Görüş Bildir
Haberler
Gece Gökyüzüne Nereden Bakmalı?

Gece Gökyüzüne Nereden Bakmalı?

Yerleşim alanlarından uzak noktalarda, gece karanlığında gökyüzündeki yıldızlar, gezegenler ve Samanyolu’nun parıldayan ışıltıları muhteşem bir manzara oluşturur. Fakat yerleşim alanları çoğaldığı için bu noktalar giderek azalıyor.

Üniversitelerarası Astronomi Araştırmaları Birliği’nin (AURA) Şili’de And Dağları üzerindeki gözlemevi geçen ay Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği tarafından koruma altına alındı.

Yapay ışıkla kirlenmemiş gökyüzüne artık daha az rastlanıyor. Bu ışıklar ise yıldızları görmemize engel oluyor.

İnsanların üçte ikisi şehirlerde yaşıyor. Bu bölgelerde gökyüzü gece Samanyolu’nu görecek kadar karanlık değil. Uzmanlar, bu yüzden şehirlerde yetişen insanların bu tür görüntüleri ancak bilim-kurgu filmlerinde gördüklerine işaret ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şili’deki Elqui Vadisi doğal güzelliği ve gökyüzünün muhteşem gece görüntüleri ile ünlü.

Ayrıca gece ışık kirliliğinin kaplumbağa, balık ve kelebek gibi bazı hayvanların yön bulma yeteneğini de olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Gece gökyüzündeki tüm cisimleri görmek için ışıksız ve bulutsuz bir ortam gerekiyor. Sadece yapay ışık değil, ay ışığı ve yazın yüksek yerlerde kutuplardan sızan ışıklar da tam karanlığı engellediğinden gökyüzünde fazla yıldız görülemiyor.

Dünyada en iyi gece gökyüzü manzarası görülebilecek bölgeler çoğunlukla ulaşılması zor yerlerde bulunuyor. İşte onlardan 10’u.

1. Sahra

1. Sahra

Mısır’daki Sahra Çölü

9.000.000 km karelik bir alana yayılan ve Afrika kıtasının yüzde 10’unu kaplayan Sahra dünyanın en büyük çölü. Buradaki aşırı sıcak ve kurak iklimin yanı sıra medeniyetten uzak oluşu da çölün ortalarında muhteşem yıldız manzaraları seyretme imkanı sağlıyor.

2. Namibya

2. Namibya

Namib Çölü’ndeki Namib-Naukluft Milli Parkı

Namibya’da gökyüzü gözlemleri ile ilgili astroturizm giderek gelişiyor. Dünyanın en eski ve büyük çöllerinden biri olan Namib Çölü’nde bazı teleskop çiftlikleri bulunuyor ve burada ufku her yönden görmek mümkün.

3. Çöller Bölgesi, Arap Yarımadası

3. Çöller Bölgesi, Arap Yarımadası

Arap Yarımadası’ndaki Çöller bölgesi

Arap Yarımadası’nın güney doğusunda 650 bin km karelik bir alanı kaplayan bu çölde herhangi bir yerleşim alanı yok denecek kadar az.

4. Atakama Çölü, Şili

4. Atakama Çölü, Şili

Şili’deki Atakama Çölü’nde bir vaha köyü olan San Pedro

Dünyanın en kurak çölü olan Atakama Şili, Peru, Bolivya ve Arjantin sınırlarında bulunuyor. Birçok astronomik gözlemevinin yer aldığı bölgede arazi yapısı Mars’ı andırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. La Palma, Kanarya Adaları

5. La Palma, Kanarya Adaları

Kanarya Adaları’ndaki La Palma’da Samanyolu

La Palma bir yanardağ adası. İspanya’ya ait olan Kanarya takımadaları içinde yer alan ada berrak gökyüzü nedeniyle astroturistler için bir çekim merkezi. Ada 2002’de UNESCO tarafından biyosfer koruma alanı olarak ilan edildi.

6. Himalayalar

6. Himalayalar

Himalayalarda ay doğarken

8850 metre ile dünyanın en yüksek dağı olan Everest’in de içinde bulunduğu Himalaya sıradağları, gece gökyüzünde yıldızların en net görüldüğü yerlerden biri.

7. Hawaii Yanardağları

7. Hawaii Yanardağları

Hawaii’deki Kilauea yanardağı ve Samanyolu

Hawaii’deki çok sayıdaki yüksek yanardağ birçok ünlü gözlemevini barındırıyor. 4000 metreyi aşan yüksekliğiyle Mauna Kea ve Mauna Loa adanın en iyi gece gökyüzü manzaralarıyla ünlü.

8. Batı Avustralya

8. Batı Avustralya

Batı Avustralya’daki Laverton’da bir su kulesi ve Samanyolu

Avustralya’nın batısının uydudan çekilmiş fotoğrafları bölgenin ne kadar karanlık olduğunu gösteriyor. Buradaki milli parklar yıldızları seyretmek isteyenlerin uğrak merkezi. Güney yarıküresinde gökyüzü Samanyolu’nun parlak merkezi nedeniyle kuzeydekinden çok daha çarpıcı bulunuyor.

9. Alpler

9. Alpler

Alpler’deki Grossglockner dağı, Avusturya

Batı Avrupa’da son kalan doğal gökyüzü Alplerde bulunuyor. Bu bölgenin dağlık ve yerleşim alanlarından mahrum olması ve milli parklarla koruma altına alınması gökyüzünü de kirlilikten korumuş. En gözde gökyüzü gözlem noktalarından biri Avusturya’nın Tyrol bölgesinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Wyoming, ABD

10. Wyoming, ABD

Amerika’nın batısında çok sayıda karanlık noktra var. Bu bölgenin büyük bölümü milli park ve koruma alanı kapsamında bulunuyor. Yellowstone Milli Parkı en çok ilgi gören yerler arasında.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Valla ben elektrikler kesildiğinde balkona koşup samanyoluna bakıyorum. Hobi işte :) elektrikler kesilse keşke dediğim çok olmuştur.

Kigami Turkoglu

Yazı yabancı ellerden çıkıp bizimkiler Türkçeye çırptığı için haliyle durum böyle oluyor. Aslında en iyi Altay dağlarından gök izlenir. Çünkü göğe en yakın y... Devamını Gör