Görüş Bildir
Haberler
Görünce Dişlerinizin Kamaşmasına Neden Olacak Asya'da Yetişen Birbirinden İlginç Formlara ve Tatlara Sahip 20 Meyve

Görünce Dişlerinizin Kamaşmasına Neden Olacak Asya'da Yetişen Birbirinden İlginç Formlara ve Tatlara Sahip 20 Meyve

Denizaşırı ülkelerde yetiştirilen ilginç meyveleri görme imkanınız oldu mu? Peki ya hiç yılan meyvesi yediniz mi? Hazırsanız, Asya'da yetişen ilginç meyveleri bir keşfe çıkalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bread Fruit

1. Bread Fruit

Bread fruit, dilimize ekmek meyvesi olarak çevrilebilir. Ekmek meyvesi veya artocarpus altilis, Güneydoğu Asya, Güney Hindistan ve Pasifik Adaları'nda yetiştirilen bir meyvedir. Bu meyvenin adı, meyvenin taze ekmeğe benzer, patates benzeri bir tada sahip olmasından gelmektedir. Köri ve hindistan cevizi sütü ile pişirilebilir veya kaynatılabilir.

2. Lotus Fruit

2. Lotus Fruit

Lotus çiçeği, Hindu ve Budist inancında azim ve gücün önemli bir sembolüdür. Ancak Kamboçya'da, lotus daha farklı bir amaca hizmet eder. Lotusun tohum kapsülü, kabuklanır ve yenebilir bir yapıya sahip olur. Bir kapsülde, iki düzine kadar tohum bulunur. Tadı hafif acı fıstıklara benzemektedir.

3. Jackfruit

3. Jackfruit

Jackfruit, dutgiller familyasına ait tropikal bir meyvedir. Güney ve Güneydoğu Asya bölgelerinde yetişmektedir. Boyutu oldukça büyüktür. Yaklaşık çapı 25 cm'yi bulabilir ve ağırlıkları 35 kg'a kadar çıkabilir. Tadı ananasa benzese de ondan çok daha yumuşak bir yapıya sahiptir.

4. Nipah Seed

4. Nipah Seed

Hindistan ve Pasifik Okyanusu'na özgü olan nipah seed, dilimize nipah tohumu olarak çevrilebilir. Alkollü içecek ve sirke yapımında kullanılmaktadır.

5. Noni

5. Noni

Güneydoğu Asya’da yetiştirilen bir meyve olan noni'nin suyu bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Guava

6. Guava

Guava'nın birçok çeşiti mevcuttur. Bazılarının içinde tohum vardır. Bazı türlerinin içi kırmızı, bir kısmının ise yeşildir. Guava'nın ekşi bir tadı vardır. Kabuğu soyularak tüketilir ve içi yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu meyve, isteğe bağlı olarak kabuğuyla da yenebilir, salatalarda kullanımı da oldukça yaygındır.

7. Kamquat

7. Kamquat

Narenciye ailesinin en küçük üyesi olan kamquat, ülkemizde de satılmaktadır. Kabuğuyla birlikte yenir. Her ne kadar Güneydoğu Çin'e özgü bir meyve olsa da Asya'nın tamamında yetiştirilebilir. Kumquat'lar, anti-viral ve anti-kanserojen özelliğe sahiptir. Vücuttaki insülin ve glikoz seviyesini dengeler.

8. Chinese Bayberry

8. Chinese Bayberry

Çin, Japonya ve Güneydoğu Asya'da bulunan Chinese bayberry'nin sağlığa birçok yararı vardır. Serbest radikal öldürücü antioksidanların en güçlü sınıfı olan oligomerik proantosiyanidin bakımından zengin olan bayberry ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, kan basıncını ve kolesterolü düşürür, enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılır. Meyve, lezzetli reçellerin yapılmasında, jölelerde ve hamur işlerinde kullanılır.

9. Sapodilla

9. Sapodilla

Sapodilla, kivi ve armut arası bir tada sahiptir. Meyvenin en kolay şekilde tüketilme şekli, ortadan ikiye bölüp çekirdeği çıkarılarak kaşıkla yemektir.

10. Langsat

10. Langsat

Bu küçük meyve çoğunlukla Malezya'da yetiştirilir. Acı tatlı arası greyfurt gibi tadı olan langsat'ın kabuğu soyulur ve içerisindeki yumuşak kısmı yenir. Bu meyve, sıtma tedavisinde kullanılmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Wax Apple

11. Wax Apple

Java elması, su elması ve aşk elması olarak da bilinen ''wax apple' Filipinler, Hindistan, Endonezya ve Malezya'ya özgüdür. Beyaz, yeşil, kırmızı, mor ve hatta siyah dahil olmak üzere çeşitli renklerde olabilir. Tayvan'da yetiştirilen ve “siyah inci” adı verilen türü en değerli olanıdır.

12. Longan

12. Longan

Vietnam, Tayland, Tayvan ve Çin dahil Asya'nın birçok yerinde yetiştirilen bir meyvedir. Şerbet, jöle, salata ve puding yapımında kullanılmaktadır. Bu meyvenin çiçeği ve tohumları, strese neden olan serbest radikalleri ve kansere yol açabilecek toksik ara maddeleri ortadan kaldıran bir bileşik olan polifenollerle doludur. Geleneksel Çin tıbbında, kanserli tümörleri baskılamak ve yok etmek için longan tohumu özü kullanılmıştır.

13. Lychee

13. Lychee

Lychee, Çin'in subtropikal bölgesinde yetiştirilir ve sağlık için oldukça faydalıdır. Sindirim sistemini desteklenmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Müthiş bir B vitamini ve antioksidan kaynağıdır.

14. Mangosteen

14. Mangosteen

Endonezya'da yetiştirilen mangosteen, çeşitli tıbbi ilaçların yapımında kullanılır. İdrar yolu enfeksiyonlarını, tüberkülozu, osteoartriti tedavi etmek için kullanılır ve egzamayı iyileştirmek için cilde uygulanır. Mangosteen'in, yerli mahsulleri kirletebileceği düşünülen Akdeniz meyve sineğine duyarlılığı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesi yasaklanmıştır.

15. Wood Apple

15. Wood Apple

Dilimize ahşap elma olarak çevirebileceğimiz bu meyve, oldukça yoğun bir kokuya sahiptir. Hazımsızlık, kabızlık ve ülseri hafifleten meyve, çiğ olarak tüketilmekle beraber püresi ya da reçeli yapılarak da tüketilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Papaya

16. Papaya

Papaya, bal kabağı renginde, hoş kokulu bir meyvedir. Kalp hastalıklarını ve kanseri önler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve göz sağlığını korur. Papaya, sindirimi kolaylaştırmakla birlikte cilt sağlığının korunmasında da oldukça etkilidir.

17. Pomelo

17. Pomelo

Güneydoğu Asya'da yetiştirilen pomelo, narenciye ailesinin en büyük üyesidir. Bazen greyfurtla karıştırılan pomelo'nun olgunlaşmış hali greyfurttan çok daha tatlıdır.

18. Santol

18. Santol

Filipinler'de yetiştirilen santol oldukça ekşi ve asitli bir meyvedir. Marmelat yapımında kullanımı yaygındır. Tonik olarak kullanılmakla birlikte saçkıranın tedavisinde de kullanılır.

19. Rambutan

19. Rambutan

Ana vatanı Malezya olan rambutan, subtropikal iklimlerde yetişmektedir. Kırmızı olan kabuğu kesilerek içerisindeki yumuşak kısım yenir. Rambutan, yüksek derecede lif ve demir içerir.

20. Snake Fruit

20. Snake Fruit

Yılan meyvesi olarak adlandırılır. Tatlı, asitli bir aromaya sahiptir. Oldukça farklı bir dokuya sahip olan meyve, kabuksuz tüketilir. Yılan meyvesi üç çeşittir: pondoh, bali ve gula pasir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bizim listemiz bu şekilde. Peki, siz bu meyvelerden hangisini yediniz ya da yemek isterdiniz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
46
15
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
El Anonimo

ulan mis gibi faydalı sağlıklı şeylerin neredeyse alayı çinde bulunuyor. ama bunlar hala kalkıp sikimsonik şeyler yiyor garip gerçekten :D:D

seda özgül

Bizimde muşmulamız var

Merve Tepecik

Chinese Bayberry denilen şeye biz ağaç çileği diyoruz, Kemerburgaz ormanlarında bolca mevcut, her sonbahar toplarız.

seda özgül

Bizde Dağ çileği diyoruz