Görüş Bildir
Haberler
Gazi Koşusunu Kazanamadılar Ama...

Gazi Koşusunu Kazanamadılar Ama...

25.01.2014 - 18:23

Gazi Koşusunu Kazanamadılar Ama...

Yazının başlığı yazıyı yazmaktan çok daha zorladı diyebilirim. Çünkü yazacağım herhangi bir başlık Gazi kazanan isimleri ikinci plana attığım algısına sebep olabilirdi (ki bu hiç istemediğim bir şey),  bu nedenle hem Gazi şampiyonlarımızı hemde rakiplerini  bir anlamda onure edecek bir başlık seçmek istedim. Bunun içinde bayağı kafa yordum ancak istediğim bir başlık bulamadım. En son mevcut halini kabullenmek zorunda kaldım. Yazının amacı Gazi şampiyonları ile rakiplerini kıyaslamak değil, sadece bir istatistiki bilgi olarak Gazi Koşusunu kazanmalarına rağmen o yıl için ikramiye sıralamasında ilk sırada yer alamamalarının esas alınmasıdır. Bilindiği üzere Gazi Koşusu en yüksek ikramiyeli yarışımız ve genel anlamda bu koşuyu kazanan safkanlar yılın en kazançlı ismi oluyorlar. Ancak bazı yıllarda bu durum böyle gerçekleşmemiş;  İşte bu noktadan hareketle söz konusu durumun gerçekleşmediği yıllarda Gazi kazanmamasına rağmen ikramiye sıralamasının zirvesinde yer alan safkanları hatırlayacağız.

1990 yılından 2013 yılına pistlerimizde birçok başarılı safkan ter döktü…Bu isimlerden bazıları şanssızlıklar yaşayarak kariyerlerini erken noktalamak zorunda kaldı, bazıları ise performansları ile büyük başarı yakaladılar. Bunların dışında bazı safkanlarda yarışseverler’in gönlünde taht kurdu.  İlk yarışına çıkan her safkanın amacı kuşkusuz Gazi Koşusu olmuştur ve olacaktırda. Gazi kazanan kimi safkanlar kariyer kazançlarının büyük bir bölümünü bu koşu sayesinde elde edip yılın en fazla ikramiye kazanan ismi olurken , kimi safkanlar ise Gazi Koşusunu kazanmalarına rağmen o yılın ikramiye olarak zirvesinde yer alamadılar. Bu isimler için en önemli faktör denk geldikleri jenarasyondu diyebiliriz. Çünkü,Gazi kazanmalarına rağmen çok güçlü rakiplerle yıl boyu mücadele etmişlerdi.  Sanırım hiçbir at; Sabırlı , Bold Pilot ve Trapper ile aynı dönemde yarışmak istemez…Evet, çekişme açısından çok anlam ifade eden yarışlar ortaya koyuldu ama bu denli güçlü rakipler yanında da ikramiye sıralamasında geride kaldılar. Şimdi 1990-2013 yılları arasında Gazi kazanmasına rağmen o yılın ikramiye sıralamasında geride kalan isimlere göz atalım:

1992 yılının Gazi Şampiyonu PRESTIGE 1.007 lira ikramiye kazanmasına rağmen zirvede yer alamadı. Prestige, 1992 yılında G1 Gazi ve Ankara koşularını kazanmış, G2 Boğaziçi ve G3  Büyük Taarruz Koşularında üçüncülük elde etmişti. Ancak o yıl katıldığı 10 yarışın 6’sını kazanan ve 4 G1 zaferini kariyerine yazdıranDEVİR’in yılıydı. G1 Fatih Sultan Mehmet, G1 Başbakanlık, G1 TJK, G1 Cumhurbaşkanlığı koşularında birincilik, G2 Topkapı koşusunda ise ikincilik alan Devir 1.495 liralık kazançla o yılın ikramiye kazanç listesinin tepesine yerleşmişti.

1993 yılına geldiğimizde bir önceki yıla benzer bir sahneyle karşılaşıyoruz. THE BEST son koşusu Gazi olmak üzere katıldığı son üç koşusunu kazandıktan sonra bir daha pistlere çıkamayan bir isimdi. İki yarış önce maiden’dan çıkıp G1 Gazi koşusunu kazanma başarısı gösteren safkan o yıl 849 lira kazanç elde etmişti. THUNDER BOLT I, G1 Erkek Tay Deneme ve G1 Ankara, G3 Sait Akson ve G3 Büyük Taarruz galibiyetleri yanında G1 Gazi ve G1 Cumhurbaşkanlığı koşularındaki ikincilikler ile 93 yılında 1.422 liralık kazanç elde ederek zirvede yer almıştı.

1994’te Gazi Koşusunu kazaranak tarihe geçen AS JET, ilk ve tek

Kaynak: http://www.cidago.com/2014/01/gazi-ko...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın