Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Genç Kalecilerimiz Geleceğe Gülümsüyor

Genç Kalecilerimiz Geleceğe Gülümsüyor

Onedio Spor
24.03.2021 - 15:43

Süper Lig’de 2020-2021 sezonuna, gelecekte Milli Takımımızın filelerini korumaya aday, genç kalecilerimiz damga vuruyor.

Takımlarında düzenli olarak forma giyen Uğurcan, Altay, Ersin, İrfan Can ve Doğan, performanslarıyla kalelerinde güven verdikleri gibi, gelecek adına da umut aşılamaya devam ediyorlar.

Peki, bu eldivenler ile Türkiye’nin kaleci potansiyeli ne olabilir?

İstatistiki veriler ışığında, 5 genç kalecinin bu sezonki performanslarını inceleyerek başlayalım.

Süper Lig’de fark yarattılar

Süper Lig’de forma giyen futbolculara yönelik istatistiki araştırmalar yapan FBREF ’in verilerine göre Doğan Alemdar, ligde 20 yaşın altında düzenli forma giyen tek kaleci konumunda.

Geride kalan haftalarda, en az 15 maç oynamış kaleciler arasında, “gol yemeden maç tamamlama” oranı en yüksek kaleci, % 43 ile Ersin Destanoğlu oldu. İlk beşte Uğurcan Çakır, Doğan Alemdar ve Altay Bayındır da yer aldı.

Yine aynı skala ile incelendiğinde, Süper Lig’in “kalesine gelen toplarda en yüksek kurtarış” yüzdesi yakalayan eldiveni olarak, % 79.5 ile Uğurcan Çakır ön plana çıktı. İlk beş sırada Doğan Alemdar, Altay Bayındır ve İrfan Can Eğribayat da yer aldı.

Ligin, “90 dakika başına en az gol yiyen kalecisi” sıralamasında zirveye Ersin Destanoğlu oturdu. Genç kaleciyi Altay Bayındır takip ederken, Uğurcan Çakır da 4. sırada yer aldı.

Uğurcan ayrıca, ligde kalesine en çok şut atılan file bekçileri arasında yer almamasına rağmen, “en çok kurtarış yapan kaleciler” sıralamasında ilk 5’e girmeyi başardı. Aynı listede, İrfan Can Eğribayat da kendine yer buldu.

“En iyi 25 genç kaleci” listesine dahil oldular

Futbolcu yetenekleri ve potansiyel değerlendirmeleri üzerine araştırma yapan “Football Critic” platformu, 24 yaş ve altındaki en iyi 25 kalecinin listesini oluşturdu.

Leeds United’ın file bekçisi Illan Meslier’in ilk sırayı aldığı listede, Uğurcan Çakır ve Altay Bayındır ilk 15 sırada, İrfan Can Eğribayat ise 21. basamakta kendilerine yer bulmayı başardılar.

Etkileyici performansları nelerdi?

Aynı platform, genç kalecilerimizin en başarılı performansı ortaya koydukları müsabakaların listesini çıkarttı.

Buna göre, Uğurcan Çakır’ın en iyi maçları, 22 Aralık’ta oynanan Atakaş Hatayspor ve 31 Ocak’taki Beşiktaş müsabakaları oldu.

Altay Bayındır, sezonun en iyi oyunlarını, 6 Aralık’taki Yukatel Denizlispor ve 21 Mart’taki Beşiktaş maçlarında sergiledi. Altay’ın Yukatel Denizlispor mücadelesindeki oyunu, Süper Lig’de sezonun en iyi değerlendirme alan performansı olarak kayıtlara geçti.

Ersin Destanoğlu, geçtiğimiz sezon, 19 Temmuz’da oynanan Fenerbahçe ve 25 Temmuz’da oynanan Gençlerbirliği müsabakalarında kariyer maçlarını çıkarttı.

İrfan Can Eğribayat, 21 Şubat’taki Fenerbahçe ve 30 Kasım’daki Demir Grup Sivasspor mücadelelerinde parladı.

Doğan Alemdar ise, 6 Ocak’taki Yukatel Denizlispor ve 12 Aralık’taki Trabzonspor müsabakalarında en başarılı oyunlarını ortaya koydu.

Uğurcan ve Altay’a Leno benzetmesi

Futbolcuların saha içindeki artıları ile, aynı mevkide oynayan muadillerinin kıyaslamalarını ortaya döken uluslararası kaynakta, genç file bekçilerimizin potansiyelini gözler önüne seren veriler oluşturuluyor.

Uğurcan Çakır, refleksleri, karşı karşıya pozisyonlar ve uzaktan gelen şutlardaki becerileriyle öne çıkarılıyor.

Daha önce, De Gea ve Oblak’ı beğendiğini belirten Uğurcan, Pierluigi Gollini ile benzer kalitede olarak lanse edilirken, potansiyelinin Bernd Leno ve Hugo Lloris gibi isimlere yaklaşacağı öngörülüyor.

Altay Bayındır, karşı karşıya pozisyonlardaki becerisi, refleksleri ve çevikliği ile değerlendiriliyor.

İdol olarak De Gea ve Buffon’u öne çıkaran Altay, Bartlomiej Dragowski ile aynı klasmanda nitelendirilirken, onun potansiyeli için de Bernd Leno örnek gösteriliyor.

Türkiye, “kaliteli genç kaleci” çeşitliliğinde zirveyi zorluyor

“En iyi 50 genç kaleci” listesinde İtalya, Donnarumma önderliğinde 7 kaleci ile ilk sırada yer alıyor.

Meslier’in başı çektiği Fransa ve Henderson’ın parladığı İngiltere, 5’er potansiyelli kalecisiyle listede İtalya’yı takip ediyor.

Tabloda, üç büyük futbol devinin ardından Türkiye geliyor. Uğurcan, Altay ve İrfan Can ile listeye üç kaleci sokan Türkiye’ye, Rusya ve İspanya eşlik ediyor.

Geçtiğimiz günlerde, Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES) tarafından yayınlanan, “2001 doğumlu en iyi futbolcular” listesinde de Ersin Destanoğlu 5. sırada yer almıştı.

Türk futbol tarihinin en iyi kaleci rotasyonu olabilir mi?

Türk futbolu, kimi zaman uluslararası arenalarda da boy gösteren ve fark yaratan çok değerli kaleciler yetiştirmişti.

Bununla beraber belki de, yakın tarihte A Milli Takım formasına aday olabilecek bu kadar geniş sayıda ve kalitede kaleciye sahip olmamıştık.

Hali hazırda Milli formayı sırtına geçiren Mert Günok ve Gökhan Akkan gibi tecrübeli isimleri de göz önüne alırsak, genç kalecilerimizin bu performanslarını sürdürmeleri ve potansiyellerine ulaşmaları durumunda bu sorunun cevabı “evet” olacak.

Haklı olarak birbirleriyle kıyaslanırken kalitelerini de her geçen gün bir üst seviyeye çıkarmayı başaran file bekçilerimizin kariyer yolculuklarına ve hangi seviyeye erişeceklerine birlikte tanıklık edeceğiz.

Kaynak: https://www.trtspor.com.tr/haber/deta...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın