Görüş Bildir
Haberler
Hac'da Facia: Can Kaybı 750'yi Aştı...

Hac'da Facia: Can Kaybı 750'yi Aştı...

Batuhan
24.09.2015 - 11:29

Suudi Arabistan'nın Mekke kentinin 5 kilometre dışında bulunan Mina'da şeytan taşlama alanına giden caddede izdiham çıktı. Facianın bilançosu giderek ağırlaşıyor, gelen son bilgilere göre en az  En az 753 kişi öldü, 877 kişi de yaralandı... Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in haber alınamadığını söylediği 18 Türk hacıdan 4'üyle iletişim kurulduğu bildirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İzdihamın, Kabe’den şeytan taşlama alanına giden 204 ve 223 numaralı caddelerin kesişiminde, hacı gruplarının aniden karşılaşması sonucu yaşandığı açıklandı.

Suudi yetkililerin yaptığı son açıklamada izdiham nedeniyle 753 kişinin hayatını kaybettiğini, 877 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Bölgeden ilk gelen bilgilerde izdihamın, hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtilmişti.

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, meydana gelen facia ile ilgili bir kriz masası oluşturulduğunu bildirdiler.

Gazeteci Nevzat Çiçek'in olay yerinden paylaştığı ilk bilgiler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sivil savunma ekiplerinin kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

'18 Türk hacıdan haber alınamıyor'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez '2 seyahat acentamızın hacıları aynı saatlerde orada olmuş ve henüz 18 hacımıza henüz ulaşılamamıştır' açıklamasında bulundu.

NTV canlı yayınına konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, şu ana kadar Türk hacı adaylarından herhangi bir vefat haberi ulaşmadığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir yetkili ise  Türk hacı adaylarının şeytan taşlama saatinin daha erken bir saatte olduğunu belirtti.

4 kişiye ulaşıldı

Anadolu Ajansı, izdiham nedeniyle kendilerine ulaşılamayan 18 kişiden 4'üyle iletişim kurulduğunu bildirildi.

İran, izdihamdan Suudi yetkilileri sorumlu tutarkenSuudi Arabistan Sağlık Bakanı, talimatları uygulamayan hacıları suçladı.

Soruşturma başlatıldı

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın talimatı üzerine Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı'nın izdihamla ilgili soruşturma başlattığı duyuruldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki grup karşı karşıya gelmiş

Mekke'de basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Orgeneral Mansur el Türki, Mina'daki kavşakta iki büyük grubun karşı karşıya gelmesiyle izdihamın çıktığını söyledi. Mansur el Türki, yüksek sıcaklıklar ve hacıların bitkinliğinin de izdihama yol açan etkenler olabileceğini dile getirdi.

Hacı adayları, izdihamın yaşandığı Mina'da 'şeytan taşlama' için bulunuyordu. Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor.

Hac sırasında daha önce yaşanan felaketler:

  • 2015: Mina'daki izdihamda en az 310 kişi hayatını kaybetti,

  • 2006: 364 kişi şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda öldü,

  • 1997: Çıkan yangında 343 hacı aday hayatını kaybetti, 1500 kişi yaralandı,

  • 1994: İzdihamda 270 kişi öldü,

  • 1990: Kutsal yerlere giden tünellerde çıkan izdihamda 1426 kişi öldü,

  • 1987: İran yanlısı gösterilere Suudi güvenlik güçleri müdahale etti, 400 kişi öldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Derin bir teessür içindeyim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Derin bir teessür içindeyim'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mina'da yaşanan izdiham sonrası taziye mesajı yayımladı. 

Erdoğan, mesajında izdihamda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilerken, derin bir teessür içinde olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden alınan bilgiye göre; Erdoğan'ın mesajı şöyle: 

'Mina'da yaşanan izdihamda 200'ü aşkın hacının hayatını kaybetmesi dolayısıyla derin bir teessür içindeyim. Kâbe'deki kazanın ardından mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde yaşanan bu elim facia, tüm İslam dünyasında büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Hac vazifelerini ifa ettikleri sırada meydana gelen izdihamda hayatlarını kaybeden merhumlara Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına sabır, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kâbe'deki vinç kazası da dâhil olmak üzere, bu Hac mevsiminde ahirete irtihal eden kardeşlerimizi rahmetle yad ediyor, tüm Müslümanlara taziyelerimi sunuyorum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu Twitter hesabından taziye mesajı verdi

Demirtaş: "Mina'da yaşanan facia değil katliamdır"

İçeriğin Devamı Aşağıda

Facianın boyutlarını gözler önüne seren fotoğraflar

Facianın boyutlarını gözler önüne seren fotoğraflar
İçeriğin Devamı Aşağıda

AA, Reuters ve CHA | Fotoğraflar: AFP ve AP

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
2
2
2
1