Görüş Bildir
Haberler
Eyvah Gerçekten GDO Bebeğin Mamasında!

Eyvah Gerçekten GDO Bebeğin Mamasında!

adem kara
29.05.2014 - 14:27 Son Güncelleme: 29.05.2014 - 15:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

GDO’ya Hayır Platformu, bugün (29 Mayıs) Resmi Gazete’de yayımlanan GDO’lar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik ‘te yapılan değişikle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Platform, düzenlemenin Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğunu vurgulayarak bebek maması dahil tüm gıda ürünlerinde GDO’nun önünü açtığını belirtti.

Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinde yapılan değişiklikle “ GDO bulaşanı ” tabiri eklenmiş, 23. maddesinin başlığının değiştirilmesinin yanında içeriğinde yapılan değişiklikle %0,9 eşik değer konularak bu değer ve altında tespit edilen GDO’lar “GDO bulaşanı” olarak kabul edilmişti.GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünlerin onay amacına uygun olarak kullanılabileceği belirtilmişti.

Eyvah gerçekten GDO bebeğin mamasında! ‘ başlığıyla yayımlanan açıklamada bugüne kadar insan gıdası amaçlı hiçbir GDO’lu ürünün üretim ve ithalatına izin verilmediği hatırlatılıyor.

Biyogüvenlik Kurulu sadece hayvan yemi amacıyla GDO’lu 14 mısır (2 adedini platformun açtığı dava ile iptal edildi) ve 3 soya çeşidine izin veriyordu.

Açıklamada yönetmeliğin Biyogüvenlik Kanunu’na aykırılığı şöyle aktarılıyor:

“Kanunun “Yasaklar” başlıklı 5. maddesinin (d) fıkrasında “GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanımı” yasak olduğu açıkça belirtilmektedir. Buna karşın yönetmelikte hiçbir ayrım yapılmadan “GDO bulaşanı” kavramı getirilerek gıdalarda %0,9 ve altında onaylanmış GDO bulunmasına izin veriliyor olması kanuna aykırılık teşkil etmektedir. Kanunun izin vermediği bir konu yönetmelikle izinlendirilmiştir. Biyogüvenlik Kurulu’nun gıda amaçlı izin verdiği hiçbir GDO yoktur.”

Daha geçen hafta bebek mamalarında bile GDO tespit edildiğini hatırlatan GDO’ya Hayır Platformu, yapılan bu yönetmelik değişikliği ile halkımızın yine bir tedirginlik ve sıkıntı içerisine sokulmuştur. Bu tür davranışlar halkımızın gözünde Bakanlığı tek bir sözüne dahi inanmayacağı bir kurum haline getirmektedir” dedi.

Vatandaşlara Tarım Bakanlığına, İl Müdürlüklerine, İlçe Müdürlüklerine GDO istemediklerine dair dilekçe hazırlamaları çağrısında bulunan platform, yönetmeliğe karşı dava açacak.

Yeşil Gazete

Kaynak: http://yesilgazete.org/blog/2014/05/2...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0