Görüş Bildir
Haberler
Dün Gece Tedirginlik Yaratmıştı! Gökyüzünde Esrarengiz Cisimlerin Sebebi Belli Oldu

Dün Gece Tedirginlik Yaratmıştı! Gökyüzünde Esrarengiz Cisimlerin Sebebi Belli Oldu

Batuhan
07.05.2021 - 09:07 Son Güncelleme: 07.05.2021 - 10:05

Dün akşam saatlerinde gökyüzünde beliren sıralı ışıklar merak uyandırdı. Çok sayıda kentte görülen ışıklar sosyal medyada da gündem oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, saat 22.05 civarında görülen gökyüzündeki parlamaların, Starlink Leo Uyduları Güneş Panelleri'nden kaynaklandığını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul'da akşam saatlerinde gökyüzünde enteresan görüntüler oluştu. Sıralı şekilde ilerleyen ışıkları görenler, o anları kameralarıyla kayıt altına aldı. Çok sayıda kişi merak uyandıran bu anları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Gökyüzündeki sıralı ışıkların, ABD'li roket, uydu ve uzay mekiği üreticisi SpaceX'in, 'Yıldız Savaşları Günü' olarak kutlanan 4 Mayıs'ta, uzaya yolladığı Starlink internet uydu ağının parçası olan 60 iletişim uydusu olduğu belirtiliyor.

Bakan Varank'tan açıklama

Bakan Varank'tan açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank da, Twitter'dan Antalya Bakırlıtepe Tübitak Ulusal Gözlemevi Tüm Gökyüzü Kamerası ile bulutlu havaya rağmen Kuzey-Batı ufkunda görüntülenen Starlink Leo Uyduları güneş paneli parlamasını paylaştı.

"Zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebilmektedir"

"Zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebilmektedir"

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, Starlink Uydu Ağı projesi kapsamında yer çevresinde LEO yörüngelere iletişim uyduları yerleştirildiği hatırlatıldı. Bu uyduların güneş panellerinden kaynaklanan parlamaları ise zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebileceği bildirilen açıklamada 'Böyle bir parlama, bu gece yerel saat 22.05 civarında TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bulunan Tüm Gökyüzü Kamerası ile görüntülenmiştir. TUG Bakırlıtepe yerleşkesi 2 bin 500 metre rakıma sahip, atmosfer koşulları oldukça iyi olan dünyanın sayılı gözlemevi yerleşkelerindendir. Resim alındığında gökyüzünde yaygın bulutlar olmakla beraber Starlink uydularının yüksek parlaklığı nedeniyle görüntülenebilmiştir. Resimde Kuzey-Batı ufkunda görülen parlama Starlink uydularından kaynaklı parlamadır' ifadeleri kullanıldı.

Roket zannedilmişti

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığının, Çin'e ait kontrolden çıkmış bir roketin, hafta sonu Dünya'ya düşmesini beklediği ve bu roketin güzergahını takip etmeye devam ettiği bildirilmişti.

Dün gece gökyüzünden görülen parlamalar, Çin'in kontrolden çıkan uydusuna ait olduğu düşünülerek paniğe neden olmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
5
3
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berçem Keleş

Adamlar yapıyo biz uzaylı sanıyoz amk. Köylü olduk iyice.

feyk

uydu goren masum koylu.

Selam Özbakan

uydu uymadımı göktaşımı uzaylıysa denk gelsem hemen akp liler şikayet edicem onlara