Görüş Bildir
Haberler
Glisemik indeks diyeti ile kilo vermenin yolları

Glisemik indeks diyeti ile kilo vermenin yolları

Glisemik indeks diyeti ile zayıflamanın yolları

Glisemik indeks diyeti ile zayıflama yolları nelerdir? En etkili kilo verme diyeti olarak kabul edilen Glisemik indeks diyeti ile zayıflama yolları hakkında önemli bilgiler...  Zayıflamak isteyenlerin üzerinde düşünmesi gereken ve kilo verme diyetlerinde uyması gereken en önemli konulardan biri de glisemik indeks kavramıdır. Eğer hızlı kilo verme diyet listenize glisemik indeksi düşük olan gıdaları eklemezseniz kilo vermeyi beklemeyin. Peki, ama glisemik indeksi yüksek gıdaları tüketmemiz neden kilo vermemizi zorlaştırır? Bazı kişiler neden zayıflayamaz. Kilo vermede dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir? Metabolizma kilo vermeye nasıl etki eder?  Zayıflamada doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Bu makalede bütün bu soruların cevaplarını öğrenecek ve artık “Ne yapsam zayıflayamıyorum, su içsem bile yarıyor.” gibi cümleler kurmayacaksınız. Hayal etttiğiniz vücuda hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız bu makaleyi dikkatli bir şekilde okumanızı öneririz.

Kilo vermek istiyorum diyorsanız glisemik indeksi yüksek gıdaları öğrenmeli ve bu gıdaları mümkün olduğunca sınırlandırmalısınız. Hatta mümkünse bu gıdaları hızlı kilo verme diyet listesi içerisinden çıkarın. Hangi gıdaların glisemik indeksinin yüksek, hangilerinin düşük olduğuna geçmeden glisemik indeksin ne olduğunu ve kilo vermede nasıl önemli bir etkiye sahip olduğunu açıklayalım.Glisemik indeks nedir?

Glisemik indeks bir gıdanın insülin hormonu yani kan şekerini yükseltme hız olarak tanımlanabilir. Yüksek glisemik indekse sahip gıdalar kan şekerini yani insülin hormonunu hızlı yükselten gıdalardır. Örneğin, 120 gram karpuz yemek ile 120 gram armut yemenin kan şekerini yükseltme miktarları birbirinden farklıdır. Aynı miktarda karpuz, aynı miktarda (aynı gramda) armuttan daha hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltir. Tahıllardan örnek verecek olursak aynı miktarda taze fasulye,  aynı miktarda nohuta göre kan şekerini daha hızlı yükseltir. İşte bu örneklerden de anlayacağınız üzere, yüksek glisemik indeks değerine sahip gıdalar içerdikleri karbonhidrat oranları ile de ilgili olmak üzere kan şekerini daha hızlı yükseltirler.Glisemik indeks diyeti öneriler

Düşük glisemik indeksine sahip gıdalar ise kan şekerini aniden yükseltmeyen ya da daha yavaş yükselten gıdalardır. Ayrıca düşük glisemik indeks değerine sahip gıdaların yüksek glisemik indeks değerine sahip olan gıdalara göre daha doyurucu olduğu bilimsel araştırmalarla da desteklenmiştir. Aşağıda size gıdaların glisemik indeks değerlerini gösteren bir tablo hazırladık. Gıdaların glisemik indeks değerleri:

  • Ekmek Türü: Ekmek yemenizi önermiyoruz. Ancak hızlı kilo verme diyeti için ekmek olmazsa olmazınız ise yemeniz gereken ekmek türü tam buğday ekmeği olmalıdır. Tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre çok daha azdır. Bu durum insülin hormonunun daha az salgılanmasını sağlar. Ancak unutmayın ki ekmeği mümkün olduğunca sınırlandırmanız yararınıza olacaktır.

  • Pilav Türü: Pilav yiyecekseniz tercihiniz bulgur pilavı olabilir ancak aşırıya kaçmamak gerekir Pilavı yoğurt ve haşlanmış etle birlikte yemek glisemik indeksin etkisini azaltacaktır. Pirinç pilavı yememeniz için birçok neden var. Bunun başında pirinç pilavının glisemik indeksinin bulgur pilavının glisemik indeksinin neredeyse 3 katı olması geliyor. Yani bu demek oluyor ki 150 gram pirinç pilavı yenildiğinde glisemik indeks 139 olurken, bulgur pilavı yenildiğinde glisemik indeks 48 olmaktadır. Aynı zamanda bulgurun pirince göre çok daha sağlıklı olduğuna dair araştırmaların olduğunu hatırlatmak da fayda var.

  • Meyve Suları: Sağlıklı beslenme listesi içinde meyve suları olması önerilmez. Ancak bazen ister istemez bazen de nefsinize hâkim olamayıp şeytana uyarak bu şeker dolu ve glisemik indeksi yüksek olan bu içecekleri içebilirsiniz. Eğer meyve suyu içecekseniz taze olarak sıkılmış olanları tercih edebilirsiniz. Ancak ister marketten satın alınmış olsun ister taze sıkılmış olsun meyve sularının glisemik indeksleri yüksektir. Örneğin 250 gramlık elma suyunun glisemik indeksi 40 iken, 250 gram portakal suyunun glisemik indeksi yaklaşık 50 dir. Hangi meyve suyu olursa glisemik indeksi 38 – 50 arasında bir değer alacaktır. Ancak meyve suyu yerine tercih etmeniz gereken içecekler var. Bunlar glisemik indeksi az olan ayran, süt ve kefirdir. Yani süt ve süt ürünleridir.

  • Kuru Baklagiller: Kuru baklagiller haftada iki kere yenmesi gereken protein oranları düşük olmayan kaliteli beslenme kurallarına uygun besinler arasındadır. Ancak bazılarının glisemik indeks değerleri diğerlerine göre daha fazladır. Taze fasulye ya da kuru fasulyenin glisemik indeks değerleri nohut, barbunya, mercimek yemeklerine göre daha yüksektir. Yaklaşık iki katına yakındır. Ancak bu tür gıdalar arasında glisemik indeks değeri en yüksek gıda yeşil bezelyedir. Glisemik indeksi en az olan ise soyadır. Ancak soyanın da sağlıklı olup olmadığı konusunda hala tartışmalar sürüyor.

  • Meyveler: Her nekadar meyve sularının kan şekerini yükseltme oranlarının birbirinden farklı olduğu yukarıda anlatılmış olsa da meyvelerin glisemik indeks değerleri meyve sularına göre daha farklı sonuçlar vermektedir. Örneğin 120 gram karpuz yemekle 120 gram erik yemek kan şekerini aynı hızda yükseltmez. 120 gram karpuzun glisemik indeks değeri 72 iken 120 gram erik yaklaşık olarak 39 glisemik indeks değerine sahiptir. Glisemik indeksi en yüksek meyveler büyükten küçüğe doğru sırasıyla karpuz, ananas, şeftali, portakal, çilek, erik ve armuttur.

  • Kök Besinler: Patates bu tür gıdalardandır. Kızarmış patates mi daha sağlıklıdır, fırında mı yoksa suda pişmiş patates mi? Yapılan araştırmalarda kızarmış patatesin glisemik indeks değeri fırında pişmiş patatesten daha yüksektir. Suda pişmiş patates ise kan şekerini kızarmış patates ve fırında pişmiş patatese göre kan şekerini daha yavaş yükseltir. 

Bu makalede glisemik indeks diyeti ile zayıflamanın yolları üzerinde durduk. Glisemik indeks ile zayıflama yönteminin en sağlıklı kilo verme yöntemi olduğu görüşü yaygınlaşmaya ve uzmanlarca da kabul edilmeye başlandı. Bunun için kilo vermek istiyorum diyorsanız glisemik indeks diyeti etkili bir çözüm olabilir.

Her ne kadar bu yazıda glisemik indeks diyeti ile zayıflama yöntemleri konusuna değinmiş olsak da kilo verme yöntemleri ile ilgili bir çok makalemiz var.

Kaynak: http://www.kalitelibeslenme.com/glise...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nilüfer sipahi

Bu kaynaktan yararladım. http://www.kalitelibeslenme.com/glisemik-indeks-diyeti-ile-zayiflama-yollari/