Görüş Bildir
Haberler
Geri Sayım Başladı: NASA Mars'taki Helikopterini İlk Kez Uçurmayı Deneyecek

Geri Sayım Başladı: NASA Mars'taki Helikopterini İlk Kez Uçurmayı Deneyecek

Batuhan
19.04.2021 - 09:06

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA), Mars'ta helikopter uçurarak bir ilke imza atma planları Perseverance misyonunun başından beri biliniyordu. O tarihi günün bugün olması bekleniyor.

NASA, 1,8 kilogram ağırlığındaki minyatür helikopter 'Ingenuity'i 30 saniye boyunca 3 metre yükseklikten Kızıl gezegende gezdirerek deneme uçuşu yapmayı hedefliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Euronews'te yer alan habere göre, Çift pervaneli ve güneş enerjisi ile çalışan helikopterin, eksi 90 dereceye varan Mars'ta hiç zarar görmediği açıklanmıştı. Ancak pervanelerin denemelerinde çıkan teknik sorunlar nedeniyle Ingenuity'nin uçuşu ertelenmişti.

Zorlu bir kalkış

Zorlu bir kalkış

Mini helikopter, pazartesi günü TSİ 10.30'da kalkışa geçecek. Salda Gölü'ne benzetilen Jezero kraterinin semalarında yapılacak uçuşla ilgili verilerin Dünya'ya ulaşmasının yaklaşık 3 saat kadar süreceği tahmin ediliyor. Dünya'ya göre yerçekiminin üçte bir daha az olması helikopterin uçuşunu kolaylaştıracak olsa da atmosfer yoğunluğunun Dünya'nın yüzde 1'ine denk geldiği gezegende Ingenuity'i zorlu bir kalkış bekliyor.

Dünya dışında havalanacak ilk helikopter Ingenuity, Mars ortamının yaratıldığı laboratuvarlardaki deneme uçuşlarını başarıyla tamamlamıştı.

Şarj olması için en az dört beş saat mola verecek

Şarj olması için en az dört beş saat mola verecek

Ingenuity, Kızıl gezegendeki test uçuşunda da dört ayağının üstüne güvenli bir şekilde inmeyi başarırsa daha uzun süreli uçuşlar gerçekleştirecek. Her sefer arasında da şarj olması için en az dört beş saat mola verecek.

Pazartesi günkü test uçuşunda işler plana göre giderse, helikopteri Mars'a taşıyan Perseverance da Ingenuity'nin maceralarını kendi kameralarıyla kaydetmek için 76 metre uzakta bir pozisyon alacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
2
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Kirman

Götten su girerse oruç bozulur mu sen onu söyle hele