Görüş Bildir
Haberler
Güney Kore Lideri: 'İstifaya Hazırım'

Güney Kore Lideri: 'İstifaya Hazırım'

ATKN
29.11.2016 - 13:44 Son Güncelleme: 29.11.2016 - 14:49

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, hakkındaki görevi kötüye kullanma suçlamaları üzerine 'İstifa etmeye hazırım' dedi. Ancak Park ne zaman istifa edebileceğine dair bir açıklama yapmadı. Park Geun-hye, akıbetini parlamentoya bıraktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Devlet Başkanı Park Geun-hye, kişisel amaçlarla eski bir arkadaşının devlet işlerine karışmasına izin vermekle suçlanıyordu. Hakkında soruşturma açılan devlet başkanı Park'a istifa çağrıları yapılıyordu.

Park Geun-hye, 'Görev süremin kısaltılması dahil, geleceğimle ilgili her konuyu parlamentonun kararına bırakıyorum' dedi.

Park, devlet yönetiminde 'iktidar boşluğu ya da kaos yaratmayacak şekilde iktidarın devredilmesine yönelik tedbirler' alındığında, geri çekileceğini söyledi.

Muhalefet: İstifa açıklaması üçkağıtçılık

Muhalefet: İstifa açıklaması üçkağıtçılık

Cuma günü, ülkenin parlamento üyeleri, Park hakkında dava açılıp açılmayacağıyla ilgili konuşmak üzere toplanacaktı.

Güney Kore'nin ana muhalefet partisi Demokratik Parti, Devlet Başkanı Park'ın açıklamasına yanıt vermekte gecikmedi. 

Demokratik Parti, görevini bırakmak istediğini söyleyen ülkenin devlet başkanı Park Geun-hye'nin 'üçkağıtçılık' yaptığını ve suçlamalardan kaçma çabasında olduğunu savundu.

Yerel haber ajansı Yonhap, partinin sözcüsü Youn Kwan-suk'ın Park hakkındaki 'suçlamaları sürdürecekleri' açıklamasına yer verdi. 

Youn, 'İnsanların asıl istediği, Park'ın en kısa sürede istifa etmesi; olayı sürüncemede bırakması ya da suçu parlamentoya atması değil' dedi.

Yüzbinlerce Güney Koreli, ülke çapındaki protestolarda Park'a istifa çağrısı yapmıştı.

"Choi skandalı" nedir?

"Choi skandalı" nedir?

Choi Soon Sil, yardım kuruluşlarını dolandırmakla suçlanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Park'la ilgili skandal, gözaltındaki yakın arkadaşı Choi Soon-sil'in hakkındaki gasp iddiaları ve bir dizi suçlama sonrasında ortaya çıkmıştı.

Park'ın, eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalın ardından, Ekim sonundan bu yana protestolar artarak sürüyor.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla da yargılanıyor. Vakıflara bağış yapmaları için büyük şirketlere baskı yapılmasında Park’ın da rolü olduğu iddia ediliyor.

Devlet Başkanı, kendisine zor zamanlarında yardım ettiğini ifade ettiği Choi ile ilişkilerinde dikkatsiz davrandığını belirtiyor. Park’ın avukatı ve Devlet Başkanlığı, suçlamaları reddediyor.

Park’ın annesi 1974’te o zamanki Güney Kore Devlet Başkanı olan babası Park Chung-hee’yi hedef alan suikast girişimi sırasında öldürülmüştü. Choi ile o zamandan bu yana arkadaş olan Park’ın babası ise 1979’da istihbarat dairesi başkanı tarafından öldürülmüştü.

Park, daha önce suçlamalar nedeniyle iki kez özür dilemiş ve "hakkında çıkan siyasi kriz nedeniyle üzgün olduğunu" söylemişti.

Park, daha önce suçlamalar nedeniyle iki kez özür dilemiş ve "hakkında çıkan siyasi kriz nedeniyle üzgün olduğunu" söylemişti.

Güney Kore Devlet Başkanı hakkındaki skandal nedeniyle ülke çapında gösteriler düzenlendi.

Park, buna rağmen geri adım atmayı reddetmişti.

BBC Türkçe ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
30
14
7
6
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cagdas Tosun

abla keşke cehape nin üstüne ataydın amma uzattın ya

Uğur Özdemir

ah be ablacım ziyarete gideydin keşke

Yusuf Kadıoğlu

Ne salak insanlar yahu. Dış mihraklar deyip sıyrılsana işin içinden.

Turtles Can Flyy

HİÇ ÜLKEMİZDEN DERS ALMAMIŞLAR