Görüş Bildir
Haberler
Genel Kurul'da Yine Gerginlik...

Genel Kurul'da Yine Gerginlik...

FreiGeist
05.03.2015 - 08:44 Son Güncelleme: 05.03.2015 - 11:31
İçeriğin Devamı Aşağıda

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve sekiz maddesi daha kabul edilen, kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen tasarının 2. bölümü tamamlandı. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın çözüm süreciyle ilgili AK Partililere yönelik sözleri Genel Kurul'u karıştırdı. Türkkan'a iki birleşim Meclis'ten çıkarma cezası verildi.

'Alayınız teröristin yorganının altındasınız be!'

'Alayınız teröristin yorganının altındasınız be!'

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 43’üncü madde görüşmeleri sırasında söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, hükümeti eleştirerek, 'Yaklaşık 24 gündür bu yasayı konuşuyoruz. 20 gündür bu yasa konuşulurken Meclisi şuna benzetiyorum: Zulu kabileleri var Amerika'da. Ortada büyük bir ateş yakıyorlar, bütün diğer kabile reisleri de gelip ateşin etrafında oturuyorlar. Herkes bir şeyler konuşuyor ama kimse dinlemiyor, herkes konuşuyor. Sonunda hiçbir şey anlaşılmadan herkes o ateşin başından kalkıyor. O ateş ne biliyor musunuz? O ateşte yanan millet, anlaşılmayan da sizlersiniz. 

Konuştuklarınızdan ne siz anlıyorsunuz ne de kimse bir şey anlıyor, asla ve kata. Konunun, tehlikenin farkında olmadan konuşuyorsunuz. Üstelik iddianız var, diyorsunuz ki topluma: 'Biz terörü ve teröristi yok etmek için bu yasaları çıkarıyoruz.' Ya, adama derler ki 'Utanmıyor musunuz siz ya?' Teröristin başıyla sabah akşam al takke ver külah berabersiniz. Sabah beraber kahvaltı ediyorsunuz, akşam yorganı beraber üstünüze çekiyorsunuz, nasıl olacak bu iş? Cumhurbaşkanınız, Başbakanınız, MİT Başkanınız, İçişleri Bakanız, alayınız teröristin yorganının altındasınız be' diye konuştu.

Türkkan'ın sözlerine sinirlenen AK Partili Milletvekilleri ile MHP Milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında AK Partili Milletvekilleri ile MHP Milletvekilleri birbirlerini itti. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ise saat 04.00 sıralarında '1 saat ara veriyorum. Bu koşullarda yürütemiyoruz. Böyle bir hâl görülmez' dedi ve birleşime 1 saat ara verdi.

MHP'li Türkkan'a 2 birleşim Meclis'ten geçici çıkarma cezası verildi

MHP'li Türkkan'a 2 birleşim Meclis'ten geçici çıkarma cezası verildi

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, yaklaşık bir saatlik aranın ardından, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri için birleşimi yeniden açtı. 

Mumcu, MHP'li Türkkan'ın oturum kapanmadan önce söylediği sözlerin, İçtüzüğün 161. maddesinde (Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanı'na, Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut Türkiye Cumhuriyeti'ne veya onun anayasa düzenine sövmek) belirtilen unsurları içerdiği için, Türkkan'a, İçtüzüğün 163. maddesi uyarınca Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verilmesi gerektiğini söyledi. 

Mumcu, Türkkan'a 2 birleşim geçici olarak çıkarma cezası verilmesini teklif edeceğini belirterek, isterse Türkkan'ın kendisini savunabileceğini kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 'Biz de bu ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirtiyoruz. Bu ifadelerin tutanaklardan çıkarılması gerektiğini söylüyorum. Sehven söylenmiş sözlerdir ve onur kırıcıdır. Kendisi şu anda da Genel Kurul'da değildir' diye konuştu.

Daha sonra yapılan oylamayla, MHP'li Türkkan'a 2 birleşim Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

8 madde daha kabul edildi

8 madde daha kabul edildi

Sabaha karşı sona eren Genel Kurul görüşmelerinde tasarının sekiz maddesi daha kabul edildi. Buna göre, Polis Akademisi Başkanı'nın yanı sıra dekan, enstitü müdürü ve enstitü sekreteri, polis meslek yüksekokulu müdürü, polis meslek eğitim merkezi müdürü ve bunların yardımcılarıyla her kadrodaki öğretim elemanları ve idari personelin görevleri, düzenleme yürürlüğe girince sona erecek ve kadrolarıyla ilişkileri kesilecek.

Polis Akademisi Başkanı, düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 20 gün içinde atanacak.

Polis Akademisi'nde görevi sona eren öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman ve idari personelden başkanın teklif ettiği ve İçişleri Bakanı'nın uygun gördüğü personel, en geç 2 ay içinde Polis Akademisi Başkanlığı'nda durumlarına uygun kadrolara atanacak.

Güvenlik Bilimleri Fakültesi, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne dönüştürülecek. Fakülte öğrencileri, YÖK tarafından belirlenecek üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültelerine tercihlerine göre yerleştirilecek. 1 Ocak 2020 tarihine kadar, emniyet teşkilatının ilk kademe amir ihtiyacını karşılamak üzere, lisans mezunları arasından KPSS'de taban puanı alan ve şartları taşıyanlar, Polis Amirleri Eğitimi Merkezi'nde bir eğitim-öğretim dönemi özel eğitime tabi tutulabilecek.

Parti kapatma iddiaları

Parti kapatma iddiaları

Meclis Genel Kurulu'nda CHP'nin kapatılmak istenmesine ilişkin CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun belirttiği iddiaları da gündeme geldi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun katıldığı bir televizyon programında, CHP'nin kapatılmasıyla ilgili bir sürecin işlediğini ve bu konuda ellerinde bilgi ve belge olduğunu, bunu da kamuoyuna açıklayacağını söylediğini belirterek, 'Milyonlarca oy alan bir siyasi partinin genel başkanının boş konuşmayacağını biliyoruz. Böyle bir arayış varsa, bu arayışı kınıyoruz. Bakanın bu konuda Genel Kurul'u bilgilendirmesi lazım' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi tarihinin önemli ayıplarından birisi olduğunu söyleyerek, 'Sayın Genel Başkanımızın televizyon kanalına verdiği beyanat, söylediği olay doğrudur. Partimizle ilgili bu konu hakkında tezgah çevrildiğine dair bir arayış ve bu konuyla ilgili birtakım düzmece belge ve bilgi vardır; biz bunu zamanı geldiğinde açıklayacağız. Hükümetin bu konuyu izah etme şansı yok. Biz bunun nereden tezgahlandığını biliyoruz. CHP'yi kapatmayı düşünmek bile bu tezgahı yapanların haddi değildir' diye konuştu.

'Elinde bilgi ve belge varsa bunları kamuoyu ile paylaşması gerekir'

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da AK Parti Grubu olarak bugüne kadar, tüm parti kapatmalarının sonuna kadar karşısında durduklarını ve bundan sonra da parti kapatılmasına karşı olduklarını söyledi. 

Aydın, ana muhalefet liderinin elinde bilgi ve belge varsa bunları kamuoyu ile paylaşması gerektiğini ifade ederek, 'Biz, hiçbir partinin kapatılmaması konusunda irademizi ortaya koyarız. CHP bu memleketin köklü bir partisidir. Bu partinin ya da başka bir partinin kapatılmasını asla istemeyiz. Bununla ilgili anayasal düzenlemelerin de bir an önce yapılmasını isteriz' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise MHP'nin de kapatılmasına yönelik bazı bilgilerin olduğunun ifade edildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

'MHP'nin parlamentoda bulunmasına tahammül edemeyenlerin, MHP üzerinde dinleme, izleme ekipleri oluşturanların milliyetçilikten ve MHP'nin demokrasi mücadelesinden rahatsız olduklarını biliyoruz. Bunlarla ilgili dinleme ve izlemeleri takip edenlerin ve yapanların nerede yaptıklarını gayet iyi biliyoruz. 'Teröristlerle birlikte olanların, kucaklaşanların dokunulmazlığını kaldıracağız' diyerek gelen, daha sonra PKK'yı meşrulaştırıp MHP'yi kapatmak isteyen zihniyet, aslında 12 Eylül'deki Evren gibi milliyetçilik karşıtı bir zihniyetin varlığını göstermektedir. 2011'de MHP'ye tuzak kuranlar, meydanlarda bunları kullananlar belli, bugün de kimin nerede ne yaptığını gayet iyi biliyoruz ama öyle biri (MHP'yi kapatacak) daha anasından doğmadı. Dolayısıyla, MHP'ye yönelik bunlarla ilgili adım atacak kişilere gerçekten Türkiye dar olur.'

 TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ise siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsurları belirterek, 'Milletin tam temsili için barajların olmaması lazım. Seçim barajlarının düşürülerek millet iradesinin tamamıyla bu Genel Kurul'a yansımasını sağlamak burada bulunan bütün partilerin görevidir. Tam demokrasi için hepinize çağrıda bulunuyorum' dedi.

Görüşmeler 16 saati aştı

16 saati aşan görüşmelerin ardından sabah saat 06.42’de TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından bugün saat 14.00’da toplanmak üzere kapatıldı.

DHA ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0