Görüş Bildir
Haberler
Güneş'te İki Dev Patlama Yaşandı

Güneş'te İki Dev Patlama Yaşandı

Batuhan
11.06.2014 - 11:07

Güneş'te İki Dev Patlama Yaşandı

Güneş'te dün yaşanan X sınıfı iki patlamanın, Dünya'da yörüngesindeki iletişim uydularını olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Yörüngedeki astronotlar için önlemler alınmaya başlandı.

Salı günü Güneş'te yeryüzü için zararlı olabilecek iki güçlü patlama yaşandı. Oldukça aktif hava döngüsü devam eden Güneş'teki patlamalar en güçlü dereceyi temsil eden X sınıfında gerçekleşti. İlk patlama, dün TSİ 13.42'de X2.2 sınıfında yaşandı. Güneş'ten yayılan büyük bir kozmik fırtınaya neden olan ikinci patlama ise TSİ 14.26'da X1.5 şiddetinde gerçekleşti.

ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), art arda yaşanan güçlü patlamanın Dünya'da geçici süre radyo iletişimini kesebileceğini belirtti. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Karen Fox, iletişim ağının zarar görebilecek olmasına rağmen patlamaların insanlara doğrudan zarar vermeyeceğini açıkladı.

Fox açıklamasında, 'Yayılan radyasyon, Dünya'nın atmosferinden geçerek insanları fiziksel olarak etkileyemez. Ancak atmosferde GPS ve iletişim sinyallerini bloke edebilir' ifadesini kullandı.

Güneş'te her an yaşanabilen güçlü patlamalar enerji şebekelerine, iletişim ağına ve yörüngedeki astronotlara zarar verme potansiyeline sahip. Gökbilimciler, Güneş'i izleyen çift STREO uzay araçları, SDO gözlemevi ve SOHO uydusuyla olası zararları en aza indirmek için önlem almaya çalışıyor.

Dünya atmosferinde genelde Kuzey ışıklarına sebep olan C ve M sınıfının ardından en güçlü patlamayı temsil eden X-sınıfı, en son Nisan ayında X1.3 şiddetinde yaşanmıştı. Daha önceki en güçlü patlama Şubat ayında X4.9 siddetinde yaşanmıştı.

Kaynak: Spacereporter

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/gun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın