Görüş Bildir
Haberler
Hayri Cem Yazio: Kulüpler Birliği – TFF - Yabancı Oyuncu Sayısı

etiket Hayri Cem Yazio: Kulüpler Birliği – TFF - Yabancı Oyuncu Sayısı

Hayri Cem
15.07.2021 - 14:18

Türkiye Futbol Federasyonu’nun 08.07.2020 tarihli yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla 2021-22 sezonunda, kulüplerin kadrolarında bulunduracakları yabancı futbolcu sayısını 14, sahada oynayacak oyuncu sayısını ise 8 olarak belirlemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeni sezon hazırlıkları yapan kulüpler bir yandan panik içinde Türk futbolcu ararken bir yandan da TFF’ye bu kararı geri çekmesi için baskı yapmaktadırlar.

Yeni sezon hazırlıkları yapan kulüpler bir yandan panik içinde Türk futbolcu ararken bir yandan da TFF’ye bu kararı geri çekmesi için baskı yapmaktadırlar.

Taraflar düşüncelerini değişik zamanlarda basın açıklamaları ile birbirine iletmiş ancak bir sonuç alamamışlardır.

Kulüpler Birliği Vakfı 08.07.2021 tarihinde bir basın açıklaması yapmış ve aldığı kararları basın açıklaması yoluyla TFF’ye bildirmişlerdir. Bununla da yetinmeyip, 14.07.2021 tarihinde BJK, GS, FB ve Trabzonspor başkanları bir haber kanalına çıkıp, düşünce ve isteklerini, gerekçelerini belirterek kamuoyu ile paylaşmışlardır.

Rahatsızlık duyulan ve değiştirilmesi talep edilen konuları dört madde halinde toplamak mümkündür:

1) Yayın ihalesinin tüm süreçlerinde Kulüpler Birliği’nin onayının alınması,

2) Futbolun yargı makamları olan Profesyonel Disiplin Kurulu, Tahkim Kurulu, Merkez hakem Kurulu ve Gözlemciler ve Temsilciler Kurulu’nun Genel Kurul tarafından seçilmesi,

3) Kulüp Lisans Talimatı kriterlerinin günümüz şartlarına uyarlanması,

4) Yabancı futbolcu sayısının kulüplerin isteği doğrultusunda yeniden belirlenmesi.

Bu konularda bir uzlaşma olmadığı takdirde, maçlara çıkmama dâhil tüm seçeneklerin değerlendirileceği vurgulanmıştır.

Kulüpler Birliği’nin talep ettiği her bir madde ayrı bir yazı ve tartışma konusu olacak kadar ciddidir. Ancak ben bu yazımda yabancı sayısı ile ilgili maddeyi tartışmak istiyorum.

Önce konuya TFF açısından bakalım:

Önce konuya TFF açısından bakalım:

Türk futbolunun hızla yükseklik kaybettiği ortadır. Milli Takımın turnuvalardaki performansı ortada. Kulüp takımları da gerek Şampiyonlar Liginde gerekse UEFA Kupasında hiç de başarılı sonuçlar alamıyorlar. TFF bunun nedeni olarak kulüplerin alt yapılarına yeterince önem vermediğini, başarılı yerli futbolcu yetiştirmediklerini düşünerek böyle bir karar alıyor.

Kulüpler Birliği ise bu kararla Türk futbolcuların fiyatının lüzumsuz bir şekilde artacağını ve kadrolarındaki yabancı futbolcuları hızla satamayacaklarını ileri sürüyorlar.

Bence iki tarafın da haklı önermeleri var. Şimdi olaya farklı açılardan bakmaya çalışalım.

Türk futbolunun dibe doğru gidişinde, alt yapıya yeterince önem verilmemesi, üstün performanslı futbolcu yetişmemesinin rolü büyüktür. Ekonominin temel kuralları futbol endüstrisi için de geçerlidir; kendiniz üretmez, sürekli ithalat yaparsanız ekonominiz tereddütsüz çöker. Türk futbolu da, futbolcu üretmeyip, sürekli yabancı futbolcu ithal ettiğinden çökmektedir.

Buna karşın uluslararası arenada başarılı olabilmeniz için onların koşulları ile yarışabilmeniz gerekir. Yani yabancı futbolcu sayısını sınırlamamanız gerekir.

Peki, nasıl olacak bu iş?

Peki, nasıl olacak bu iş?

Öncelikle bu tür hayati kararların yasaklarla değil, teşviklerle gerçekleştirilebileceği konusunda hemfikir olalım. Bugüne kadarki yasaklarla bir arpa boyu yol kat edemedik. TFF’nin yönetim kurulu kararına baktığımızda bu konuda hiçbir teşvik görmemekteyiz. Sadece ‘yerli futbolcu ve 21 yaş altı futbolcu oynatan kulüplere ileride açıklanacak teşvikler sunulacaktır’ ibaresi var.

TFF öncelikle kulüplere vereceği teşvikleri açıklamalıdır. Öyle teşvikler sunmalıdır ki, tüm kulüpler bu teşviklerden yararlanmak için hızla alt yapılarına yatırım yapsınlar. Ancak alt yapıya yapılan yatırım kısa dönemde karşılık vermez. Biraz sabırlı olmak gerekir.

Şimdi lafı uzatmadan bazı teşvik önerilerimi sıralayayım:

1) Kulüplerin alt yapılarının yeniden yapılanması için TFF’nin bir master planı yapıp, bu planın uygulanması için gerekli yatırımları sağlaması, planlaması ve denetlemesi,

2) A takımı kadrosuna ne kadar fazla Türk oyuncu alınırsa, TFF tarafından bu oyuncuların her biri için yüksek teşvik primleri verilmesi

3) İlk on birde oynayan alt yapıdan yetişmiş oyuncular için TFF tarafından her oyuncu başına ekstra teşvik primleri verilmesi.

4) Önemli dünya liglerine, kendi alt yapılarından yetişmiş futbolcuları satacak/kiralayacak kulüplere özel destek primleri verilmesi.

5) Avrupa’da başarılı olan takımlar için özel teşvik primleri verilmesi. Ülke puanını yükselten takımların ödüllendirilmesi,

6) Yabancı futbolcu sayısını kısıtlamak yerine, kaliteli yabancı futbolcunun gelmesini sağlayacak, İngiltere liginde uygulanan kurallara benzer kurallar oluşturması.

Bu teşvik önerilerim umarım yapıcı bir tartışmanın başlangıcı olur. Aksi takdirde, TFF ile Kulüpler Birliği arasındaki savaştan Türk futbolunun yara alması kaçınılmaz olacaktır. 

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
1
1
0
0
0