Görüş Bildir
Haberler
Gastronomik Seyahate Çıkıyoruz: Dünya Sokaklarından Ağzınızın Suyunu Akıtacak 11 Lezzet

etiket Gastronomik Seyahate Çıkıyoruz: Dünya Sokaklarından Ağzınızın Suyunu Akıtacak 11 Lezzet

Özlem Güler
17.08.2016 - 17:21

Yurt dışı seyahatlerinde tarihi yerler kadar ülkelerin kültürel lezzetleri de dikkat çekiyor. 

Lüks restoranlar yerine el arabalarında, sokaklara kurulmuş tezgâhlarda, ufak büfelerde hem ucuz hem de lezzetli yemekler ve tatlılar bulmak mümkün. 

Hadi gastronomik bir yolcuğa çıkıyoruz!

1. Tayland - Pad Thai

1. Tayland - Pad Thai

Thai mutfağı deyince aklımıza ilk kızarmış böcekler geliyor, biliyoruz. Turistler sadece fotoğraf çektirmek için bile sokak satıcılarından kızarmış solucan, çekirge, akrep ve solucan alıyor.

Pad Thai’i ise noodle’a benzetebiliriz. İçine karides, et gibi seçeneklerin eklenmesi ve tatlı, acı, ekşi sosların birleşmesi ile oluşan Thai milli yemeklerinden biri. Hem sokaklarda hem de restoranlarda bulabilmeniz ise mümkün.

2. İtalya - Arancini

2. İtalya - Arancini

Çeşit çeşit pizzaları ile damaklarımızı şenlendiren İtalya’nın, meşhur sokak lezzetlerinden bir tanesi ise arancinidir. İtalya’nın her yerinde farklı çeşitlerinden yemeniz mümkündür.

Haşlanmış pirinçlerden yapılan topların kızartılması ile yapılır. İçleri de kıyma, mozzarella, karides gibi malzeme ile doldurulmuştur. Bizdeki içli köfteye benzetebiliriz.

3. Belçika - Waffle

3. Belçika - Waffle

Belçika sokaklarının en popüler yiyeceklerinden biri olan waffle,  çeşit çeşit çikolata ve meyveler ile karşımıza çıkıyor. Şehrin sokaklarında dolaşırken adım başı waffle satan tezgâhlara rastlayabilirsiniz.

Özel tabaklarında bol çikolata ve meyve ile birilikte sunulan wafflenizi, kenti dolaşırken rahat rahat yiyebilirsiniz.

4. Japonya - Yakitori

4. Japonya - Yakitori

Yakitoriye, Japon usülü tavuk şiş diyebiliriz. Yani bizim şiş kebabın Japoncası. Japonya’da çok eskilere dayanan bu yemek, bizim şişlerden daha minik şişlere geçirilerek hazırlanıyor. Şeker, pirinç sirkesi, zencefil ve soya sosu ile hazırlanan özel marinasyonu var.

5. Fransa - Krep

5. Fransa - Krep

Paris şık restoranları ile turistlerin başını döndürse bile Rue du Montparnasse Bulvarı'nda çeşit çeşit krep dükkânlarına ve seyyar satıcılarına rastlayabilirsiniz.

Dökme demir bir ızgara üzerinde yuvarlak şekilde pişiriliyor ve külah şeklinde sunuluyor. İçeriğini kendi damak zevkinize göre hazırlatabiliyorsunuz. İçerisinde et ya da sebze karışımları yer alabildiği gibi muz, çilek, pudra şekeri ve çikolata gibi malzemelerle muhteşem bir tatlıya da dönüşebiliyor.

6. Meksika - Elote

6. Meksika - Elote

Meksika mutfağının yıldızı tacolar ve mısırlar olduğu için sokaklarında gezerken bol bol bu lezzetler ile karşılaşabilirsiniz. Elote bol kalorili ama bu kaloriye değecek lezzetlerden. Hazırlanışı ise çok basit. Önce kremaya ardından cojita dedikleri peynire bulayarak hazırlıyorlar.

7. Hindistan - Gajar ka Halwa

7. Hindistan - Gajar ka Halwa

Hint mutfağı her eyalette çok çeşitlilik gösterir. Herkes fazla baharatlı ve acı olduğundan bahseder. Thali, Biryani gibi yemekleri meşhurdur. Gajar ka halva ise hem restoranlarda hem de sokak lezzetlerinde sıkça rastlayacağınız tatlılarındandır.

Süt, şeker, havuç, fıstık ve kaju gibi kuruyemişler ile karıştırılarak sunuluyor.

8. Çin - Ahtapot Izgara

8. Çin - Ahtapot Izgara

Pirinç denilince akla ilk gelen ülkelerden olan Çin’ de, pirinçten tatlılar, ekmekler, tatlılar yapılıyor.

Sokak lezzetlerinde de pirinçli bir çok lezzete rastlıyoruz fakat pirinç kadar nehir balıkları, kurutulmuş ördekler ve şişlere dizilmiş, hemen hemen her yerde bulabileceğiniz ahtapot ızgaralar oldukça ilgi çekiyor.

9. Hollanda - Kibbeling

9. Hollanda - Kibbeling

Peynirinden, ekmeklerine kadar Hollanda’nın lezzetleri anlatmakla bitmez. Fakat balık seviyorsanız, özellikle pazarlarda ve alışveriş caddelerinde bulabileceğiniz balıkçılardan, kibbeling alabilirsiniz. 

Sarımsaklı veya soğanlı olarak hazırlanan sosları balığın yanında servis ediliyor. Lezzetine bu soslar ile kat çıkıyor diyebiliriz. Kılçıksız ve hafif bir balık olan kibbeling, turistlerin favori atıştırmalıklarının başında geliyor.

10. Almanya - Currywust

10. Almanya - Currywust

Patates Alman yemeklerinin vazgeçilmezidir.  Hem yemeklerinde hem de garnitür olarak sık sık patates kullanırlar.

Sosis ve patatesin yan yana olduğu meşhur yemekleri currywurst' tur.

11. Brezilya - Fejioda

11. Brezilya - Fejioda

Brezilya’nın geleneksel yemeklerinden fejioda, öğle yemeklerinde yeniyor. Bu geleneksel yemek, bizim etli kuru fasulyemiz gibi fakat rengi çok daha koyu ve kıvam aldıkça siyah bir yemek oluyor.

İçinde sadece et değil, sosis, bacon da var.  Sunumunda, pilav ve yeşillik ile servis ediliyor. Brezilya sokaklarında bu lezzet ile karşılaşırsanız tatmadan dönmeyin.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
264
166
44
28
14
14
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Türkiye:Nohut-pilav (tavuklu)...:D

Pasif Kullanıcı

''Brezilya sokaklarında bu lezzet ile karşılaşırsanız tatmadan dönmeyin.'' :D Onedio yüksek sosyete gezi rehberi :D