Görüş Bildir
Haberler
Greve Giden İşçilerin Talepleri Ne?

Greve Giden İşçilerin Talepleri Ne?

Deniz Gök
29.01.2015 - 22:31 Son Güncelleme: 30.01.2015 - 08:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş sendikasında örgütlü binlerce işçi, bugün greve başladı. DİSK Genel Sekreteri Çerkezoğlu, greve giden süreci ve taleplerini anlattı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlü işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çıkan anlaşmazlık nedeniyle bu sabah greve başladı.

Türkiye'nin 10 ayrı noktasındaki binlerce metal işçisi, 22 fabrikada işi durdurdu. Birleşik Metal İş Sendikası'nın örgütlü olduğu 42 işyerinin 20'sinde bugün greve başlarken, kalan işyerlerinde de grev 19 Şubat'ta başlayacak.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal iş kolunda örgütlü sendikalar arasında eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesi sürecinde, Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve Hak-İş'e bağlı Öz Çelik İş sendikaları işverenle anlaşmıştı. DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş sendikası ise MESS'in önerilerini kabul edilemez bularak greve gitme kararı almıştı.

Osmaniye, Hatay, Mersin, Konya, Kocaeli, Bursa, İzmir, Bilecik, İstanbul, Gebze'deki 20 işyerine ait 22 fabrikada bugün başlayan grevin, 19 Şubat'ta toplam 42 işyerine yayılması bekleniyor.

Toplamda 15 bin işçinin katılacağı bu grev, Türkiye'de uzun süredir ulusal düzeyde yaygın ve etkili grev gerçekleşmememiş olması nedeniyle gündeme oturdu.

ÇERKEZOĞLU: İŞÇİLER, DAYATMAYA BOYUN EĞMEYECEK

Radyo Sputnik'te (RS FM) yayınlanan 'Atilla Güner'le Akşam Postası' programında, metal işçilerinin grev kararı ele alındı.

Canlı yayına bağlanan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, uzun yıllardır ilk kez bu kadar çok sayıda işçinin greve gittiğini belirtti.

Çerkezoğlu, grev kararına giden süreci şu sözlerle özetledi:

'Toplu iş sözleşmesi sürecinde, Türk-İş'e bağlı Türk Metal ve Hak-İş'e bağlı Öz Çelik İş sendikaları, işverenle anlaşmıştı. Önemli sorunlar var bu sözleşmede. Mesela sözleşmenin 3 yıllık olması, işe yeni başlayan işçiler ile kıdemli olan işçiler arasındaki ücret farkının çok fazla olması, 3 yıllık sözleşme ile yoksulluğun kalıcı hale getirilmesi, kazanılmış bir çok hakkın ortadan kaldırılması gibi bir çok sonuçlar var. DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yaptığı toplu sözleşme görüşmelinde yaşanan uyuşmazlık sonucunda, 41 fabrikada yaklaşık 15 bin işçiyi kapsayan grev kararı aldı. Metal işçileri, 'bu dayatmaya karşı boyun eğmeyeceğiz' dediler ve bugün itibariyle greve çıktılar. Sanayinin en önemli iş kollarından biri olan Metal İş kolunda uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar çok sayıda işçi arkadaşımız greve gitti. Bugün yaklaşık 10 bin işçi, 22 fabrikada greve çıktı. Sabahın erken saatlerinde, tüm işçi arkadaşlarımız ile birlikte yürüyüşleri başlattık. Son olarak da Gebze meydanında miting gerçekleştirdik.'

  • Sputniknews
Kaynak: http://tr.sputniknews.com/ekonomi/201...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0