Görüş Bildir
Haberler
'Uçak Yardımcı Pilot Tarafından Kasten Düşürülmüş Olabilir'

'Uçak Yardımcı Pilot Tarafından Kasten Düşürülmüş Olabilir'

FreiGeist
26.03.2015 - 11:46 Son Güncelleme: 26.03.2015 - 18:02
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransa'nın güneyinde düşen Germanwings uçağıyla ilgili  New York Times ve Fransız Haber Ajansı (AFP) tarafından gündeme getirilen iddiaya göre kaza sırasında pilotlardan biri kokpitte bulunmuyordu. Kazayı araştıran Marsilya savcılığından bu iddiayı destekler nitelikte bir açıklama geldi. Başsavcı, 'yardımcı pilotun uçağı yok etme iradesiyle hareket ettiği ihtimali üzerinde durulduğunu' belirtti.

Elde edilen bulgulara göre uçağın yardımcı pilot tarafından kasten düşürülmüş olabileceğini belirtilen savcılık, uçağın dağa çarpmadan önceki 8 dakikalık inişinin yardımcı pilotun kontrolünde gerçekleştiğini bildirdi.

Fotoğraf: The Telegraph

Marsilya Savcısı Brice Robin adını Andres Lubitz olarak açıkladığı 28 yaşındaki yardımcı pilotun kokpit kapısını açan kodu girmediğini ve uçağın dalışa geçmesini sağlayan düğmeye basmış olabileceğini söyledi.

Rubin, 'Yardımcı pilot uçağı düşürmek istiyormuş gibi görünüyor. Kokpitteki ses kayıtlarına göre Kaptan Pilot kokpiti terk ettikten sonra yardımcı pilot bir kelime bile söylemiyor. Kokpitte tam bir sessizlik var' dedi.

28 yaşındaki ikinci pilot Andreas Lubitz’in Facebook hesabının silinmiş olduğu belirtildi. Uluslararası basında, Almanya'nın Renanya Palatina eyaletine bağlı Montabaur kasabasından olduğu yazılan Lubitz, Eylül 2013'ten beri Germanwings için çalışıyordu ve 630 saatlik uçuş tecrübesi vardı.

Savcı Rubin, yardımcı pilotun neden uçağı düşürdüğü hakkında hiçbir belirti olmadığını, onun herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi olduğunu gösteren hiçbir bilgiye de rastlanmadığını belirtti.

'Bunun bir terör saldırısı olduğu kuşkusu yaratan hiçbir şey yok' diyen Savcı, olayın bir intihar sayılıp sayılamayacağı yönündeki bir soruya ise 'İnsanlar genellikle tek başlarına intihar eder, ben buna intihar demiyorum' yanıtını verdi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de yardımcı pilotun geçmişinde herhangi bir 'terör eylemine' karışmadığını söyledi.

11 Eylül saldırılarından sonra kokpit girişine getirilen sınırlamaya göre pilotlar kokpite ancak elektronik şifreyle girebiliyor.

New York Times'da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, 'Pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz' dedi.

İşte bu nokta uçağın yardımcı pilot tarafından kasıtlı düşürülmüş olması ihtimalini güçlendiriyor.

Fransız savcı, yardımcı pilotun uçağın düştüğü sırada hayatta olduğunun tespit edildiğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Airbus kokpit kapısı prosedürü

New York Times'ın iddiası neydi?

New York Times'ın iddiası neydi?

New York Times, ismini açıklamadığı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, incelenen ses kayıtlarına göre pilotlardan birinin kaza öncesinde dışarı çıktığını, daha sonra kokpite dönmek isteyen pilotun kapıya önce hafifçe, karşılık alamayınca daha sert şekilde vurduğunu bildirdi.

'Pilot kapıyı kırmaya çalıştı'

'Pilot kapıyı kırmaya çalıştı'

Kayıtlara göre kokpit dışındaki pilot kapıyı kırmaya çalıştı. Bu sırada kokpitte bulunan diğer pilot herhangi bir karşılık vermedi. 

New York Times'ın haberinde, 'Kesin olan, kaza anına kadar kokpitte tek pilotun bulunduğu ve kapıyı açmadığıdır' ifadesine yer verildi.

AFP'nin haberinde de ses kaydında önce pilotların aralarında Almanca konuştuğu, daha sonra bir koltuğun geri itilerek kapının açıldığı belirtildi. Bundan sonraki gelişmeler New York Times'ın aktardığına benzer şekilde yansıtılırken pilotlardan biri kokpit dışına çıktıktan sonra herhangi bir konuşma geçmediği kaydediliyor.

Deutsche Welle Türkçe, BBC Türkçe ve ajanslar

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0