Görüş Bildir
Haberler
Gecenin 3'ünde Ağaç Kesilen Arazide 400 Milyonluk Rant

Gecenin 3'ünde Ağaç Kesilen Arazide 400 Milyonluk Rant

adem kara
09.04.2014 - 13:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

DT'de 400 Milyonluk Rant

İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi arazisine yapılan gece yarısı operasyonun altında 400 milyon TL’lik rant olduğu ortaya çıktı.

Önceki gece Macunköy’de bulunan tiyatro ve tesislerin bulunduğu kampüse yapılan sopalı ve silahlı saldırı sonrasında onlarca yetişmiş ağaç sökülmüş, alanda bulunan kümes hayvanları telef edilmiş ve tiyatroya ait bir prefabrik yapı da yıkılmıştı.

Devlet Tiyatroları (DT) emekçileri tarafından ağaçlandırılan bu yeşil alanla ilgili mülkiyet tartışmaları da var. 

Suat İnal'ın Evrensel'deki haberine göre, Milli Emlak tarafından Küçük ve Orta Büyüklükteki Sanayi İşletmelerini (KOBİ) desteklemek amacıyla bir kooperatife verilen bu arazi, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılarak büyük vurgunun önü açıldı. Konut imarına açılarak kamu yararı ortadan kaldırılan bu arazideki inşaata Yenimahalle Belediyesi tarafından da yapı ruhsatı verilmiş.

Devlet Tiyatrolarına (DT) tahsis edilmiş olan söz konusu arazi, Milli Emlak tarafından 1995 yılında parsellenerek iki adaya ayrıldı. Adalardan biri KOBİ’leri desteklemek amacıyla Küçük Sanayi Sitesi yapılmak üzere 2005’te SS İvme Yapı Kooperatifine satıldı. Ancak satış yapıldıktan çok sonra satışı yapılan araziye Devlet Tiyatrolarının kullanımına tahsis edilen 4250 metrekarelik ağaçlandırılmış alanın da dahil edildiği anlaşıldı. SS İvme Yapı Kooperatifi, 2005’te 6 milyon TL’ye küçük sanayi sitesi yapmak üzere teşvikle aldığı bu araziyi Ankara Büyükşehir Belediyesinin 1/5000’lik nazım planında bir şekilde imara açtırmayı başarıyor. Arazinin bu aşamadan sonra değeri 400 bin TL’yi aşarak çok büyük bir rant ortaya çıkıyor.

SS İvme Yapı Kooperatifi Küçük Sanayi Sitesi yapmaktan vazgeçerek araziyi kat karşılığı konut yapılmak üzere bir müteahhitlik firmasına devretti. İnşaatın başlamasıyla birlikte DT Genel Müdürlüğü kendi kullanımında olan arazinin de inşaat sınırları içine dahil edildiği ve 1995 yılında yapılan parselleme işleminde yanlış aplikasyon yapıldığı gerekçesiyle Ankara 12. İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma talebiyle başvurdu. 29 Ocak 2014 tarihinde 12. İdare Mahkemesi bu talebi yerinde görerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak inşaatı sürdüren şirket bir gece yarısı operasyonuyla bu kararı tanımadığını gösterecek şekilde doğrudan ağaçları hedef alarak söz konusu arazide bulunan ağaçları söktü.

Yenimahalle Belediyesi de duruma müdahale edip şirket yetkililerine bir ihtarname göndererek şirketten idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına uyulmasını istedi. Yerel seçimler öncesi verilen söz konusu ihtarnamede, 4250 metrekarelik alana yeniden girilmemesi konusunda uyarı ibaresi yer aldı. Ağaçların kesilmemesi ve yerine yapı yapılmaması gerektiği vurgulandığı ihtarnamede “Aksi takdirde yapı ruhsatınızın iptal edileceği” ibaresi açıkça yer alıyor. Sanatçı ve sanatseverler ise duruma tepki göstermek için her gün 20.30’da arazide forum düzenleyecek.

Haber: Suat İNAL | Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/81872/d...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0