Görüş Bildir
Haberler
5 Maddede Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri

etiket 5 Maddede Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri

Mert Ersöz
21.08.2014 - 00:12 Son Güncelleme: 21.08.2014 - 01:37

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri

Son yılların en popüler bölümlerinden birisi. Ancak yine de ne kadar biliyorsunuz gerçekte ne iş yaptıklarını? 

Neredeyse %100 iş garantisi. Yeni mezunların maaşları 2500-4500$ arası değişmekte. Mesleğin doruk noktasında, yani Başmühendis ünvanına sahip oldunuz mu (Toplam 5 yıl deniz hizmeti ile) , Türk şirketlerinde 15000$'a kadar kazanmanız mümkün. Üstelik yabancı şirketler piyasası çok daha yüksek.

Peki sahi ne iş yapar bu insanlar?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Onlar aslında bir nevi Makine Mühendisi

Onlar aslında bir nevi Makine Mühendisi

Aldıkları eğitim ile aslında birer makine mühendisleri. Bunun gemi üzerine branşlaşmış hali olarak düşünelim. Termodinamik, Akışkanlar Mekaniği, Isı Transferi, Statik, Dinamik, Mukavemet, Malzeme; bunlar vazgeçilmez dersleri.

Bunun yanında Dizel Motorları, Gaz Türbinleri, Buhar Türbinleri, Buhar Kazanları, Hidrolik Pnömatik, Kontrol Sistemleri, İmal Usulleri, Elektronik, Soğutma ve İklimlendirme  vb. dersleri ile son derece yoğun bir programa sahipler.

Denizcilik dışı sektörlerde makine mühendisi olarak değerlendirilip, aslında sahip oldukları eşsiz eğitim ve tecrübe ile makine mühendislerinin önüne geçerler.

Onlar gerçek birer denizci!

Onlar gerçek birer denizci!

Bir zamanlar gemiler yelkenle veya kürekle güç kazanırdı. Sonra buhar makinesinin icadı ile 'MAKİNECİ'  'ÇARKÇI'  'MAKİNİST' 'MÜHENDİS' devri başladı. Biz kısaca 'makineci' diyoruz onlara. 

Onların birinci görevleri, her daim gemi pervanesinin dönmesini sağlamak. Yani aslında bu bölüm gemide çalışan mühendisleri yetiştirir. Belirli bir tonaj/güç sonrası gemide çalıştırılmaları zorunludur. En basit bir İstanbul vapurundan tutun, transatlantik yolcu gemisine kadar onlar geminin fiziksel olarak bir yerden başka bir yere gitmesini sağlar.

Hani o vapurlarda çok gürültülü bodrum katı gibi yer var ya, işte orası onların mabedi, 'makine dairesi'

Müthiş birer "USTA" onlar.

Müthiş birer "USTA" onlar.

Bir çok mühendise bana 17 lokma ver deneseniz boş boş bakar suratınıza. Oysa bizimkiler evlenince buzdolabını kendi kendine tamir edebilecek tipten.

Motor, türbin, kazan, pompa, kompresör, seperatör, elektirik, elektronik, hidrolik, pnömatik... aklınıza gelebilecek her türlü makine. Tornaymış, kaynakmış bunlarsa çocuk oyuncağı. Gerçek bir makineci herşeyi takar söker geçer. Nede olsa gemiler birer yüzer fabrika ve pervane dönecekse şayet, tamir edilemeyecek şey yok.

Biraz pasaklılar.

Biraz pasaklılar.

Kolay değil usta olmak. Mesela bu adam dev bir konteyner gemisinin başmühendisi. Namı diğer 'çarkçıbaşı'. Günde 100 ton yakıt yakan bir gemide bu kadar pislik de olsun artık.

Onlar çok güçlü!

Onlar çok güçlü!

Bir gemi kaç beygir? Dev gemilerin pervanelerini döndürmek hiç de kolay değil. 130 bin beygir gücüne kadar dizel motorları gemilere güç vermekte. Tabi biz bu kadar büyük bir şeye motor diyerek hakaret etmiyoruz. Gemilerin ana makinesi olan bu makinelere 'dizel makinesi' diye hitap ediyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
383
111
45
37
32
27
24