yerden yüksekliği ile ağırlığı 4-5 ton kadar olabilmektedir.

14. Tırtıl !

14. Tırtıl !

En çok yemek yiyen hayvan: Dünya’nın en çok yemek yiyen hayvanı bir tırtıl türüdür. Kuzey Amerika’da yaşayan bu canlı hayatının ilk 56 gününde vücut ağırlığının 86 bin katı kadar yemek yemektedir.

15. Pire !

15. Pire !

En yükseğe zıplayan hayvanlar: Bir İngiliz hayvan bilimcinin yaptığı araştırma, dünyanın en iyi yüksek atlayıcısının 6 mm boyundaki çayır köpüğü böceği olduğunu belirledi. Bilim adamının yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çayır köpük böceği 70 cm´den daha fazla zıplayabiliyor. Ağustos böceğini andıran çayır köpük böceği Philaenus Spumarius, arka bacaklarını mancınık gibi kullanarak kendini yükseğe fırlatabiliyor. Böcek, bir tür kilit sistemi sayesinde bacaklarında depolayabildiği kas enerjisini zıplamak için kullanıyor. Araştırmacıların görüşüne göre, insan çayır köpüğü böceğinin yeteneğine sahip olsaydı 200 metrelik gökdelenin üzerinden rahatça atlayabilecektir. Beklenenin aksine pire bu konuda ancak ikinciliği alabilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Dart Poison Frog(Ölümcül Kurbağa )

16. Dart Poison Frog(Ölümcül Kurbağa )

En zehirli hayvanlar: Kolombiya´da yaşayan dart poison frog adlı kurbağa yılanların bu konudaki ünlerini neredeyse çöpe atıyor. Sadece 2 cm boyunda olan bu kurbaga salgıladığı zehirle 150 insanı yada 30.000 fareyi aynı anda öldürebiliyor. Vücudunun heryeri zehirle kaplı olan bu canlıyla sadece deri teması yapmak zehirlenmek için yeterlidir. Diğer enteresan özelliği tehlike sezmediği sürece elinize alabilmenizdir.

17. Taipan (Kara Mama Yılanı ) !

17. Taipan (Kara Mama Yılanı ) !

Yılan türünden Taipan isimli ve Avustralya da yaşayan bir ırk ancak ikinciliği alabilmektedir. Isırığı 100 insanı öldürebilecek güçtedir ve beş metre mesafeden etkilidir. Kara Mamba adlı Afrika yılanı 90 insan öldürebilecek güçte zehir taşıdığından üçüncü sırada yer alıyor. Kutu deniz anası olarak adlandırılan bir tür medusa da 70 insanı öldürebilecek kapasitede bir zehire sahiptir ve bu alanda dördüncülük ünvanını almaktadır.

18. Fare !

18. Fare !

En hızlı üreyen hayvanlar: Memeliler içinde en hızlı üreyen hayvan faredir. Dişi fare bir gebelikte 18' e yakın yavru dünyaya getirebilir. Ve yıl boyunca 4-5 kez yavrulayıp 100 kadar yeni fareyi doğurabilir. Uygun beslenme şartları oluşursa bir fare çifti 4 yıl gibi kısa bir zamanda binin üzerinde yavru sahibi olabilmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
401
329
175
158
133
75
74
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın