Görüş Bildir
Haberler
Güzelliğine Hayran Kalacaksınız! Kuzey Afrika'nın İncisi Tunus Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 13 Bilgi

Güzelliğine Hayran Kalacaksınız! Kuzey Afrika'nın İncisi Tunus Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz 13 Bilgi

Didem
28.07.2021 - 07:15

Tunus, hem doğu hem de batı kültürünü içinde barındıran olağanüstü bir ülke. Vadileri, çöl yaşamı, yasemin çiçekleri, kanyonları ve tüm doğal güzellikleri ile insanı kendine hayran bırakıyor. Tabii bir de muhteşem lezzetli mutfağı ile. Uzun yıllar Osmanlı himayesinde kaldığı için Osmanlı mutfağı esintileri taşıyan birçok yemeği mevcut. Ilıman iklimi, masmavi denizi ile tatil için seçilebilecek en iyi yerlerden biri. Üstelik Tunus vizesiz gidip gezilebilecek bir ülke. Tunus'un hangi yemekleri ünlü? Tunus'ta gezilecek yerleri neresi? Tunus'un gelenek ve görenekleri neler? Tunus'un en önemli geçim kaynağı ne? Tunus bayrağının anlamı nedir? İşte sizler için Tunus'la ilgili bilmek isteyeceğiniz tüm bilgileri topladık.

Kaynak: https://kutubaligi.com/tunus-hakkinda...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tunus bayrağı, tıpkı Türk bayrağı gibi hilal ve yıldızlı al renkli bir bayrağa sahip. Tunus uzun yıllar Osmanlı himayesinde daha sonra da Fransız sömürgesine maruz kaldı. 1959 yılında bağımsızlığını kazanan Tunus, bu bayrağı kullanmaya başladı.

1.  Tunus bayrağı, tıpkı Türk bayrağı gibi hilal ve yıldızlı  al renkli bir bayrağa sahip. Tunus uzun yıllar Osmanlı himayesinde daha sonra da Fransız sömürgesine maruz kaldı. 1959 yılında bağımsızlığını kazanan Tunus, bu bayrağı kullanmaya başladı.

1999 yılında ufak değişikliklere uğramıştır. Tunus bayrağındaki kırmızı renk, Osmanlı döneminde ülkenin emperyalist güçlere karşı verdiği  büyük direnişi ve direniş sonucu hayatını kaybeden insanları temsil eder. Tunus bayrağında ortada beyaz renkli bir daire bulunur. Bu daire ise ülke insanının temizliği ve saflığını temsil eder. Beyaz dairenin içerisinde de yine kırmızı renkli hilal ve yıldız bulunmaktadır. Türk bayrağından farklı olarak düz değil; daha eğik bir yapıdadır. Hilal ve yıldız ise İslam'ı temsil eder.

2. Tunus'un başkenti ülkeyle aynı ismi paylaşan Tunus şehridir.

Tam yirmi üç bölgeye ayrılan Tunus'ta diğer önemli şehirler: Kartaca, Djerba,Sfax, Gabes, Kairouan, El Kef, Douz, Sousse şehirleridir. Her şehrin surları içinde geleneksel çarşıları bulunur. Bu çarşılarda daha çok geleneksel el sanatları, deriler, seramikler, kumaş ve süs cam eşyaları bulunur.

3. Tunus'ta bulunan Bardo müzesi, sahip olduğu muhteşem mozaikler ile ''Dünyanın en büyük mozaik müzesi'' unvanını taşıyor.

4. Efsane film serisi Star Wars'ın ilk iki bölümü Tunus'un Unesco Dünya mirası listesindeki Matmata köyünde çekilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Yasemin çiçekleri adeta Tunus'un sembolü olmuştur. Ilıman iklimi çok seven bu çiçekler Tunus'un Akdenizli havasını temsil eder. Çiçeklerden yasemin çayına, parfümlerine her yerde mutlaka yasemin izine rastlayabilirsiniz.

6. Dünyanın sayılı büyük tuz gölleri arasında yer alan '‘Chott El Jerid'’ gölünün özelliği ise tuz renginin beyaz değil pembe olması.

7. Zeytinyağı ithalatı Tunus’un önemli gelir kaynaklarından birisi. Zeytincilikte dünyada önemli ülkeler arasında yer almaktadır.

8. Tunus'un ''Harissa'' adı verilen ve özel bir kırmızı biberden yapılan acı sosu ile geleneksel baharatları her yemeğe lezzet katıyor.

9. ''Brique'' adı verilen yemek ise Tunus'ta kız istemede ikram edilir. Damat tek seferde ve dağıtmadan yiyebilirse becerikli bulunur, çiftin evlenmelerine müsaade edilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Ülkenin en yaygın konuşulan dili Arapça olsa da Fransızca bilen insan sayısı oldukça fazla.

11. Ojja, Mechouia, Brik, Tunus Usulü Kuskus, Kefta ülkenin en ünlü yemeklerindendir.

Ojja :Et, zeytinyağı, sarımsak, biber, domates, harissa sosu ve yumurtadan yapılan  baharatlı bir güveçtir. Çoğunlukla fastfood lokantalarında tercih edilir.

Mechouia: Yaz aylarında tüketilen ve çoğunlukla domates ve biberden oluşan bir başlangıç yemeğidir. hem sıcak hem de soğuk tercih edilebiliyor.

Brik: Tunus’un en ünlü yemeklerinden biri. Popülerliğinin nedeni ise Ramazan ayında her iftar sofrasında yer alması. Brik, elle yapılan ince ve daire şeklindeki “malsuqa” adı verilen hamur ile birlikte sunuluyor.

Tunus Usulü Kuskus : Tunus usulü kuskusu diğerlerinden ayıran en önemli özellik kullanılan baharatların farklılığı. Tunuslular genellikle kuzu ve sebzeli ya da kabaklı kuskus yemeyi tercih ediyor. Tunus yemeklerinde çok önemli bir role sahip olan kuskus ülkenin ana yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Tunus usulü kuskus diğer kuskuslardan farklı olarak  daha ince tanelerden yapılıyor ve genellikle harissa sosu da ekleniyor.

Kefta: Tunus’un milli yemeği olan Kefta’nın ana malzemeleri; kıyılmış kuzu ya da dana eti, farklı baharatlar ve doğranmış soğan. Malzemeler iyice yoğrulduktan sonra küçük toplar haline getirilip kızartılıyor. Domates sosu ve havuç salatası eşliğinde servis ediliyor.

12. ''Khobzet fekia'' adı verilen Tunus'un ünlü keki aile toplantılarında annelerin ya da büyükannelerin hazırladığı geleneksel fındıklı bir kektir. İçinde farklı kuruyemişler, Antep fıstığı ve gül suyu da bulunur.

13. Geleneksel çarşı olan Medina'da el sanatları, seramikler, kumaş ve süs cam eşyaları bulabilirsiniz.

İlgini çekebilir. 😊

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın