Görüş Bildir
Haberler
Gelecek Yıllarda Onları Daha Çok Duyacağız: Sürdürülebilirlik Üzerine Bilmeniz Gereken Kavramlar

Gelecek Yıllarda Onları Daha Çok Duyacağız: Sürdürülebilirlik Üzerine Bilmeniz Gereken Kavramlar

13.04.2021 - 12:00

Vakit geçtikçe hayatımızda daha sağlam yer edinen 'sürdürülebilirlik' üzerine bilmeniz gereken kavramları derledik. İyi okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karbon Ayak İzi

srv.onedio.com

Karbon ayak izi kavramı, atmosferde 'sera etkisi' yaratılmasında etkili olan, dolayısıyla küresel ısınmayı hızlandıran karbondioksit gazının salınımına neden olan ürünlerin kullanımıyla ortaya çıkan zararı ifade ediyor. Karbon ayak izimizi azaltmak için her birimize ayrı ayrı büyük sorumluluk düşüyor! Siz de internet üzerinden karbon ayak izinizi öğrenebilir, azaltmak için neler yapabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sürdürülebilir Şehir

'Sürdürülebilir şehir' kavramı, bir şehrin ihtiyaçlarının mümkün olduğunca sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerle giderilmesi gayesiyle ortaya çıkmış bir kavram. Şehrin ihtiyaçları için rüzgar, güneş enerjisi gibi çevre dostu kaynaklar teşvik ediliyor; ulaşım, emniyet gibi konularda da mümkün olduğunca çevre dostu çözümler geliştiriliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma

Ülkelerin özellikle son yıllarda hayata geçirdiği kalkınma planları, dünyamıza büyük zararlar verdi. 'Sürdürülebilir kalkınma' kavramı, bu zararları minimuma indiren yeni çözümler geliştirerek kalkınma sürecinin devam ettirilmesini hedefliyor. Bu kavramın öne sürülmesindeki başlıca amaçlar, varolan doğal kaynakların makul şekillerde kullanılması ve kalkınma sürecini sekteye uğratmadan doğayı tahrip eden uygulamaların yürürlülükten kaldırılması.

Yaşam Döngüsü

www.oggusto.com

'Yaşam döngüsü', bir ürünün geliştirilirken geçirdiği tüm aşamaları ifade ediyor. Bu döngünün tüm aşamalarda çevrede bırakacağı etkinin minimum düzeyde tutulması amaçlanıyor. Ürünün geliştirilmesinde kullanılan malzemeler geri dönüştürülebilir nitelikte ise, bu döngü de sürdürülebilir hale gelmiş oluyor.

Sorumlu Üretim ve Tüketim

Kaynakların daha verimli kullanılması ve gelecek nesillere de ulaştırılabilmesi için, ekolojik ayak izimizin bilincinde olarak üretim ve tüketim yapmamız gerekiyor. 'Sorumlu üretim ve tüketim' kavramında, üretim ve tüketim süreçlerinde zehirli atık, kirletici gibi ürünlerin kullanılmasının önlenmesi ve çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi öngörülüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi)

'Çevresel Etki Değerlendirmesi', öngörülen bir proje veya aktivitenin bütün çevresel konular çerçevesinde araştırılmasını, bu projenin çevrede bırakacağı etkinin incelenmesini öngören bir kavram.

Eko-Verimlilik

'Eko-verimlilik', aynı miktarda üretim için daha az kaynak kullanılmasını öngören bir kavram. Bu sayede hammadde ve su gibi kaynaklar daha az kullanılarak aynı miktarda üretim yapılabiliyor. Kısacası buradaki başlıca amaç, üretimde verimliliği artırarak hem çevresel hem de ekonomik fayda sağlanması.

Sıfır Atık Projesi

'Sıfır Atık Projesi', Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kamuya açık yerlerde israfı önlemek, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlamak, atık oluşumunu minimize etmek gibi amaçlarla ortaya koyduğu bir atık yönetim projesi. Projenin 2018-2023 yılları arasında kamuya açık yerlerde, sonrasında tüm Türkiye'de uygulanmaya başlanması hedefleniyor.

Yeşil Ürün

'Yeşil ürün', doğa ve insana olan zararını minimuma indirmiş olan ürün veya hizmeti ifade ediyor. İçeriğin ve ambalajın geri dönüştürülebilir nitelikte olması, üretimde enerjiden veya sudan tasarruf edilmiş olması gibi şartları sağlayan ürünler, 'yeşil ürün' olarak nitelendiriliyor.

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Daha sürdürülebilir bir yaşam ve daha güzel yarınlar için güzel ülkem doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz! #GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın