Görüş Bildir
Haberler
Google’ın Yeni Arama Kalite Yönergesinden Öne Çıkanlar

Google’ın Yeni Arama Kalite Yönergesinden Öne Çıkanlar

Gökhan H.
29.12.2015 - 02:41

Artık Web Sayfaları Bu Kriterlere Göre İlk Sayada Yer Olacak

Google’ın Yeni Arama Kalite Yönergesinden Öne Çıkanlar yazısında yeni çıkan 160 sayfalık yönergenin bir özeti ve önemli noktaları yer almıştır.

Bir çok SEO hizmeti sağlayıcısı Google’ın Arama Kalitesi Yönergelerini, Google’ın arama kalitesi algortimalarına oldukça yakın bulmaktadır.  Google temel olarak kesin arama kalitesi faktörlerini gizli tutmaktadır. Ancak bunun yanında internette hangi tür içerikleri kaliteli ve hangilerini daha az kaliteli saydıklarına dair ip uçları vermektedir. Google bunu daha iyi bir internet ortamı oluşturmak için yapmaktadır, bu ip uçları sayesinde internette görmek istedikleri türdeki içeriklerin sayısının artmasını amaçlamaktadır.

Aslında Google 2013 yılı içinde arama kalitesi hakkında daha özet bir bir belge yayınlamıştı. Bu yazıdan önce eğer okumadı iseniz Google’ın Arama Motoru Optimizasyon Başlangıç Rehberi ve Seoturuncu’nun Seo Reheberini okumanızı tavsiye ederim. 2015 yılı Kasım ayında Google 160 sayfalık tüm yönergeyi yayınladı. Google’ın genelde bu faktörleri çok gizli tuttuğunu göz önünde tuttuğumuzda, bu pek alışık olduğumuz bir hareket olmadı ancak tabi SEO hizmeti sağlayıcıları için  faydalı oldu.

İlk olarak şunu belirtmek gerekir ki kalite değerlendirici sitenin mevcut kalitesinin ötesine geçemez. Yani bu kalite yönergeleri iyi siteler için çok büyük bir farklılık sunmayacaktır ancak yine de etkili olacaktır. Fakat eğer siteniz bunlara uygun değilse uygulamanız gerekecektir.

Google kalite değerlendiricileri deneyler için kullanmak yerine, bu değerlendiriciler ile arama yapılırken onların sonucu inceliyor. Buradaki yönergeler Google’ın insanların aramalarında ne için baktıklarını ve Google’da arama yaptıklarında neyi bulmak istediklerini betimleyen tahminleridir. Yani bu yönergeler direk olarak algoritma ile alakalı değildir ancak bu yönergeler algoritmaların neyi kaliteli saydığını belirtir.

Orjinal yönerge dosyası 160 sayfa genişliğinde ve her konuyu detaylı örneklerle neyin iyi, neyin kötü veya neyin bunların ortasında olduğunu anlatan ve İngilizce dilinde olan belgedir. Bu yazıda ise SEO hizmeti uygulayıcıları için önemli olan bazı noktalar ve önceki yönergeye göre yeni olan noktalara yer verilmiştir.

Riskli Bilgi Sayfaları

Google’ın aslında bizimle paylaştığı bu yönergeleri kişisel gelişim kitaplarına benzetebiliriz. Google istediği standartları belirterek, her web sitesini kendi başına bu standartlara uygun hale getirmeyi amaçlıyor. Yani web site sahipleri ve SEO hizmeti sunanları istediği çizgiye çekmeye çalışıyor.

Google aslında artık her alanda aynı stadartları uygulamıyor. Herkes tıp veya insanlara bir öneri veren şeyler hakkında web sitesi açabilir. Ancak Google’ın bu tür riskli olabilecek alanlar ile ilgili standartları daha farklıdır. Yani Google’ın bir pop yıldızının fan sayfasına uygulamak istediği kriterler ile tıbbi bilgiler sunan sitelere uygulamak istediği kriterler aynı değildir.  Burada Google kullanıcıları kötü etkileyebilecek alanlarda daha yüksek sıralama standartları koyarak, onları kötü etkilerden korumak istemektedir.

Bu yüksek kriterler satış sitelerinde ise farklı bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yine alışveriş sitelerinde de güvenli web siteleri daha ön planda olacaktır. Google burada da kullanıcıları dolandırıcılık ihtimalinden korumayı amaçlar.

Riskli Bilgi Sayfaları için Alanlar

Google bu riskli iblgi sayfaları alanında 5 alan hakkında detay vermiştir. Eğer sizin web siteniz bu 5 alanda yer alıyorsa veya web sitenizde bu alanlardan birisinde olan bir sayfa varsa fazladan dikkatli olmak zorundasınız. Bu alanlarda yer alan içeriklerinizi uzman görüşleri, referanslar, tamamlayıcı ekler ve fazladan içerikler ile desteklemelisiniz ki kullanıcıları kötü etkileyecek bir anlam karışıklığına yok açılmasın. İşte 5 sayfa veya web sitesi alanı:

  • Alışveriş veya finansal işlem sayfaları

Bu sayfalara sadece online bakacılık işlemleri girmemektedir. Sipariş ve ödeme alan her sayfa bu kategoriye girmektedir. 3D Security sebebiyle banka sayfalarına yönlendiren bazı site sahipleri bu alana girmediklerini düşünürlerse, bu yanlış olacaktır.

  • Finansal bilgi sayfaları

Finansal bilgiler de oldukça değişkendir ve bu bilgiler kullanıcılar açısından çok riskli olabilir. Yanlış bir bilgi ile yanlış bir yatırım yapmak, kullanıcılar için çok fazla para kaybına neden olabilir. Google bu alana “yatırım, vergi, sigorta ve emeklilik planlama, ev kredisi vb.” gibi grupları da dahil eder.

  • Tıbbi bilgi sayfaları

Bu tıbbi bilgi sayfaları alanına her türlü tıbbi bilgi, ecza bilgileri, aktar tarifleri gibi şeyler giriyorken her türlü diyet, beslenme gibi insanların sağlıklarını öncekilere göre biraz daha uzun sürede kötü etkileyebilecek sayfalar da girmektedir.

  • Hukuki sayfalar

Çok fazla sayıda hukuki bilgi içeren site görmekteyiz. Bunlar genelde şu kanun şu bendi nedeniyle şu hizmeti almalısınız ve biz de o hizmeti yapıyoruz şeklinde olmaktadır ülkemizde. Google evlilik, boşanma, çocuk velayeti, göçmenlik gibi kullanıcıları etkileyebilecek grupları da bu alana dahil etmektedir.

  • Herkesi kapsayan “Diğer”

Tabii ki bu üstteki kategoriler içinde yer almayan kullanıcıları etkileyebilecek riskli bilgi kaynağı sayfaları mevcuttur. Bu diğer grubuna giren sayfalar kullanıcıların sağlıklarını, psikolojilerini, mali yapılarını vb. kötü etkileyebilir. Örneğin Google çocuk sahiplenme ve trafik güvenliği gibi gruplara bu alanda yer vermektedir.

Google sıkça bu bilgi sayfalarına yönergede yer vermektedir ayrıca bu bilgi sayfalarına sürekli olarak diğerlerine oranla fazladan baskı uygulamaya önem vermektedir.

Uzmanlık / Otoriterlik / Güvenilirlik

Bu üçü bir sitenin bütünleşik değerine karşılık gelmektedir. Bir site uzmanlık eksikliğine mi sahip? Otoriterlik eksikliğine mi sahip? Güvenilirlik eksikliğine mi sahip? Bu sorular bir web sayfası veya web sitesi internet ziyaretçilerinin önüne gelince özellikle bu sayfalar özellikle yukarıda belirtilen “bilgi verici” alanlarda ise sorulmaktadır.

Bu SEO’nun kabul görmüş bir kuralıdır. Sitenizi siz veya çalışma arkadaşlarınız oluştursa dahi siz yine de oluşturduğunuz sitenin kullanıcılara yeterli uzmanlığı sunmasını istersiniz. Bunun yanında insanlara nasıl bu uzmanlığa sahip olduğunuzu göstermek istersiniz. Tecrübe mi, eğitim mi, okunulan kitaplar mı bu uzmanlığın arkasında ne olduğunu yazar kullanıcılara gösterir. Bu uzmanlığın kaynağını belirtmeyi unutmayın.

Web sitesi açısından otorite de uzmanlığa benzer. Google kendi alanlarında yüksek otoriteye sahip web sitelerini ister. Bu otorite yazarlardan gelebilir veya bu site forum benzeri ise topluluktan gelebilir.

Güvenilirlik konusuna gelince Google tekrar bir değerlendirme yapar. Bu site güvenilir mi? Yoksa güvenilir gibi görünüp, insanların şikayet yağdırmasına sebep olabilecek bir site mi?

Neden uzmanlık, otorite ve güvene(U-O-G) ihtiyacınız var?

Bu iyi düşününce sadece arama kalitesi değerlendirme yönergeleri ve onların uzmanlık otorite güvenilirlik üçlüsünü nasıl gördüğünün ötesindedir. Bu yönergeler olmasa bile bunları web siteniz için düşünmelisiniz.

Her web sitesi ne kadar yüksek U-O-G değerine sahip olduğunu göstermeye ve bu değeri artırmak için ne yaptığını göstermeye özen göstermelidir. Bunu göstermek için sadece yazarların biyografilerini mi güncelleyeceksiniz? Sahip olduğunuz yüksek U-O-G değerini sadece arama kalitesi değerlendirici mekanizmalara göstermek yerine, bu değere sahip olduğunuzu kullanıcılara nasıl göstermeniz gerekir?

Ülkemizde çok kalmadı ancak eğer bir forum sitesi için SEO çalışması yapıyorsanız, kullanıcılara bu değeri göstermek için sitenizde çok paylaşım yapan kişilerin profil bilgilerine uzmanlık alanları hakkında bilgi vermelerini sağlayabilirsiniz. Sitenin ziyaretçiler açısından otoriter ve uzman olarak anılması ile sitenizin kullanıcıların önünde değeri daha da artacaktır.

Bu da tüm kavramın kaliteli içeriğe dönmesine neden oluyor. Bir kullanıcı arama sonucunda web sitenize girip uzman ve otoriter bir site görünce bunu sadece kendine saklamaz, bu siteden başkalarına da bahseder ve önerir.  Yüksek U-O-G değerine sahip siteler, kullanıcılara da o siteyi çevrelerine önermek için öz güven sağlayacaktır.

Webmasterların yararına olarak Google bu uzmanı önerme işlemini biraz daha az resmi bir yöntemle ve herhangi bir diploma ve benzeri bir uygulamaya gerek olmadan yapmaktadır. Google bir sitenin otoritesini değerlendirirken sitenin içeriklerini, onun hakkında yapılan paylaşım ve görüşleri tıpkı gerçek hayattaki iş tecrübesi gibi hesaplamaktadır.

Tamamlayıcı İçerik

Tamamlayıcı içerik konusu hala webmasterlar için uğraşılması gereken bir konudur. Sayfa kenarında pratik bilgiler ve konuya veya teknolojiye fazla yatkın olmayan kişiler için pratik notlar kullanmak yararlı olabilir.

Bunun yanında tamamlayıcı bilgi tam olarak konu hakkında adım adım bilgi vermek değildir. Sitenizdeki içeriklerin önerisini yapmak faydalı olabilir. WordPress ve diğer popüler içerik yönetim sistemleri için bir çok ilginizi çekebilecek içerikler bileşenleri vardır. Burada unutulmaması gereken şey ise, anahtar kelimenin faydalı olacağıdır.

Her sayfaya ekleyebileceğiniz tamamlayıcı bilgiler hakkında düşünün. Resimler, alakalı içerikler, dip notlar ya da bunların dışında sayfayı ziyaret eden kullanıcıya içerik hakkında ek bilgi verecek her türlü kaynak tamamlayıcı içerik olarak tanımlanabilir. Sayfanızda neyin tamamlayıcı içerik olduğunu sorguluyorsanız da bunun cevabı basittir, ana içerik ve reklamın dışındaki her şey tamamlayıcı içerik olacaktır.

Sayfa Tasarımı

Bunun günümüzde üzerinde çokça düşünülmesi gerekmeyen bir şey olduğunu düşünebilirsiniz ancak dışarıda hala kötü kullanıcı deneyimine neden olacak çok korkunç sayfa tasarımları mevcuttur. Ancak bu sitenin ne kadar kolay kullanılması gerektiğinde biraz öteye gider.

Google değerlendiricilerin sayfaya odaklanma olarak bilinmesini ister. İdeal olarak sayfanın merkezi ve önü gibi sayfanın ana içeriği sayfanın özeti gibidir. Sayfanın ana içeriğini görmek için kullanıcıları sayfanın aşağısına sürüklemek zorunda bırakmayın. Sayfanın kalitesini düşürecek fazla sayıda reklam yerleştirmesi yapmayın. Reklamlarınızın şeklini değiştirmeye çalışmayın. Bunların hepsi sitenizin Google’da olan değerinizi değiştirecek şeylerdir.

Burada bir ikaz yapmak gerekir. Google için çirkin web sitesi, kötü web sitesi anlamına gelmemektedir. Bir çok kötü tasarıma sahip web sitesi kullanıcı dostu içerikler sunuyor. Bu kullanıcı dostu ancak kötü tasarıma sahip web siteleri olumsuz etkilenme yaşamayacaklardır.

Pazarlama Üzerine Daha Fazlası

Google reklamlara birilerinin yazıya başlamadan önce göreceği bir yere yerleştirilmesi olarak bakmamaktadır. Bu kullanıcıyı etkileyecek şekilde farklı açılardan örneklendirilebilir.

Bir şekilde sayfa içeriğinin görünmesini çok fazla reklam ile zorlaştırıyor musunuz? Bu bir sorun teşkil edebilir. Google bakış açısından, bu reklam kullanıcılar için sunulmuş olabilir ve kullanıcılar o reklam ile etkileşim kurmak isteyebilir. Ancak bu reklamı görmek istemeyen kişiler için reklamı kapatmak mümkün olmalıdır.

Kullanıcılar ayrıca reklamlar ile sayfanın içeriği arasında bir ayrım olmasını isterler. Bu demek değildir ki kalın çizgilerle bir reklam alanı ve içerik alanı oluşturun. Ancak sayfada reklamı içerikten farklı kılan bir ayrım olmalıdır. Bazı web siteleri bunu tesadüfi tıklamalara ve istenmeyen link çıkışlarına olanak sağlamayan şekilde imlecin reklamın üzerine gelince içeriği blurlama yoluna gider.

Site Hakkında

Hala bir çok site hakkında veya bize ulaşın sayfasına sahip değildir. Site ziyaretçilerinin size ulaşması ve sizin hakkınızda daha fazla bilgi almaları için onlara olanak sağlamalısınız. Eğer bir ürün veya hizmet satıyorsanız, destek sayfası oluşturdunuz mu?

Eğer siteniz yukarıda belirttiğimiz “riskli bilgi sayfaları” kategorisine giriyorsa bunlara fazladan önem vermelisiniz, çünkü Google öyle yapıyor. Ancak eğer siteniz “riskli bilgi sayfaları” kategorisine girmiyorsa bir elektronik posta veya bir iletişim formu yeterli olacaktır.

Kullanıcıların eğer isterlerse siteniz hakkında fazladan ufak bilgiler bulabileceği sayfalar oluşturun, eğer siteniz “riskli bilgi sayfaları” alanında değilse bu yeterli olacaktır.

İtibar

Web sitelerini en yüksek değerlere ulaştırmak için, Google ayrıca itibara bakmaktadır. Google kalite değerlendirici mekanizmaya sitenin veya yazarın itibarını hesaba katmasını ve itibar araması yapmasını söyler.

Eğer kullanıcılar biraz daha “resmi” veya yaygın konulardan geliyorlarsa değerlendirici mekanizma itibar araması için ilk olarak Wikipedia veya diğer bilgi kaynaklarına gider. Eğer tıbbi veya finansal bilgi gibi riskli alanlarda bilgi veren bir sayfanız var ise, değerlendirici mekanizma sizin bulunması kolay olan online bir itibar listesinde yerinizi arar. Eğer Wikipedia sayfasına sahip değilseniz, online itibarınızı gösterecek profesyonel üyelik veya benzeri bir yapıya üye olmalısınız.

Google ayrıca bu tür online itibar üyelik veya yer almanın olanaklı olmadığı alanları göz ardı etmez.  Bu durumlarda sitenin topluluk veya pazar alanındaki otoritesini belirlemek için kullanıcı görüşleri, popülarite ve kullanıcı teşviklerine göz atılır. Bu sitenin yeterince popüler olması ve ortalamanın üzerinde yorum sayısı ve referans ile kolayca yapılabilir.

Ne bir sayfayı düşük kaliteli yapar?

Konunun diğer tarafında ise bir de Google’ın düşük kaliteli olarak nitelediği siteler vardır. Ve tabi hayal edebileceğiniz üzere, SEO sektöründe sayfayı düşük kaliteli yapacak şeyler açıkça belli olmalıdır. Ancak web site yapımcıları pek de kullanıcılar için neyin kalite arz edeceğini düşündüğünü söyleyemeyiz, genelde onlar işi hızlı bitirmeye bakarlar.

5 İpucu

Google bize neyi düşük kaliteli olarak düşündüğüne dair sezgi veren bakmanız gereken 5 şey verir. Bunların herhangi biri sayfanızda var ise muhtemelen en düşük sıralamalara sahip olacaktır.

1 – Ana içeriğin kalitesi düşüktür.

Bu fazla şaşırtıcı olmadı muhtemelen. Düşük kaliteli içerik düşük sıralama manasına gelir.

2 – Sayfanın amacına göre düşük boyutta içerik var. 

Öncelikle bu demek değildir ki kısa içerikler direk olarak düşük kaliteli damgası yiyecektir. Ancak günümüzde çok kalmadığını tahmin etmekle birlikte eğer 3-5  cümlelik içeriğiniz başlık ile söz verdiğiniz konuyu açıklamak için fazladan bir kaç paragrafa daha ihtiyaç duyuyorsa, bu içerik için tekrar düşünmeniz gerekir. İnce veya kısa içerik SEO hizmetlerine uygun değildir.

3 – Sitenin veya sayfanın yazarı başlıktaki konu hakkında yeterli uzmanlığa sahip değil ve/veya site konu hakkında otoriter veya güvenilir değil. 

Yine Google sitenin yayın yaptığı konu hakkında uzman olmasını istiyor. Eğer uzmanlık-otorite-güvenilirlik üçlüsünün birisi bile yoksa sayfa düşük kaliteli olarak nitelendirilebilir.

4 – Site olumsuz itibara sahip

Burada itibar araması tekrar oyuna giriyor. Online itibarınızın çok iyi olduğundan emin olun( Eğer kendi adınız ile yayın yapıyorsanız, isim itibarınız iyi olmalıdır. ). Bu bize diyor ki neredeyse her işin sahip olduğu gibi bir kaç olumsuz görüşe sahip iseniz tamamen bunlara odaklanmayın. Ancak çok büyük bir üstünlükle olumsuz görüşlere sahip iseniz, kalite değerlendirici sitenize gelince bu sorun olacaktır.

5 – Tamamlayıcı içerik rahatsız edici ve sayfanın amacı için faydasız

Yine ziyaretçileri fazla reklam ile boğmayın, özellikle otomatik açılan videolar ve süper flashlı otomatik oynayan reklamlar ile. Google kalite değerlendiricinin eğer onlara ihtiyacı yok ise,sayfadaki reklamları reddetmesini  ister.  Ve yine reklamları içerik gibi göstermeye çalışmayın.

Gizli Yönlendirmeler

Eğer siteniz üzerinde ortak çalıştığınız diğer platformlara link çıktısı yapıyorsanız, Google’ın bunları “Gizli Yönlendirme”(Sinsi Yönlendirme olarak da çevrilebilir.) olarak nitelendirdiğinin farkında olmalısınız. Sayfa üzerinde ortak çalışılan diğer platformlara link çıkışının kötü olması için bir şeye gerek yok iken, ancak ziyaretçileri bu tür linklerle bombardıman etmek sayfanın hissedilen kalitesini düşürecektir.

Kalite değerlendirici tabii ki diğer yönlendirmelere de bakmaktadır. Buna İnternet üzerinde sıkça gördüğümüz gizli sayfalar ve yönlendirici sayfalar da dahildir. Burada problem olan çoklu link çıkışı ile sürekli olarak kullanıcıları yeni sayfaya yönlendirmek ve bundan önceki sayfalarda kullanıcıya bir şey sunmamaktır.

Spam Kokan Ana İçerik

Sayfanın ana içeriği geldiğinde Google’ın kalite yönergelerine sorduğu çok çeşitli sorular vardır. Bu soruların bir kısmı Google’ın en düşük kalite olarak nitelendirdiği spam ile ilişkili  içerikler ile alakalıdır.  Bu düşük kaliteli içerik kısmına otomatik yönlendiren ana içerik ve saçma sapan kelimeler ile doldurulmuş içerik gibi çoğunun girmesi sürpriz değildir. Ancak Google bunların dışında kalite yönergesinin düşük kaliteyi belirleyecek şeyleri düşünmesini ister.

Anahtar Kelime Doldurma

Bizler, bize neredeyse okunulmaz olarak gelen içerik ile anahtar kelime doldurma işlemi ile ilişkiliyiz ancak Google bu anahtar kelime doldurma işlemi gereğinden fazla olduğunda bunları biraz rahatsız edici  olarak görmektedir. Bu nedenle bu anahtar kelime doldurma işleminde fazladan bir kaç kelime daha koymak istediğinizde biraz akıl yürüterek dışarıdan bakıp gerçekten bu anahtar kelimeler yazıyı betimliyor mu düşünmeniz faydalı olacaktır.

Kopya İçerik

Bu da sürpriz olmamıştır ancak bir çok kişi bunu benzetme olarak hissedebilir ve bir yerden içerik almaktan kaçabilirler. İçerik bir yerden kopyalanıp eklendiğinde, Google kalite yönergelerine bunun bir değer katıp katmadığını sorar. Bir de Wayback Machine‘i kullanarak kopyalanmış içeriklerini görebilirsiniz, bunu belirtmek gerekir.

Sahiplenme

Web’de herhangi bir denetimin olmadığı forum sitelerinde, denetim olmaksızın yoruma izin veren blog sitelerinde ve bunun gibi siteyi sahiplenmeyen veya denetimsiz bırakan kişilerin sayfaları spam içerik kokmaktadır. Bu sitelerin içerikleri mükemmel olsa bile halen güvenilir değildir. Eğer site sahibi bunu önemsemiyorsa, ziyaretçiler neden bu siteyi önemli saysın ki?

Dolandırıcı Siteler

Bir site ısrarla kapsamlı kişisel bilgi talep edip, dolandırıcı olarak bilinebilir ve bunların hepsi düşük kalite işaretçisidir. Bunlara ayrıca şüpheli indirme adresleri de dahildir. Bir indirme işlemi sağlıyorsanız bunun olabildiğince yasal olmasına dikkat edin veya onaylanmış üçüncü parti bir platform kullanın.Mobil Uyumu

Eğer Google’ın web sitelerini mobil uyumlu yapma isteğine dair hiç bir işaret almadıysanız, bu muhtemelen sitenizin Google tarafından algılanan kalitesini yaralayacaktır. Google kalite yönergelerine mobil cihazlarda kullanışsız mobil uyumu olmayan sayfaları en düşük kaliteli olarak belirlemesini söyler.

Kalite yönergelerinin son güncellemelerinde, tüm değerlendiriciler mobil cihazlar üzerinde oluşturuluyor. Google bizlere bunu son yıllarda defalarca söyledi, mobil cihazlar bugün olduğu noktadan daha ilerde yer alacak ve bazı ülkelerde mobil trafik masaüstü trafiği geçecek. Yani eğer web siteniz hala mobil uyumlu değil ise bu uyumu gerçekleştirmenizi vurgulayarak belirtiriz.

Eğer bir mobil uygulamanız var ise Google bunları arama sonuçlarında uygulama kurulumu ve uygulama içindeki içerik olarak görür.

Bilgi ve Basit Bilgi Sorguları

Google kalite yönergelerine bu yıl yeni bir şey ekledi. Bu şeyler ne “Bilgi Sorgusu” ve ne “Basit Bilgi Sorgusu” olarak düşünülebilir kısmına kadar inmektedir. Bu neden önemli çünkü bu bilgi sorguları bir çok webmasterın bu zamanlarda yer almak için imrendiği snipptet özelliğinin altındaki itici güç konumundadır.

Basit Bilgi

Basit Bilgi Sorguları bir ya da iki cümle veya kısa bir liste ile cevaplanabilecek bir arama türüdür. Burada snippet şeklinde kolaylıkla cevaplanabilir ve sorgu cevabının gerekli kısmının büyük çoğunluğunu içeren cevaplar yer almaktadır.

Bunlar ayrıca çoğu insanın tekil cevabı kabul edeceği sorgu türleri içindedir. Bunlar bir veya ikiden fazla karşıt görüşün ortaya çıkacağı tartışmalı sorgu türleri içinde değildir. Yani bunlar doğum yılı ve boy uzunluğu belli olan bir sporcunun boyunu veya yaşını sorgulamak gibi şeylerdir.

Bunlar ayrıca ima edilmiş sorguları da içerir. Yani yazılış itibari ile bir soru olmasa bile anlam olarak açıkça soru olan sorgulamalar vardır. Yani siz Arda Turan’ın Barcelona’daki Forma Numarası” diye bir arama yaparsanız, aslında yapmak istediğiniz şeyin anlamı “Arda Turan’ın Barcelona’daki Forma Numarası Nedir?” olacaktır.

Eğer snippet özelliği istiyorsanız, bakmanız gereken yer web sayfanız ve içeriğinizdir. İçeriğinizin ilk paragrafı 1 veya 2 cümle olmalıdır ve bu başlıktaki sorunun veya ima edilen sorunun cevabı olmalıdır, daha sonraki paragraflarda konu hakkında daha doyurucu bilgi verebilirsiniz.Bilgi Sorguları

Bilgi Sorguları çok karmaşık veya muhtemel fazla sayıda cevabı olan sorguların dışında kalan diğer her sorguya karşılık gelir. Yani bir politikacı veya stok kodu gibi sorgulamalarda bir snippet özelliği olmayacaktır çünkü bu sorgulamalarda arama yapan kişinin ne aradığı açık bir şekilde belli değildir. Yani “Arda Turan” bir Bilgi Sorgusu iken, “Arda Turan’ın Boyu” bir Basit Bilgi Sorgusu olabilir.

Bir çok tartışmalı konu hakkında yapılan sorgular Bilgi Sorguları altında yer alır çünkü onlar 1-2 cümle ile açıklanamayacak birden fazla muhtemel cevaba sahiptirler.

Anahtar kelimelerin sayısı Basit Bilgi veya Bilgi Sorgusu olmaya engel değildir. Hemen aklınıza uzun anahtar kelimeler basit bilgi olarak algılanır gelebilir ancak hiç de öyle bir durum yoktur ortada. Halen bir çok uzun anahtar kelime bilgi sorgusu olarak sınıflanır.

Talepler ile uyuşmaya ihtiyaç vardır.

Bu talepler ile uyuşma bölümü de yönergelerde yeni alan bir kısımdır. Bu arama yapan kişilerin sorgusu ile sayfadaki içeriğin ne kadar uyuştuğu ile ilgilidir. Bu arama sorgularından çektikleri ziyaretçilerin aradıkları şey ile ilgili sayfada yeterli bilgi olamayan siteler, bu uyuşmazlık yaşandıktan sonra zor zamanlar geçirecektir.

Bu değerlendirme “Tam Uyuşma” ile “Başarısız Uyuşma” arasında yer alır.

Burada önemli bir noktaya tekrar yer vermek gerekir ki; eğer sayfanız mobil uyumlu değil ise başarısız uyuşma sınıfına girecektir. Çünkü mobil cihazlardan gelen ziyaretçilerin talepleri ile sayfanız uyuşmayacaktır. Bu nedenle eğer siteniz mobil uyumlu değilse, mobil uyumu sağlamak ilk önceliğiniz olmalıdır.Yüksek Derecede Uyuşmaya Ulaşma

Temelde arama sorgusu ne ise, siteniz o sorguyu cevaplamak da ziyadesi ile yeterli olabilir. Bu demektir ki; arama sorgusu yapan kişi aradığı cevabı herhangi başka bir siteye gitmeden siteniz üzerinde fazlası bulabilir. Bu neden çok önemli çünkü arama yapan kişinin arama sorgusu ne ise o sorgu ile gelen kişiye aradığı cevabı tamamen verecek anahtar kelimeler seçmelisiniz.

Yerel Paketler ve Tam Uyuşma

Eğer siteniz yerel paketlerden(Arama sorgularında adresleri ile yer alan kutucuk kısmı) geliyorsa, arama sorgusundan gelen sorgu ile uyuştuğu sürece Tam Uyuşma sınıfında yer alacaktır. Bu yerel işler için de aynı olacaktır ve burada önemli olan nokta arama sorgusu ne ise onunla uyuşmaktır. Google My Business’ı spamleyecek içerikler sorun oluşturacaktır.

Ürün sayfaları

Eğer bir ürün sayfanız var ise ve bu sayfa arama sorgusu ile uyuşuyorsa bu da Yüksek Derecede Uyuşma sınıfına girebilir. Bu ürün listesi veya ürün kategorileri olan siteler için birden fazla sorguda uyuşmaya neden olabilir.Snippet Özelliği

Değerlendirici ayrıca snippet özelliğine ve bu snippet özelliğinin arama sorgusunu ne kadar iyi cevapladığına bakar. Arama sorgusuna karşı çıkan snippet özelliğinin aramaya göre biraz tuhaf kaldığını bazen görüyoruz, Google bu yüzden snippet algoritmasının seçimini ne kadar iyi yaptığını test ediyor gibi duruyor.

“Düşük Uyuşma” ve “Başarısız Uyuşma”

Google kalite değerlendiricilerin içeriğin eski, aranan cevaba göre fazla yüzeysel veya fazla özel olup olmadığını aramasını ister. Bunun yanında yeterince uzmanlık olmaksızın oluşturulmuş ve güvenilir olmayan içerikler de uyuşma sınavından kalabilir.Eski ve güncellenmiş içerik

Web’de sayfanın içeriğinde herhangi bir şeyi değiştirmeden sadece yayınlanma tarihi değiştirerek içerik yeniymiş gibi gösterme modası vardı. Bunu yapmak pek de mantıklı değil çünkü sayfada herhangi bir değişiklik olduğunda Google, Wayback Machine vasıtası ile arşivlere gidip herhangi bir değişiklik olup olmadığı sorguluyor.

Çok Fazla Paracı Olma

İlk başta belirtilen riskli bilgi içeren sayfalar genelde ücretli sayfalar olurlar. Bu da eğer ana içeriğe odaklanmayı zorlaştırıyorsa kalite değerlendiricilerin baktığı bir özelliktir. Eğer sayfanız riskli bilgi içeren sınıfta yer alıyorsa, kullanılabilirlik ile ücret arasındaki doğru dengeyi bulmalısınız.

Sonuçlar

Bu yönergeden çıkarılması gereken en önemli şey eğer siteniz mobil uyumlu değil ise onu hızlıca mobil uyumlu hale getirmenizdir. Mobil uyumlu olmamak demek bariz bir trafik kaybı yani mobil arama ile gelen çok fazla sayıda ziyaretçiye cevap verememek demektir, bu da sitenizi sıralamalarda aşağı çekecektir. Açıkçası Google mobil uyumlu olmayı bir kalite işareti olarak görüyor. İçeriğiniz efsanevi olabilir ancak eğer mobil uyumlu değilseniz Google sizi düşük kaliteli olarak görecektir.

SEO hizmetleri , uygulayıcıları için snippet özelliğinden fayda sağlayarak sorgularda oradan ziyaretçi almak için Google görüşü geldi. Google çalışanı Gary Illyes eğer snippet özelliğinde yer almak istiyorsanız içeriğinizin sorgu ile tam uyuştuğundan emin olmalısınız dedi. Bu açıkça basit bilgi sorgularında neyin yer alacağıdır. Yani önemli olan nokta çokça kez söylendiği gibi arama yapılan soruyu başarılı bir şekilde cevaplamaktır.

Sayfanızdaki destekleyici içeriğe bir göz atın ve onun ana içeriği ne kadar desteklediği görün. Sayfanızda konuyu anlamakta yardımcı olacak diğer sayfalarınıza link vermeniz bu konuda yardımcı olacaktır.

Destekleyici içeriğin yanında özellikle riskli bilgi içeren sayfalarda aşırı derecede reklam kullanmadığınızdan emin olun. Para ve kulllanılabilirlik arasında doğru bir dengeyi bulmak zor olabilir ancak bunu doğru bir şekilde yapmak tüm para uğraşılarının getirebileceği kazancı size getirebilir. Yani içeriği kelime kelime veya cümle cümle ayırıp devamı için bir kaç lira ödeyin tarzı yaklaşımlar pek faydalı olmayacaktır.

Kullanıcı veya arama kalitesi değerlendirici mekanizma için yeterli kalitede içerikler sunmalısınız. Yazar veya site otoriteye sahip mi? İnsanlar siteyi güvenilir olarak niteler mi? Ayrıca hızlı iletişim kısımları gibi şeyler eklemeyi unutmayın. Siteniz uzmanlık, otorite ve güvenilirliğin bir yansıması olmalıdır.

İtibarlı kaynaklardan yararlanarak kaliteli içerikler sunmanız gerekir. Sitenizin algılanan kalitesindeki artış, Google gözünde de kalitenizde artışa neden olacaktır. Bu direk olarak sıralamanıza yansımasa bile arama sonuçlarından öyle ya da böyle daha çok ziyaretçi çekmenize neden olacaktır.

Bu içerik hazırlanırken mevcut Google kalite yönergeleri ve Jennifer Slegg’in “30+ Important Takeaways from Google’s Search Quality Rater’s Guidelines” yazısından yararlanılmıştır.

Kaynak: https://www.seoturuncu.com/googlein-y...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın