Görüş Bildir
Haberler
GERÇEK BİR AYDIN: Aydın KÖKSAL Kimdir?

GERÇEK BİR AYDIN: Aydın KÖKSAL Kimdir?

07.08.2020 - 16:55

Aydın Köksal; öğrenmeyi,öğretmeyi, insanlara yararlı olmayı çok seven, dil-ekin ilişkisini iyi özümsemiş, isminin hakkını veren gerçek bir aydın. Bize de bu hayran kalınası kişiyi iyi tanıyıp hayatından önemli dersler çıkarmak düşer. Haydi gelin Aydın Köksal'ı beraberce tanıyalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aydın Köksal 1940 yılında doğmuştur, Galatasaray Lisesi'ni birincilikle bitirdikten sonra Fransa'ya davet edilmiş ve INSA de Lyon'dan mezun olarak elektronik mühendisi olmuştur.

Türkiye'de okuduğu alanda iş imkanı olmamasına rağmen Avrupa'ya gitmemiş ülkesini kalkındırmayı amaçlamış Aydın Köksal. Bilişime duyduğu ilgi nedeniyle de bilişim alanında çalışmalar yapmış. Büyük bir azimle çalışmış ve Türkiye'de bilişimin tanınmasını sağlamış.

Bitip tükenmeyen çalışma isteği ve azmi

'Bilgisayarı tanıdığımda 26 yaşındaydım. Tek başına çabamla bile olsa bu makineye egemen olabilecek gücü kendimde gördüm. Bu teknik bilim öylesine güçlüydü ki, bilgisayarı doğru kullanabilirsek ulusun geleceğini değiştirebileceğimizi düşledim, büyük bir coşku uyandı bende. Belki de bunun için uyumadan, yemeden, içmeden çalıştık durduk.'

Aydın Köksal aynı zamanda bilişim sözcüklerinin Türkçeye çevrilmesine de büyük önem göstermiştir. Yaklaşık 2500 bilişim sözcüğünü Türkçeye kazandırmıştır.

Bunu halk işe aydın kesim arasında uçurumlar olmasını önlemek, bilişim sözcüklerinin halkın gündelik dilinde de rahatlıkla kullanılmasını sağlamak için yapmıştır. Çünkü Aydın Köksal biliyordu ki halktan kopulursa halkın kalkınması sağlanamazdı.

Peki Aydın Köksal hangi sözcükleri Türkçeye kazandırdı?

Peki Aydın Köksal hangi sözcükleri Türkçeye kazandırdı?

Şuan farkında olmadan kullandığımız birçok sözcüğün isim babası Aydın Köksal'dır.

'malumat processingi yerine 'bilgi işlem'

'computer, kompüter' yerine 'bilgisayar'

'software' yerine 'yazılım'

'hardware' yerine 'donanım'

'interaktif' yerine 'etkileşimli'

'scanner' yerine 'tarayıcı'

'muhabere, haberleşme' yerine 'iletişim'

'memory' yerine 'bellek'

'output' yerine 'çıktı'

'printer' yerine 'yazıcı'

Ve daha yüzlercesi...

Yaptığı önemli çalışmalardan bahsedecek olursak:

1971 yılında Türkiye'de bilişimin yaygınlaştırılması ve bilişim etkinliklerinin sürdürülebilmesi için Türkiye Bilişim Derneği'ni kurdu. 1976 yılında ÖSYM Bilgi İşlem Merkezi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi. 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilişim Enstitüsü'nün kurulmasını sağlayarak 1974 yılında bilgisayar mühendisliği dalında Türkiye'nin ilk Doktora Programı'nı başlattı.1977 yılında HÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünü yine bu alanda Türkiye'de açılan ilk bölüm olarak kurdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sadece mühendis değildi.

Aydın Köksal çok yönlü bir insan. Spora, sanata da önem veren biri. Eski atlettir. Galatasaray Spor Kulübü'ne, Ankara Galatasaraylılar Birliği'ne, Ankara Tenis Kulübü'ne üyeliği bulunmaktadır. Ayrıca 7 yaşında keman, 65 yaşında piyano çalmaya başlamış. 65 yaşında olmasına rağmen yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmesi onun öğrenme isteğinin hiç bitmediğini anlatıyor bize.

Aldığı ödüller:

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Dr. Necdet Bulut Fen ve Mühendislik Ödülü, Türk Dil Kurumu (TDK) Deneme ve İnceleme Bölümü, TBD - TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü; Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) Onur Üyeliği; Prof. Dr. Şerafettin Turan ile paylaştığı Konak, İzmir 6. Türkçe Günleri Dil Ödülü; Jülide Gülizar ve Ali Püsküllüoğlu ile paylaştığı, Ankara Halkla İlişkiler Derneği (AHİD) Türkçeyi Sahiplenenler Ödülü. 

2003 yılında da TBD Onursal Başkanı olmuştur.

Aydın Köksal'ın karısı Prof. Dr. Gülden Köksal diyor ki:

'Bizim yaşamımız birlikte ama çok yoğun çalışmalarla geçti. Ama bundan mutsuz muyuz, hayır. Bu bize daha iyi insan olma, daha özverili olma, ülkemizi daha çok sevme, insana daha çok hizmet etme ve yararlı olduğumuzda da daha mutlu olma duyguları verdi. Onun için yorgunluk var mı var. Bezginlik oldu mu, bazen oldu. Ama çoğu zaman da bunu yenmeyi başardık.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın