Görüş Bildir
Haberler
Gülümseyin: Dünya Gülümseme Gününüz Kutlu Olsun

Gülümseyin: Dünya Gülümseme Gününüz Kutlu Olsun

Gülümsemek için ne güzel bahane değil mi? Meğerse 1999’dan beri kutlanıyormuş bugün. Ekim ayının ilk cuma günü güzel bir şey yapmak için bahane oluyormuş: Gülümsemek.

Hani şu gülen yüz ikonu vardır ya, “Smiley”, işte o bugünün ortaya çıkma sebebi. Smiley, ABD’li reklamcı Harvey Ball tarafından 1963 yılında bir müşterisi için yaratılmış. Ancak Ball’un öngörmediği bir biçimde kısa sürede popüler bir simgeye dönüşmüş. Ball, Smiley’nin ticari özelliğinin ötesine geçip, tüm dünyada iyi niyet ve neşenin sembolü olduğunu görünce, hiç değilse yılda bir kez bunu kutlamak gerektiğine karar vermiş. Böylece 1999 yılında Dünya Gülümseme Günü kutlanmaya başlamış. Dünya Gülümseme Günü’nün mesajı basit: “Bir güzellik yapın. Bir insanın gülümsemesine yardım edin.”

Smiley’yi çocukluğumda tanıdım. Çok severdim. Gerçekten de bu sevimli sarı suratın insanı mutlu edip gülümseten bir yanı var. Çocukluğumdan beri ben de sağa sola gülen yüz çizdim. Mektuplarımın ya da notlarımın sonuna hep bir “smiley” kondurdum. Günün birinde Yıldıray’ın masasına uğradığımda, onun açık duran defterine de yan yana iki gülümseyen yüz çizdim. Birine kurdeleli saç örgüler, diğerine fırça gibi saçlar ekledim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İşte Moli ve Olaf da böyle doğdu!

İşte Moli ve Olaf da böyle doğdu!

Madem bugün Dünya Gülümseme Günü, biz de bu bahaneyle bizi en çok gülümseten kitapları paylaşmak istedik. Aramızda konuşurken Yıldıray da, ben de öyle çok kitap saydık ki (neyseki insanı gülümseten çok fazla kitap var), baktık olacak gibi değil, eleme yaptık ve “en, en, ennnn” olanları seçtik.

Meğer ikimizi de en çok güldüren üç kitap varmış: “Kaptan Düşükdon” serisi,“Mamutlu Börek” ve “Kaka: ‘İsmi Lazım Değil’in Doğal Tarihi”.

Kaptan Düşükdon kitapları, Dav Pilkey’in sınır tanımayan espri gücünün ürünü. Öyküler ve resimler çok komik, aralıksız bir espri akışı var; ama Pilkey’in yazıp çizmeye başlama hikayesini de her daim hatırlıyor ve ondan ilham alıyoruz.

“Mamutlu Börek” absürdlüğü taş devrine taşımış bir kitap. Tony Ross zaten çizimleriyle bizi her daim gülümseten bir çizer. İşin içine bir de böreğe konma tehlikesiyle karşı karşıya olan hinoğluhin bir mamut girince işler daha da güzelleşiyor.

“Kaka: ‘İsmi Lazım Değil’in Doğal Tarihi” zaten adıyla vuruyor. Ailece ortak kanaatimiz, bir kitap kakalıysa güzeldir şeklinde.

Beni otobüste, vapurda evde, sokakta güldüren birkaç kitap daha var:

  • “Saftirik Greg’in Günlüğü” (seri) – Her ne kadar serinin tamamını okumasam da, okudğum kadarıyla da bu yorumu yapabilirim. Greg’in gerçekten saftiriklik derecesindeki şapşallıkları ve talihsizlikleri karşuısında gülmeden edemiyorum. Çizimlerin katkısını da unutumamak lazım.

  • “Doğum Günü Pastası” – Çiftçi Pettson’la kedisi Findus’un alt tarafı bir pasta yapmak için yaşadıkları var ya… İstesen başına gelemez bunlar. Sırf evde un kalmadı diye boğa tarafından kovalanmak her babayiğidin harcı değil.

  • “Uyuyamıyor musun Küçük Ayı?” – O küçük ayının fonda yatakta yuvarlandığı sahneler var ya… Yıllar önce yeğenime okurken o da yuvarlanırdı yanımda, şimdi Tayga’ya okumayı bekliyorum bu kitabı. O da yuvarlanmaya başladı bile zaten. Gülümsemek için pek çok neden sayabilirim.

Yıldıray’ın listesinden seçtiğimiz üç kitap da şöyle:

  • “Kozmik” – Yıldıray’ın son birkaç ay içinde iki kere okuduğu kitap. Oturduğu yerde gülme krizine girdiğine çok kez tanık oldum. O kitaptaki gibi bir baba olmak istiyormuş. Okumanız lazım!

  • “Cyrano de Bergerac” – Yıldıray’ın ezelden beri hayranı olduğu ünlü romantik, cesur, adam gibi adam bir burun.

  • “Mezarlık Kitabı” – Yıldıray Neil Gaiman’ı çok sever; ama bu kitabın yeri başka. Tarihin her döneminden ruh karakterler ve onların capcanlı bir çocuğu nasıl bir sevgiyle büyüttüklerini görmek insanı gerçekten gülümsetiyor.

Hamiş: Harvey Ball her birimizin dünyaya olumlu bir fark yaratabilecek yeteneğimiz olduğuna inanırmış ve hayatını da bu şekilde yaşamaya çalışmış. Harvey Ball’un adını yaşatmak için Dünya Gülümseme Günü‘nün sponsorluğunu yapan bir vakıf kurulmuş. Harvey Ball Dünya Gülümseme Vakfı (Harvey Ball World Smile Foundation) adını taşıyan bu kuruluş, insanları gülümsetmek için çalışıyor. Ayrıntıları linkleri tıklayarak okuyabilirsiniz.

Kaynak

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın