Görüş Bildir
Haberler
Gerilim Tutkunları Koşun! İşte Tarantino'dan Scorsese'ye 40 Ünlü Yönetmenin Favori Korku Filmleri

Gerilim Tutkunları Koşun! İşte Tarantino'dan Scorsese'ye 40 Ünlü Yönetmenin Favori Korku Filmleri

claude cahun
29.07.2021 - 09:15

Korku filmi sevenler buraya! Hepimizin çok sevdiği, 50 kere de olsa aynı heyecanla izlediği korku filmleri yok mu? Aynı şekilde yönetmenlerin de var! Quentin Tarantino'dan Martin Scorsese'ye, Bong Joon-ho'dan Guillermo del Toro'ya ünlü yönetmenlerin favorilerini öğrenmek için sizi içeriğimize alalım;

Not: Film tanıtımları Beyazperde'den alınmıştır.

Kaynak: https://www.indiewire.com/gallery/dir...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tim Burton - The Wicker Man

1. Tim Burton - The Wicker Man

Neil Howie isimli bir dedektif polis İskoçya'daki Summerisle Adası'nda meydana gelen gizemli bir davayı çözmek için bölgeye gider. Bir genç kız esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştur ve Howie onu bulması için görevlendirilmiştir. Adaya vardığında bir sürprizle karşılaşan dedektif yerli halktan aslında öyle bir kızın asla var olmadığını işitir. Koyu bir Pagan inancına sahip olan yerli halk genç kızın varlığını kabul etmedikçe Neil Howie burada paganizme dair öğrendiği şeylerle birlikte olayların göründüğü gibi olmadığına kanaat getirecek, genç kıza ne olduğunu öğrenebilmek için ada halkına karşı zorlu bir mücadeleye girişecektir.

2. Peter Strickland - Climax

2. Peter Strickland - Climax

Climax, Fransa’daki köhne bir dans kulübünde geçen uzun bir geceyi takip ediyor. 90’ların ortasında 20 dansçı, üç günlük bir prova için ormandaki yatılı bir okulda bir araya gelir. Birbirini yeni tanıyan ekip provalar dışında da eğlenceli vakit geçirirler. Provalar bitmesinin ardından ayrılmadan önce son bir parti düzenlerler. Fakat içkilerin sayısı arttıkça içlerinden bazıları tuhaf davranışlar sergilemeye başlar. Gençler bir süre sonra tamamen kontrollerini kaybeder. Artık onların içine düştükleri girdaba direnmeleri neredeyse imkansızdır. Müzik, dans, gerilim ve cinsellik dolu bu ortamda kimileri cennette olduğunu hissederken kimileri içinse durum cehennemden farksızdır. Filmin yönetmen ve senaristliğini “Dönüş Yok”, “Boşluk” ve “Aşk” gibi filmlerle tanınan Arjantinli yönetmen Gaspar Noé üstleniyor. Filmin kadrosunda “Kingsman: Gizli Servis” ve “Mumya” filmlerinde izlediğimiz Sofia Boutella’nın yanı sıra Romain Guillermic, Souheila Yacoub, Kiddy Smile, Claude Gajan Maull, Giselle Palmer gibi isimler yer alıyor. Görüntü yönetmenliğini Benoît Debie’nin üstlendiği filmin prömiyeri 71. Cannes Film Festivali’nde gerçekleşti.

3. André Øvredal - Poltergeist

3. André Øvredal - Poltergeist

Freeling ailesi oturdukları evin eski bir mezarlığın üzerine inşa edildiğinin hiç de farkında değillerdir. Bu bir süreliğine sorun değildir; ancak ne zaman ki hayaletler bu evin sakinlerini rahatsız etmeye başlar, işte o zaman bu mezarlık meselesi büyük bir sorun haline gelir. İşin kötüsü küçük kızları Annie de hayaletler tarafından başka bir boyuta kaçırılmıştır. Anne ve baba kızlarını kurtarmak için elinden geleni yapacaklardır. Bunun için de metafiziksel kimi yöntemlere başvuracaklardır. Hayaletlerin küçük kızı kaçırmaları ise amaçsız bir hareketin tezahürü değildir.

4. Karyn Kusama - Habit

4. Karyn Kusama - Habit

Kısa süre önce babasını kaybetmiş alkolik bir adam olan ve New York'ta yaşayan Sam, bir Cadılar Bayramı partisinde Anna adında gizemli, güzel ve androjen bir kadınla tanışır. Onunla tutkulu bir ilişkiye başlar, ancak çok geçmeden gizemli bir hastalığa yakalanır ve sonunda Anna'nın bir vampir olduğuna inanmaya başlar.

5. Martin Scorsese - The Innocents

5. Martin Scorsese - The Innocents

Kraliçe Victoria İngilteresi’ndeyiz. Bayan Giddens, bir papazın kızı olarak yetişmiş, deneyimsiz bir mürebbiyedir. Annesiz babasız kalmış iki kardeş Flora ve Miles’e bakmak için amcaları tarafından tutulur. Zamanla bu yeni yerleştiği evin sırlarını keşfetmeye başlar.

Çocukların eski dadıları Bayan Jessel, bir yıl önce intihar etmiştir ve ilişkisi olduğu uşağın da bu evde öldüğü ortaya çıkar. Bir süre sonra bu iki kişinin hayaletini görmeye başlayan Giddens, onların çocukları ele geçirip yeniden bir araya gelmeyi planladıklarını anladığında çocukları korumak ister. Fakat çocuklar, hayaletleri görmelerine rağmen bunu itiraf etmedikleri için Giddens’ın işi daha da zorlaşır.

Henry James’in Yürek Burgusu (The Turn of the Screw) adlı romanından sinemaya uyarlanan The Innocents’ın senaryosunu yazar Truman Capote ve Edgar Award beraber yazdılar. Film ayrıca En İyi İngiliz Filmi ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Bafta Ödülü’nün sahibi oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jordan Peele - Misery

6. Jordan Peele - Misery

Dehşetli bir hikayenin muhteşem bir sahicilikle sinemaya aktarıldığı olağanüstü bir gerilim 'Ölüm Kitabı'... Tabi bu hikayede, canlandırdığı Annie Wilkes karakteriyle harikalar yaratan -belki de kabuslar yaşatan dememiz daha doğru olacaktır- başarılı aktrist Kathy Bates'in parmağı büyük. Dikkatli sinema izleyicisi, oyuncunun bu filmindeki sıra dışı performansı sonucunda Oscar'ı kazandığını da anımsayacaktır. Filmin konusuna gelince, Paul Sheldon kolay okunan popüler romanlar yazarıdır. Artık kariyerinde bir dönüm noktasında olduğunu düşünür, seri maceralarını yazdığı karakteri Misery Chastain’in öldürüp diziyi bitirir. Paul taşrada geçirdiği bir araba kazasından yaralı kurtulur. Onu bulup evinde bakmaya başlayan Annie Wilkes, şans eseri Paul’un sadık okurlarından biridir ve kahramanı Misery Chastain’in de sıkı bir hayranıdır. Son kitabı okuyup Misery’nin ölümüyle şoke olan kadın öfkeye kapılır ve Paul’u ayağından feci şekilde yaralayarak onu yatağa hapseder. Hem bölge şerifi hem de menajeri umutsuzca Paul’ü ararken o, gardiyanı Annie’ye özel bir Misery macerası daha yazmak zorundadır.

7. Julia Ducournau - Dead Ringers

7. Julia Ducournau - Dead Ringers

Mantle kardeşler, tüm hayatlarını birlikte geçirmiş, aynı mesleği ve mesleklerini birlikte yürütmeyi tercih etmiş çift yumurta ikizleridirler. Aralarındaki en büyük fark ise kadınlara karşı olan tavırlarından ileri gelmektedir. Birisi kadınlara karşı oldukça çekingen ve utangaç; diğer ise yakın ve özenlidir. Bu nedenle kadınları paylaşarak, tek bir kişiymiş gibi davranarak yaşamaktadırlar. Aralarındaki bu mutualist ilişkiyi birinin yaşamaya başlayacağı aşk bozacaktır.

David Cronenberg'in vizyoner ve rahatsız edici filmi, filmografisinin en nadide parçalarından bir tanesi...

8. Edgar Wright - Dead of Night

8. Edgar Wright - Dead of Night

Mimar Walter Craig, şehrin dışında bir çiftlikte verilmekte olan bir partiye davetlidir. Çiftliğe vardığında daha önce bu eve geldiği hissine kapılır. Dahası partiye katılan insanların hepsine de kendisine tanıdık gözükmektedirler fakat hiçbiri Walter'la daha önce karşılaşmamıştır. Daha sonra Walter hepsine, onlarla daha önce tanıştığını ve sürekli tekrarlanan bir rüyanın içinde olduğunu söyler.

Ona göre güzel ve sakin bir biçimde başlayan bu rüya, bir noktadan sonra korkutucu bir hal almaya ve içinde çıkamadığı bir kabus haline dönüşmektedir. Partiye katılanlar, Walter'ın orada bulunan insanların yapacakları ya da başlarına gelecek şeyleri önceden söylemesiyle ona inanmaya başlarlar. Hiçbiriyle ilgili daha önceden edindiği özel bir bilgi olmayan Walter, bu tekrarlanan rüya sayesinde hepsinin açıklayamadıkları garip hikayelerinin olduğunu bilmektedir. Nitekim gece uzundur ve her bir konuk başlarına gelen şeyleri diğer konuklarla paylaşmaya başlar.

Farklı korku hikayelerinin anlatıldığı ve 4 farklı yönetmenin çektiği Dead of Night, orijinal konusuyla ve seyirciyi şaşırtan anlatımıyla en başarılı İngiliz korku filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.

9. Rob Zombie - 28 Days Later

9. Rob Zombie - 28 Days Later

Ölümcül bir virüs, İngiltere’yi tehdit altına almıştır. Bir araştırma laboratuarındaki hastalıklı şempanzelerden yayılan bu virüse yakalanan insanlar zor durumdadırlar. Bu işle mücadele eden kişiler sadece virüsü yok etmek değil, hastalığa yakalananlarla da büyük sorun yaşamaktadırlar. Çare olarak askerler tarafından yönetilen sığınağa taşındıklarında çok başka sorunlar ortaya çıkmaya başlar. İngiltere yapımı filmin yönetmeni Danny Boyle, oldukça başarılı bir iş çıkartmış. Kumsal adlı filmini de uyarladığı romanın yazarı olarak bildiğimiz Alex Garland, filmin senaryo yazarı.

10. Natalie Erika James - Ringu

10. Natalie Erika James - Ringu

Gizemli bir video, onu izleyen herkesin ölümüne sebep olmaktadır. İzleyici mevcut gizemi çözene dek de bu böyle sürüp gider. Videoyu izleyen herkes yedi gün sonra ölür. Bu konuya dair söylentiler her tarafa yayılır. Bu konuyu incelemek isteyen bir gazeteci aslında anlatılanlara pek inanmaz ancak çok geçmeden kendisini korkunç bir oyunun orta yerinde bulur. Japonya’nın Stephen King’i sayılan yazar Koji Suzuki’nin aynı adlı romanından uyarlanan film, Japon sinema tarihinin en çok hasılat getiren filmleri arasındadır. Ardından devam filmleri de çekilmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Patrick Brice - Jacob's Ladder

11. Patrick Brice - Jacob's Ladder

Film Vietnam gazisi bir ad amı konu ediniyor. Jacob Singer, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan biridir ve zamanla aklını kaçırdığını düşünmeye başlar. Bu sahnede ise Jacob'ı şeytanlarından kurtarıp yardımcı olmak üzere yaratılan çeşitli kimyasallar denenir. Ama işler hiç de istendiği gibi gitmez...

12. Ti West - The Shining

12. Ti West - The Shining

Cinnet, yazar Jack Torrance’ın, kış sezonunda kapalı olan Overlook Oteli’nin bakımını üstlenerek, ailesiyle birlikte otele taşınması sonrasında gelişen metafiziksel olayları konu alır. Jack’in doğaüstü sezgilere sahip olan küçük oğlu, zamanla otelin içerisinde yalnız olmadıklarını, geçmiş ve gelecekten gelen hayaletlerle birlikte yaşadıklarını görür ve ailesini buna inandırmaya çalışır. Aile bir kar fırtınası sebebiyle dağda konuşlanan bu otelde mahsur kaldığındaysa Jack doğaüstü varlıklar tarafından ele geçirilir ve yavaş yavaş aklını kaybetmeye başlar.

13. Jim Jarmusch - American Psycho

13. Jim Jarmusch - American Psycho

Patrick Bateman, aileden zengin bir adamdır. Gençliği ve yakışıklı olması, kendisine hem işinde hem de sosyal hayatında avantajlar sağlamaktadır. Oldukça sıradan bir hayata kapılıp gidiyormuş gibi görünen Bateman'ın hayatının karanlık tarafın ise oldukça derinliklidir. Bateman, insanları sebepsiz yere öldürmekten hoşlanan ve öldürdüğü insanların vücutlarından hatıra olarak aldığı parçaları evinde saklayan bir akıl hastasıdır. Bunu kendisi dışında kimse bilmemektedir.

14. Eli Roth - Creepshow

14. Eli Roth - Creepshow

Çektiği zombi filmi başyapıtlarıyla tanınan George Romero ile Stephen King'i bir araya getiren ve beş öykünün derlenmesinden oluşan film, bir neslin çocuklarını tesiri altına almış bir animasyon serisinden perdeye uyarlanıyor.

15. James Gunn - Green Room

15. James Gunn - Green Room

Punk rock grubu The Ain't Rights gezici olarak barlarda konser verirken son dakika kararıyla Oregon'un ormanlık bölgesindeki bir barda sahne almak için yola çıkarlar. Mekana gittiklerinde her şey yolundadır ve konseri sorunsuz atlatırlar. Ancak konser sonrası, sahne arkasındaki odalarında genç bir kadının cesediyle karşılaşırlar. Mekanın acımasız sahibi olayın tek şahitleri olan grubun ortadan kaldırılmasına karar vermiştir. Müzisyenler, o ve adamları tarafından abluka altına alınan bir odada hayatta kalma savaşı verecekleri uzun bir geceye adım atar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. John Carpenter - The Exorcist

16. John Carpenter - The Exorcist

Yeni filminin çekimleri sırasında 12 yaşındaki kızı Regan'ın tuhaf eylemler sergilemeye başladığını fark eden aktris Chris MacNeil, kızını doktora götürür. Doktorlar beyninde geçici bir hasar olabileceğini söyleseler de bu vaka daha önce rastlanmamış türdendir. Bir seri tıbbi testten sonra küçük kızın hiçbir sorunu olmadığı ortaya çıkar. Ancak Regan'ın tuhaf halleri sona erecek gibi değildir. Küçük kız son derece şiddetli bir şekilde titremekte, garip sesler çıkarıp hiçbir anlamı olmayan hareketlerde bulunmaktadır. Bu ürkütücü durum karşısında çaresiz kalan Chris, kızını aynı zamanda psikiyatr olan Peder Merrin'e götürür. Peder, Regan'ın içine şeytan girdiğini tespit edecek, aile çaresizce bu durumdan kurtulmaya çalışacaktır.

Korku-gerilim sinemasının en esaslı öncül filmlerinden biri olan 'Şeytan' William Peter Blatty'nin aynı isimli romanından uyarlanmıştır.

17. Nia DiCosta - Under the Skin

17. Nia DiCosta - Under the Skin

İnsan formunda Dünya'ya gönderilmiş bir uzaylı olan Isserley, İskoçya'da yol kenarında otostop çeken insanları toplayıp yemeye hazır hale getiriyor...

18. Pedro Almodóvar - Rapture

18. Pedro Almodóvar - Rapture

Vampir filmleri ve sert uyuşturucular tutkusu olan düşük gelirli bir film yapımcısının, takıntılarıyla olan mücadelesi anlatılıyor.

19. Wes Anderson - Rosemary's Baby

19. Wes Anderson - Rosemary's Baby

Tanınmış bir aktör olmak için çabalayan Guy ve güzeller güzeli karısı Rosemary, yeni hayatlarına başlamak için eski bir binada mütevazi bir daire kiralarlar. Genç çiftin bu yabancı yere alışmalarındaki en büyük yardımcısı üst katlarında oturan yaşlı Castavet çifti olur. Castavet çiftinin 'fazlaca' misafirperver olan tavırları güzel Rosemary'i şüphelere sürüklerken kocası Guy olan bitenin farkında değildir. Günden güne tedirginleşen ve şüpheleri kocası tarafından önemsenmeyen Rosemary gördüğü tuhaf ve korkutucu bir rüyayla derinden sarsılır. Rüyasında şeytani bir varlık tarafından tecavüze uğradığını gören kadın gerçek hayatında da hamile kaldığında komşuların gizemi giderek artacaktır.

20. Robert Eggers - Nosferatu

20. Robert Eggers - Nosferatu

Thomas Hutter Almanya'nın Wisborg isimli bir şehrinde, Knock isimli patronu için çeşitli işler yapan sıradan bir adamdır. Patronu genç adamı, Kont Orlok isimli yeni bir müşteriyi ziyaret etmesi göreviyle Transylvania'ya gönderir. Yolcuğa çıkan Hutter, Carpathian dağlarına eriştiği sırada mola verir ve burada karşılaştığı yerli insanlarla sohbete başlar. Kont Orlok'u görmek için geldiğini söylediğinde ise herkes dehşete kapılır. Yerliler Hutter'a bir an önce geri dönmesini, Orlok'un esrarengiz bir kişilik olduğunu ve civarda bir kurt adamın dolaştığını söyleyerek onu vazgeçirmeye çalışsalar da Hutter tehlike ve gizem dolu bu yolculuğa atılmak için bir an bile tereddüt etmeyecektir.

Stoker'ın Draculası'ndan izinsiz olarak uyarlanan Nosferatu, ünlü Alman yönetmen W. Murnau tarafından yönetilmiş bir başyapıt.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. David Lowery - Hereditary

21. David Lowery - Hereditary

Graham ailesinin sert maderşahisi Ellen öldüğünde, kızı Annie ve ailesi atalarının gizemli ve giderek korkunçlaşan sırlarını keşfetmeye başlar. Keşfettikleri karanlıklaştıkça, aile üyeleri kendilerine miras kalmış gibi görünen bu korkunç kaderden kurtulmak için daha fazla mücadele etmek zorunda kalır. Ailevi bir trajediyi uğursuz ve derinden sarsıcı bir şeye dönüştüren olaylar, kalan paramparça mirasın gölgesini taşımaktadır... Ari Aster’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmin oyuncu kadrosunda Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Milly Shapiro gibi isimler yer alıyor.

22. Bong Joon-ho - Midsommar

22. Bong Joon-ho - Midsommar

Ritüel, genç bir kadının ve onun erkek arkadaşının İsveç'te yerel bir pagan kültürünün avı haline gelene kadar geçirdikleri yolculuğu anlatıyor. Geleneksel Midsommar festivaline katılmak isteyen Dani ve Christian, üniversiteden arkadaşları ile birlikte İsveç’e doğru yola koyulur. İlişkilerinin üzerinde kara bulutlar dolaşan çift, İsveç’in köyünde gerçekleştirecekleri bu tatili ilişkilerini kurtarmak için son şans olarak görür. Çılgın tatillerini geçirecekleri mekanı gören gençler, yemyeşil cennete benzeyen mekanı fazlasıyla sever. Ancak bir süre sonra yerel kutlamaların ve pagan ritüellerinin yapıldığı bu yerin pek de düşündükleri kadar masum olmadığını anlarlar. 90 yılda bir düzenlenen gizli bir ayine katılan gençler, kendilerini korku labirentinin içinde bulur.

Kill List tarzı olan yapımın yönetmen koltuğunda Sundance ve South by Southwest film festivallerinde boy gösteren ve eleştirmenler tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan 'Ayin'in yönetmeni Ari Aster oturuyor. Filmin başrollerinde Lady Macbeth ile yıldızı parlayan Florence Pugh, Detroit'in yıldızları Jack Reynor ve Will Poulter'a ek olarak William Jackson Harper yer alıyor.

23. Mike Flanagan - The Blackcoat’s Daughter

23. Mike Flanagan - The Blackcoat’s Daughter

Yönetmenliğini ve senaristliğini Osgood Perkins'in üstlendiği başrollerini Emma Roberts ve Kiernan Shipka'nın paylaştığı Febraury okullarında yaşanan lanetli olaylar sonucunda birbirine bağlanan Rose ve Kat isimli iki genç kızın hikayesini anlatıyor. Korku türündeki filmin yapımcıları Nick Phillips ve Kelly Wagner.

24. Josephine Decker - Suspiria

24. Josephine Decker - Suspiria

Yeniden uyarlama film, 1977 yılının Berlin'inde geçiyor. Amerikalı bir genç kadın olan Susie Bannion, dünyaca ünlü bir dans okulu Markos Tanz Company'e katılır. Tam Susie'nin geldiği sıralarda, okulun başka bir üyesi olan Jessica gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Okulun devrimci sanat yönetmeni olan Madame Blanc'ın rehberliğinde Susie olağanüstü bir ilerleme kaydederken, kendine Sara isimli bir arkadaş da edinir. Zaman içerisinde iki arkadaş bu prestijli okulun ve yöneticilerinin karanlık bir sırrı sakladıklarından şüphelenmeye başlar...

25. Jennifer Kent - The Texas Chainsaw Massacre

25. Jennifer Kent - The Texas Chainsaw Massacre

Sally ve kardeşi Franklin'in dedelerinin mezarını kontrol etmeleri gerekmektedir ve arkadaşları Jerry, Kirk ve Pam'i de yanlarına alıp yola çıkarlar. Sonrasında dedelerinden kalma eski çiftlik evini ziyaret etmeye karar verirler. Yolculuk esnasında otostop çeken birini arabalarına alırlar. Hiç normal görünmeyen bu yolcu Franklin'in çakısını alıp sırf eğlencesine elini keser, sonrasında ise Franklin'in kolunu yaralar. Bu zorlu anların ardından otostopçuyu zor bela karavandan indirerek yola devam ederler. Ancak gerilim bununla sınırlı kalmayacaktır. Eve vardıklarında hayal dahi edemeyecekleri bir kabusun ortasında sıkışıp kalacaklardır.

Ardından çeşitli versiyonlarının da çekildiği ve kendinden sonra gelen teen-slasher tarzı korku filmlerine ilham kaynağı olan Teksas Katliamı, 1950'lerde ortaya çıkan Ed Gein adlı bir seri katilin gerçek hikayesindeki parçalardan esinlenilerek beyazperdeye uyarlandı. Tobe Hooper'ın yönetmenliğini yaptığı unutulmaz klasik, 2015'te restore edilmiş yeni kopyasıyla vizyona girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Osgood Perkins - The Strangers

26. Osgood Perkins - The Strangers

Yönetmen Bryan Bertino'nun, çocukluğunda yaşadığı ve etkisinden çıkamadığı bir olayı senaryolaştırarak beyaz perdeye aktardığı bu filmde, Kristin McKay ve James Hoyt adındaki çiftin travması anlatılıyor. McKay ve Hoyt bir dostlarının düğününe katılırlar. Dönüşte, James’in ailesinin yazlık evinde bir gece geçirmeyi planlamaktadırlar. Romantik başlayan geceleri, kimliği belirsiz üç kişinin ortaya çıkması ve hayatlarını bir cehenneme çevirmesiyle devam edecektir. Güvenli sandıkları evleri, bu maskeli yabancılar tarafından terör ortamına çevrilirken, güzelliği dillere destan Liv Tyler gözlere hitap ediyor. Sanatçının bu tip bir gerilim filminde ilk kez yer aldığını da belirtelim.

27. Guillermo del Toro - Eyes Without a Face

27. Guillermo del Toro - Eyes Without a Face

Doktor Génessier, kızı Christiane’ın bir trafik kazası sonucunda mahvolan yüzünü normal hale getirmek için ona söz verir. Maske takarak yaşayan kızına yeni bir yüz nakletmek için yardımcısı Louise ile birlikte genç kızları kaçırıp onların yüzünü alır. Fakat hiçbir deri Christiane’ın dokularıyla uyuşmaz.

Her seferinde başarısız nakiller gerçekleştiren doktor, genç kızları kaçırmaya devam eder. Bu sırada Christiane, nişanlısıyla iletişime geçme çabası içerisindedir. Kaçırılan genç kızlar ise tek tek ölmektedir...

Georges Franju tarafından yönetilen film, Jean Redon’un romanından uyarlandı.

28. Luca Guadagnino - The Fly

28. Luca Guadagnino - The Fly

Seth, kendine güvenen, işine bağımlı ve kafayı bozmuş bir bilim insanıdır. Veronica ise bir maddeyi ışınlamak gibi planları, daha da tuhafı icatları, olan bu adamla röportaj yapmak isteyen bir gazetecidir. Veronice, Seth'in deneylerinden ilk sonuç alışına tanık olur. Seth kadının önünde kendisini bir noktadan bir diğerine ışınlamayı başarmıştır. Ancak deney esnasında tüpe giren bir sineğin varlığından kimse haberdar değildir. Seth, kısa bir süre sonra karmaşık başkalaşımının sonucu olarak sinek özellikleri edinmeye başlar. Bu kendi kimliğinden uzaklaşmasına sebep olacaktır.

1958 yapımı orijinal Sinek'in Cronenberg üslubuyla yeniden çevrimi olan The Fly, yönetmenin sinemasına dair her elementi bünyesinde barındırıyor.

29. Christopher Nolan - Alien

29. Christopher Nolan - Alien

Yaratık, bilmedikleri bir gezegene iniş yapmak zorunda kalan mürettebatın yaşam mücadelesini anlatıyor. Tarihin en ünlü uzay gemisi Nostromo görevini tamamlamış bir şekilde Dünya’ya geri dönerken başka bir gezegenden bir yardım çağrısı alır. Çağrıyı karşılıksız bırakmayan gemi mürettebatı bu bilinmedik gezegene iniş yapar. Bu çağrının bir uyarı sinyali olduğunu geç fark eden ekip bilinmeyen bir yaşam formuyla karşılaştıklarında olağandışı bir tecrübeye, ürkütücü bir maceraya atılırlar.

Ridley Scott 1979 yılında Yaratık serisinin bu ilk filmini yarattığında sinema tarihini bambaşka bir deneyimle tanıştırmış, bilim kurgu türünün en önemli örneklerinden birine imza atmıştır. Yaratık serisi, ilk filmin ardından çeşitli yönetmenler tarafından devam ettirilse de, Ridley Scott imzalı bu film hem serisinin, hem de ait olduğu bilimkurgu türünün en önemli yapıtlarından biri olarak kabul görmüştür.

30. James Wan - The Others

30. James Wan - The Others

Amerika İkinci Dünya Savaşı'nın yaralarını sarmaya çalışmaktadır. New Jersey'de hayatını devam ettirmekte olan Grave ise savaşta eşini kaybetmiştir. Çocuklarının güneşe karşı alerjisi olduğundan oldukça karanlık bir evde yaşamaktadırlar. Grace, onlardan yardım almak üzere malikanelerine gelen insanlara yardım edip onlara iş vermektedir. Grace'in kızı olan Anne ise, Victor isimli bir hayali arkadaşa sahiptir. Bir gün oluşan sis yüzünden evin dünyanın geriye kalanıyla olan irtibatı tamamen kesilir. Grace ve çocukları, bir türlü güvenemedikleri çalışanlarıyla beraber yalnız kalmışlardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Bo Burnham - Raw

31. Bo Burnham - Raw

Jutine 16 yaşında genç ve normal bir kadındır. Tüm ailesi veteriner olan Justine de onların yolundan gitmek ister. Başarılı bir öğrenci olarak 16 yaşında veterinerlik fakültesine girmeyi başarır. Ancak burada onu üst sınıfların sınamaları ve okulun büyüsü ile gelen acımasız, cezbedici ve sallantılı bir dünya beklemektedir. Sırf akranlarına uyum sağlayabilmek adına kurallara boyun eğen Justine ailesinin prensiplerini yıkarak hayatında ilk kez çiğ et yer. Ancak bu kendi içinde yatan tehlikeli bir yanı keşfetmesinin sadece başlangıcı olacaktır...

32. William Friedkin - Funny Games

32. William Friedkin - Funny Games

Anne, Georg ve küçük oğulları Georgie, gözlerden ırak bir göl evine tatil amacıyla gelmişlerdir. Şehir hayatının yorgunluğunu bu tatil sayesinde üstlerinden atmayı hedefleyen aile korkunç bir saldırıyla yüzleşmek üzerdir. Evlerine musallat olan ve nereden geldikleri belli olmayan iki genç, sorunlarından uzaklaşmaya çalışan bu ailenin başına çok daha büyük dertler açacaklardır. Şiddet dolu bir tatil başlamak üzeredir. Kaçış şansı yoktur. Michael Haneke’nin burjuvazi eleştirisine ve olağan şiddete bambaşka ve rahatsız edici bir bakış açısı kazandırdığı filminin başrollerinde Susanne Lothar, Ulrich Mühe ve Arno Frisch var.

33. Gaspar Noé - Un Chien Andalou

33. Gaspar Noé - Un Chien Andalou

Genç Bunuel ve genç Dali, her zamankinden daha gerçeküstücü bir anlayışla, beyazperdeye unutulmaz kareler kazandırdılar. Öncelikle akla gelen sahnelerden biri ise bu sıra dışı filmde karşılaştığımız ay ve bulut görüntüsünü takip eden göz kesme sahnesi. Sinemacılar burada saf düşsel ve sinemasal anlatımı bozan yapılarıyla dönemin sinema seyircilerini son derece şaşırtırken sadece sinema dünyasına değil, sanat dünyasına da bomba gibi düşen bir kısa filme imza atmışlardır.

34. Ana Lily Amirpour - Antichrist

34. Ana Lily Amirpour - Antichrist

Katıldığı bir ödül töreninde Nazi döneminin mimari anlayışına hayran olduğunu açıklayarak geniş kitleleri şok eden Lars von Trier, korku gerilim filmi projesi Antichrist ile beyaz perdeyi de sarsmayı başardı. Senaryosunu Trier’le beraber Anders Thomas Jensen’ın yazdığı film, çocuklarını kaybettikten sonra, bir orman kulübesinde olayı unutmaya çalışan bir çiftin yaşadıkları travmayı, epik bir görsel şölen eşliğinde sinemaseverlere aktarıyor. Willem Dafoe'nun bu filmdeki performansı konusunda destan yazdığını söylemek abartılı olmayacaktır. Özellikle Charlotte Gainsbourg'un da sayrıl kadın karakter rolündeki başarısı kusursuz ve filmin etkisini en üst düzeye çıkartıyor.

35. Anna Biller - Peeping Tom

35. Anna Biller - Peeping Tom

Mark Lewis, küçükken, insanların sinir sistemleri üzerinde korkunun etkisini inceleyen bilim adamı babasının deneylerine maruz kalmıştır. Londra’da bir film stüdyosunda çalışan Mark, babasının kendisine yaptığı deneyler nedeniyle bir takım kişilik bozuklukları yaşayan yalnız, içine kapanık, cinsel dürtülerini bastıran bir adam haline gelmişti.

Kızların fotoğraflarını çektiği süre içinde kendine bir de hobi edinmiştir. Kadınları kamera önünde öldürmekte ve babasının deneylerindeki gibi öldürdüğü kadınların yüzlerindeki dehşet ifadesini kameraya almaktadır. Bir gün Helen isminde bir kadınla tanışan Mark için bu kadın, yaptığı şeyden vazgeçmesine mi neden olacaktır yoksa daha öncekiler gibi bir kurban mı olacaktır?

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. Ben Wheatley - Eraserhead

36. Ben Wheatley - Eraserhead

Eraserhead, birlikte olduğu kadının hamile olduğunu öğrenen bir adamın hikayesini konu ediyor. Henry Spencer, uzun zaman önce yaşadıkları bir ilişki sırasında Mary'nin hamile kaldığını öğrenir ve onu kendi evine getirir. Mary, zamanı geldiğinde doğumu gerçekleştirir ancak dünyaya getirdiği şey insan dışı bir yaratıktır. Mary evden kaçar ve Spencer için kabus dolu günler böyle başlar. Spencer, birlikteliklerinin ürünü olan 'yaratık', hayali bir kadın ve sıra dışı karşı kapı komşusuyla baş başa kalır.

37. Sam Raimi - Night of the Living Dead

37. Sam Raimi - Night of the Living Dead

Barbra ve kardeşi Johnny, babalarının mezarını ziyaret etmek için şehir merkezinden bir hayli uzakta, izbe bir bölgede olan mezarlığa giderler. Burada dua rutinlerini tamamladıkları esnada kendilerine yaklaşmakta olan yabancı bir siluetle karşılaşırlar. Kız kardeşinin aksine bir hayli rahat davranan Johnny, bu yabancının saldırısına uğrar ve oracıkta hayatını kaybeder. Ancak bu bir son değil, ürkütücü bir başlangıcın habercisi olur. Genç kadın ağır bir travmaya girer ve canını kurtarabilmek için bulabildiği ilk yere sığınır. Ancak burada yalnız olmadığını fark etmesi uzun sürmez. Bir anda kasabayı saran bu yaratıklardan korunmaya çalışan tek insan kendisi değildir. Ben de kendisi gibi canını zor kurtarmıştır ve kapıda diğerleri de vardır...

38. Quentin Tarantino - Audition

38. Quentin Tarantino - Audition

Aoyoma, 7 yıl önce veda ettiği karısından beri hiçbir kadınla birlikte olmamıştır. Yakın bir arkadaşı halen depresyonda olan bu adamı kurtarmak için ilginç bir plan yapar. Bir tv şovu için bir mülakat hazırlıyormuş gibi yaparak Aoyama'ya uygun bir eş bulacaktır. Birçok adaydan sonra Asami adında oldukça güzel bir kadın kendini gösterir. Aoyama, ikna olmuş gibidir. Ancak bambaşka planları olan Asami, başka bir gezegenden gelmiş gibidir.

39. Andy Muschietti - Near Dark

39. Andy Muschietti - Near Dark

Caleb Colton isimli genç çifti, küçük bir kasabada sıradan bir hayat sürmektedir. Ancak bu yerde yaşanan hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Mae isimli genç ve çekici bir kadınla karşılaşan Colton, bu gecenin sonlarına doğru vampir olduğunu öğrendiği bu kadın tarafından ısırılır. Sonrasında ise Mae, kendisi gibi vampirlerden oluşan ailesini de yanına alarak Colton'ı almak için geri döner. Mae ve ailesinin avlanmaya çıktığı bu gecede genç adamın oldukça zor bir karar vermesi gerekecektir. Colton, seçme hakkını ya ailesinden ya da ölümsüzlükten yana kullanmak zorunda kalacaktır.

40. Coralie Fargeat - I Saw the Devil

40. Coralie Fargeat - I Saw the Devil

Kyung-chul sırf kişisel tatmin için insanların canını kıymaktan çekinmeyen psikopat bir seri-katildir. O kadar vahşi ve acımasızdır kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden herkesi öldürebilir ve bu haliyle polis için daha da zor, bir sonraki adımı tahmin edilemez bir hedef haline gelmiştir. Fakat emekli bir komiserin kızı olan Joo-yeon’u kaçırınca Kyung-chul bütün hıncı da kendisine çekecektir. 

Yetenekli, gizli bir ajan olan Dae-hoon ise vahşi biçimde öldürülen genç kadının nişanlısıdır. Sevdiği kadının hunharca öldürülmesi Dae-hoon'u tek başına bu vahşi seri katile karşı harekete geçirecektir... Canavarı engellemek için kendisi bir canavara dönüşmeye hazırdır...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
7
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hilal Bal

Beni en çok gerek teksas katliamı serisi ve otel serisi olmuştur