Görüş Bildir
Haberler
Gaziosmanpaşa'da IŞİD mi Saldırdı?

Gaziosmanpaşa'da IŞİD mi Saldırdı?

Onedio Medya
05.08.2014 - 16:46 Son Güncelleme: 05.08.2014 - 17:19

Bundan üç gün önce sosyal medyada ve haberlerde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne bağlı bir grubun İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) ait seçim bürosuna saldırdığı iddia edilmişti.

HDP’den yöneticiler doğrudan HDP bürosuna bir saldırı olmadığını açıkladı. Ancak bu haberler ilki kadar dikkat çekmemiş gibi görünüyor.

2 Ağustos gecesi ne olduğunu anlamak için Gaziosmanpaşa’nın Karayolları Mahallesi’ne gittim. Hem o gün yaralananlarla ve görgü tanıklarıyla hem de HDP ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticileriyle görüştüm.

Karayolları hem Kürtlerin hem de Alevilerin yoğun olduğu bir bölge. Burada yaşayanlar, mahalledeki Kürtlerin önemli bir kısmının da “muhafazakar ve inançlı” kişiler olduğunu söylüyor.

Adını vermek istemeyen bir genç, mahalleye gelen bir grubun ilhahilerin okunacağı ve Semazen gösterilerinin olacağı bir etkinlik düzenleöek istediğini söylüyor.

Genç, etkinlikten birkaç gün önce başlayarak, sivil araçlarla hoparlörden duyuru yaptığını da belirtior. Duyurularda, yapılacak etkinlikte, bedava Kur’an-ı Kerim dağıtılacağı ve ilahiler okunacağı belirtilmiş. Yine etkinlik için dağıtılan bildirilerde “canlı ilahi ve Mevlevi semazen gösterisi' yapılacağı duyurulmuş.

Ancak bildirilerin altında etkinliğin düzenleyenlerle ilgili imza veya bilgi yer almıyor.

2 Ağustos gecesi çıkan olayda yarananlardan bir kişi ise, etkinliğin yapıldığı spor sahasının hemen yanındaki camiiden akşam saatlerinde “Bunlara inanmayın, kanmayın, dışarı çıkın” diye anons yapıldığını ve bunun üzerine annesini etkinlik alanından çıkarmak için gittiğini söylüyor.

Asıl tartışmanın, etkinlikte bir kişinin kendini “mehdi” ilan etmesi sonucu çıktığını, camiden anonsu duyanların çıkmak istemesine rağmen, etkinliği düzenleyenlerin kapıları kapatması üzerine gerginliğin arttığı da belirtiliyor.

Kafasına demir sopa ile aldığı darbeyle yaralanan ve adını vermek istemeyen genç, “Biz sadece oradan annelerimizi, ailelerimizi çıkarmak istiyorduk” diyor.

Etkinliğin yapıldığı Özkartal spor sahasının işletmecisi ise, iki kişinin gelip sahayı kullanmak istediklerini belirttiğini söylüyor ve görüşmelerini anlatıyor: “İş Kuran ise Hazreti Muhammed ise boynumuz kıldan ince dedik. Siyasi bir boyutu var mı diye sordum. Yok dediler.” İşletmeci aynı zamanda bu kişilerle ilgili hukuki süreci de başlattığını söylüyor.

Etkinliğin yapıldığı sahada IŞİD ile ilgili bir sembol, pankart veya bayrak görmediklerini söyleyen görgü tanıkları, bir kere örgütün lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin adını duyduklarını söylüyorlar. Ancak adının hangi bağlamda geçtiğiyle ilgili bilgiye sahip olmadıklarını söylediler.

HDP ilçe yöneticisi Cengiz Uzuner ise olay doğrudan HDP’ye yönelik bir saldırı olmasa da “dolaylı olarak öyle olduğunu” düşünüyor. HDP seçim bürolarına ve çalışma yaptığı bölgelerdeki olaylarla bağlantılı olduğunu söylüyor.

Grubun IŞİD’i destekleyen kişilerden oluştuğu kanısı hakim.

BBC Türkçe etkinliği yapan kişilere ulaşmaya çalıştı ancak, hangi kurum adına yapıldığıyla ilgili kesin bilgilere ulaşamadı.

Olayda 8 kişi yaralandı. Yaralananların tamamı hastaneden taburcu edildi.

Rengin Arslan | BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0