Görüş Bildir
Haberler
Hamilelik Sürecinde Uzak Durulması Gereken 20 Besin

Hamilelik Sürecinde Uzak Durulması Gereken 20 Besin

Bazı besinleri tüketmek hamilelik sürecinde bebeğinize zarar verebilir; annenin ve bebeğin sağlığını bozabilir ya da erken doğuma sebep olabilir. Biz de hamilelik sürecini sağlıklı geçirebilmeniz adına bu dönemde uzak durmanız gereken yiyecekleri derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Az pişmiş ya da çiğ et

1. Az pişmiş ya da çiğ et

Etin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi annenin toksoplazma enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırır. Bu enfeksiyon sebebiyle düşük ya da doğum kusurları oranı da artmaktadır. Bu gerekçe ile hamilelik döneminde ette hiç pembelik gözükmeyecek şekilde pişirilmesi ve bu şekilde tüketilmesi en güvenli olanıdır.

2. Az pişmiş ya da çiğ yumurta

2. Az pişmiş ya da çiğ yumurta

Hamilelik döneminde yumurtanın iyice katılaşana kadar pişirilmesi ya da yine pişirilerek tüketilen besinlerin içine katılarak yenmesi önemlidir. Çünkü, yumurtanın çiğ olarak tüketilmesi, salmonella adı verilen bakteriler yoluyla bağırsak enfeksiyonuna ya da gıda zehirlenmesine sebep olmaktadır.

3. Alkol

3. Alkol

Zaten normal zamanlarda da sağlığınıza zarar verebilecek olan alkolden hamilelik döneminde kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için uzak durmanız gerekmektedir. Bu süreçte, özellikle ilk üç ay içerisinde alkol tüketimi, geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olmaktadır.

4. Çiğ balıklar ve sakatatlar

4. Çiğ balıklar ve sakatatlar

Üzerinde sağlığınıza zarar verebilecek bakteriler taşıyan özellikle çiğ deniz ürünlerinin kullanıldığı suşi gibi gıdalar ve sakatatlardan kaçınmak bu dönemde anne ve bebek sağlığı için en güvenli olanıdır.

5. Hazır gıdalar

5. Hazır gıdalar

Uzun ömürlü konserve ve paket gıdalar uzun süre bozulmadan kalabilmesi için çeşitli katkı maddeleri eklenerek üretilir. Bu katkı maddeleri sizinle birlikte çocuğunuzun sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu gerekçe ile bu dönemde hazır gıdalardan uzak durmanız tavsiye edilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. İyi yıkanmamış meyve ve sebzeler

6. İyi yıkanmamış meyve ve sebzeler

Toprakta bulunabilen bazı zararlı bakteriler sebze-meyve satışları sırasında gıdanın çokça yer değiştirmesine de bağlı olarak, aldığınız besin yoluyla evinize kadar gelebilir. İyi yıkanmadığı taktirde bu bakteriler vücudunuza girebilir ve sağlığınızı bozabilir. Bu yüzden hamilelik sürecinde bu konuda daha hassas davranarak, sebze ve meyveleri belli bir süre sirkeli suda bırakmanız önerilir.

7. Kafein

7. Kafein

Çay, kahve, kola, enerji içecekleri ve çikolatada bulunan kafeinin günlük hayatta da aşırı miktarda tüketimi çeşitli hastalıklara sebep olur; fakat, bu besinlerin hamilelikte tüketilmesi düşüğe sebep olurken doğum sırasında da oldukça büyük sıkıntılar yaratabilmektedir. Bu yüzden, kafeinin bu dönemde aşırı miktarda alınmamasına dikkat edilmelidir.

8. Bazı balık türleri

8. Bazı balık türleri

Balığın hamilelik sırasında tüketilmesi her ne kadar anne ve çocuk sağlığı için önemli olsa da bazı balıkların bu dönemde tüketilmemesi önerilir. Bebeğinizin sinir sistemini olumsuz yönde etkileyebilecek yüksek miktarda cıva içeren köpekbalığı, kılıç balığı ve marlin gibi balık türlerinden uzak durulması gerekir.

9. Kızartmalar ve aşırı yağlı gıdalar

9. Kızartmalar ve aşırı yağlı gıdalar

Kızartmalar ve aşırı yağlı yiyecekler, içerinde kansere neden olabilecek akrilamid adlı maddeyi barındırır. Bu madde, hamilelik sırasında bebeğe ve anneye ciddi zararlar verebilir. Bu gerekçe ile hamile bireylere kızartmalardan ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.

10. Karaciğer gibi yüksek miktarda A vitamini içeren besinler

10. Karaciğer gibi yüksek miktarda A vitamini içeren besinler

A vitamini veya morina karaciğeri yağı gibi balık karaciğeri yağlarını içeren multivitaminleri bu dönemde almak güvenli değildir. İçerisinde çok miktarda A vitamini barındıran karaciğer vücuda gerekenden fazla vitamin alımına ve zehirlenmelere sebep olabilir. Bu yüzde, hamilelik döneminde bu besinlerden uzak durulmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kabuklu deniz ürünleri

11. Kabuklu deniz ürünleri

İstiridye, karides ve midye gibi az pişmiş olarak ya da çiğ tüketilen besinler salmonella adı verilen ve annenin karaciğerinde enfeksiyonlara ve gıda zehirlenmesine sebep olabilecek bakterileri barındırır. Bu süreçte bu besinlerden uzak durulması gerekir.

12. Fazla şeker içeren yiyecekler

12. Fazla şeker içeren yiyecekler

Normalde tüketimi sağlığı kötü etkileyen çikolata, şeker, pasta, marmelat, reçel vb. aşırı miktarda yapay şeker içeren gıdaların hamilelik döneminde tüketimine özellikle dikkat edilmelidir. Bu besinler tüketildiğinde, vücuda zarar verir ve tüketicide birçok hastalığa sebep olabilir. Bu besinler yerine, hamilelik döneminde doğal şeker içeren meyve ve bal gibi besinlerin tüketimi daha uygundur.

13. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri

13. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri

Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinde toksoplazmoz, listeriosis ve campylobacter gibi hamilelik sürecini zorlaştırabilecek bakteriler içerir. Bu gerekçe ile bu besinlerin belirli sıcaklık ve gerekli koşulların hazırlandığı özel ortamlarda pastörize edilerek tüketilmesi gerekir.

14. Bazı peynir türleri

14. Bazı peynir türleri

Keçi peyniri, Danimarka mavisi, gorgonzola ve Roquefort gibi peynirler, özel bakteriler kullanılarak üretilir. Bu peynirlerin içerisinde listeria içermesi muhtemeldir. Bu bakteri de annenin sindirim sistemine zarar verir.

15. Salam ve sosis gibi ürünler

15. Salam ve sosis gibi ürünler

Salam, sosis ve sucuk gibi ürünler, özel koşullarda ve tam olarak pişirilmeden üretilir. Çiğ olarak tüketilmesi bazı sindirim sistemi hastalıklarına sebep olurken taşıdıkları bakteriler bebeğe zarar verebilir. En güvenilir olanı, bu besinlerin tüketimini en aza indirmek ya da iyice pişirilerek tüketilmesidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Soya ürünleri

16. Soya ürünleri

Soya sosu vb. ürünler içerisinde genetiğiyle oynanmış enzimleri barındırır. Bu besinler günlük hayatta insan vücuduna ciddi zararlar verirken hamilelik döneminde tüketimine özellikle dikkat edilmelidir.

17. Doktor tavsiyesi olmadan tüketilen bitki çayları

17. Doktor tavsiyesi olmadan tüketilen bitki çayları

Bitki çayları, belirli rahatsızlıkların tedavisi için kullanılırken yanlış ve gereksiz kullanımı ya da birçok bitkinin karşımı ile yapılan çayların kullanımı vücuda zarar verebilmektedir. Örneğin aloe vera, sedef otu, ginseng, kekik, fesleğen ve adaçayı gibi bitkiler rahim kasılmalarına ve hamilelikte anomilere sebep olabilir.

18. Doktor tavsiyesi olmadan alınan vitamin takviyeleri

18. Doktor tavsiyesi olmadan alınan vitamin takviyeleri

Laboratuvar ortamında üretilen vitamin ve besin takviyeleri doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Bu takviyeler, belirli testler sonucunda eğer birey gerek duyuyorsa önerilir. Bireyin kendi başına alıp kullandığı takviyeler zehirlenmeler sebep olabilir. Özellikle hamilelik döneminde kullanımına dikkat edilmelidir.

19. Meyan kökü

19. Meyan kökü

Meyan kökü, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecek olan glisirizin adlı maddeyi barındırır. Ayrıca, bu besinin çok miktarda tüketimi kadınlarda erken doğuma sebep olabilmektedir.

20. Fıstık ya da fıstık ezmesi

20. Fıstık ya da fıstık ezmesi

Astım, egzama veya alerjik rahatsızlıklarda tüketimi kısıtlanan fıstık ve fıstık ezmesi gibi ürünlere annenin alerjisi olabilir ya da bebek bu besinlere karşı alerjik bir reaksiyon gösterebilir. Bu gerekçeyle bu besinin hamilelik döneminde tüketilmemesi olası rahatsızlıkları önleyebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu içerik hazırlanırken memorial ve abcbebek'ten yararlanılmıştır.

Hamilelik sürecinin sizin ve bebeğiniz için sağlıklı ve kolay geçmesini diliyoruz...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
17
7
7
7
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın