Görüş Bildir
Haberler
Haftaya Rekorla Başladılar: Dolar 7,60'ı, Euro 9 TL'yi Aştı

Haftaya Rekorla Başladılar: Dolar 7,60'ı, Euro 9 TL'yi Aştı

Türk Lirası'nın son aylarda yaşadığı değer kaybı devam ediyor. Euro/TL kuru 9'u geçerek rekor tazelerken Dolar/TL kuru da 7,60 seviyesini aşarak yeni tarihi zirvesine yükseldi.

Türk Lirası'nın dolar ve euro karşısındaki kademeli değer kaybı 21 Eylül haftasında da sürüyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklayacağı haftada Dolar zirve seviyesini 7.60'ın üzerine taşıdı. Euro ise 9 TL'yi gördü.

Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana Dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 27'yi, Euro karşısındaki kaybı ise yüzde 34'ü buldu.

Kur neden yükseliyor?

Kur neden yükseliyor?

Para piyasası uzmanları TL'deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor.

Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8,25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor.

Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.

Fonlama maliyetleri yükselmiş olsa da, ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti hâlâ yıllık enflasyonun altında bulunuyor.

Bir diğer gerekçe ise Merkez Bankası'nın azalan döviz rezervlerinin Türkiye'nin TL'yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor.

TL'nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor.

📌 Kurdaki artış sosyal medyanın gündeminde

📌 Kurdaki artış sosyal medyanın gündeminde

BBC Türkçe ve Ajanslar

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
36
17
7
6
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

yazık ! çok yazık! söylüyorum ama linç yiyorum burda. DAHA DA KOTU OLACAK. ULKE VENEZUELLA YA DONECEK. INSANLAR SOKAGA DOKULECEK, YAGMA OLACAK. durum kötüye ... Devamını Gör

kyle-reese

Demekki neymiş satılan o fabrikalar bitirilen tarım hayvancılık bir tarafımıza çok sağlam girermiş,sıra geldi hülogların gerçek açlıkla yüzleşmesine,ha bunla... Devamını Gör

Halil Değerli

Refah seviyesinde Papua Yeni Gine'yle yarışıyoruz.... ....... Ekonomimiz zirvede... Ama... Kaf dağının zirvesinde.... .....