Görüş Bildir
Haberler
Gezilecek Yerler Var! Safranbolu'da Gezilecek 13 Harika Yer

etiket Gezilecek Yerler Var! Safranbolu'da Gezilecek 13 Harika Yer

tezcan
04.04.2016 - 17:41

1994'te kültürel kategoride UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilen Safranbolu, çok iyi korunmuş doğası ve tarihi yapılarıyla küçük bir hafta sonu gezisini fazlasıyla hak ediyor. Safranbolu'da yapabileceğiniz aktiviteleri ve görmeniz gereken gezilecek yerleri sizler için derledik. Safranbolu adeta bir saklı cennet. Gezi rehberimize hoş geldiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Cinci Han ve Hamam

1. Cinci Han ve Hamam

İpek Yolu üzerinde bulunan ve üretilen malları genelde İstanbul'da satılan Safranbolu'da ticari hayatın ne kadar canlı olduğunun göstergesidir. Şehrin ortasında bütün heybetiyle yıllara meydan okur.  1 TL karşılığında hanın içini gezebilirsiniz.

2. Yörük Köyü ve Filiz Teyze

2. Yörük Köyü ve Filiz Teyze

Türkmen köyü olan Yörük Köyü, sit alanıdır ve köy yapısı olduğu gibi korunur. Yaşam tarzı hiç değişmeyen köyü görmenizi tavsiye ederiz. Köye gittiğinizde Filiz Teyze'nin Yörük Köyü'nü ve Safranbolu'yu nasıl tanıttığını dikkatle izlemelisiniz. Filiz Teyze, sempatik ve muzip bir yörüktür. Sipahi Gezi Evi'ni ziyaret etmeyi de unutmayın.

3. Kristal Teras

3. Kristal Teras

Yerden yaklaşık 80 metre yükseklikte olan cam terasın üzerine çıktığınızda terasın iki yanında bulunan kalyonları ve ortasındaki muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Terasa giriş ücreti 3 TL'dir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Tokatlı Kanyonu

4. Tokatlı Kanyonu

Kristal Teras'tan mükemmel kanyon manzarasını izledikten sonra 50 metre kadar sağ tarafta bulunan merdivenlerden kanyona inebilirsiniz. Giriş ücreti 2 TL'dir.  Kanyonun en alt kısmına indiğinizde isterseniz at gezisi de yapabilirsiniz.

5. İncekaya Su Kemeri

5. İncekaya Su Kemeri

Kanyona inerken sol tarafınızda görebileceğiniz kemer 17. yüzyılda yapılmıştır.

6. Bulak (Mencilis) Mağarası

6. Bulak (Mencilis) Mağarası

Safranbolu ile Bulak Köyü arasındadır. İlçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafededir. Gayüzü Dağı'nın altındaki mağaranın 3 milyon yıl önce oluşmaya başladığı tahmin ediliyor. uzunluğu 6 kilometre olan mağarayı görenlerin büyülenmemesi elde değil.

7. Safranbolu Evleri

7. Safranbolu Evleri

Koruma altındaki bu evlerin mimari yapısını belirleyen temelde üç etmen vardır; geniş aile yapısı, iklimsel koşullar, kültürel ögeler. Şu an yaklaşık 800 ev koruma altındadır.

8. Kent Müzesi

8. Kent Müzesi

Eski zamanlarda kale ve şehrin idare merkezi olarak kullanılan binalar şu an müze ve jandarma komutanlığı olarak kullanılmaktadır. Şehre hakim ve en yakın tepe üzerine kuruludur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Lonca Çarşısı (Yemeniciler Arastası)

9. Lonca Çarşısı (Yemeniciler Arastası)

Lonca örgütlerinin bulunduğu içe dönük dükkanlardan oluşan iki sokaktır. Genelde yemeni ve bez işlemeli el yapımı ürünleri görebilirsiniz. Osmanlı şerbetiyle servis edilen közde kahve içmenizi de tavsiye ederiz. Rivayete göre Kurtuluş Savaşı zamanında askerler için aralıksız çalışarak binlerce yemeni (ayakkabı) yapılmıştır.

10. Demirciler Çarşısı

10. Demirciler Çarşısı

Arastanın üst tarafında bir sokağa toplanan loncanın ikinci parçasıdır. El yapımı demir ve metal ürünler bulabileceğiniz tarihi bir yerdir.

11. Hıdırlık Tepesi

11. Hıdırlık Tepesi

Kentteki hiçbir evin, diğerinin görüşünü engellemediğini ve gayet planlı bir yapılaşma olduğunu buradan görebilirsiniz. Osmanlı kumandanlarından Hıdır Bey'in türbesi de buradadır.

12. Havuzlu Asmazlar Konağı

12. Havuzlu Asmazlar Konağı

Konağın sofasında bulunan havuza su akıtan aslan başlı çeşmenin verdiği huzur eşliğinde kahvaltı yapmayı ya da kahve içmeyi denemelisiniz.

13. Safranlı sabun, kolonya ve lokum

13. Safranlı sabun, kolonya ve lokum

İlçeye adını veren bitki, en pahalı ve yararlı baharatlar arasında sayılır. Uzun yıllar ilaç ve tekstil sektöründe kullanılmıştır. Bu bitkiden yapılan sabun, lokum ya da kolonyadan en az birini mutlaka almalı ve denemelisiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
227
116
14
7
6
4
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın