Görüş Bildir
Haberler
TV
Game of Thrones için Azor Ahai Teorileri (!!! ağır spoiler içerebilir)

Game of Thrones için Azor Ahai Teorileri (!!! ağır spoiler içerebilir)

Emre Aysel
29.07.2014 - 00:58 Son Güncelleme: 29.07.2014 - 16:20

dikkat ! ağır spoiler içerebilir

       Öncelikle kitap serisinin ismi A Song of Ice and Fire Song (Buz ve Ateşin Şarkısı) olmasına rağmen insanlar arasında daha çok serinin ilk kitabının ismiyle anıldığı için başlıkta Game of Thrones ismini kullandım. Şimdi öncelikle nedir bu Azor Ahai onunla başlayalım. Azor Ahai, Aegon'un Karaya Çıkışı'ndan yaklaşık 8000 yıl önce yaşamış efsanevi bir kahramandır. Uzun Gece'nin ortasında Ötekiler'i yendiği kılıcı Işık Getiren'i kullandığı söylenir. Kralların Çarpışması kitabında Salladhor Saan Işık Getiren'in dövülme hikayesini şöyle anlatır:

    ''Dünyanın karanlığa gömüldüğü zamanlardı. Karanlığın karşısına dikilecek kahramanın daha önce hiç görülmemiş emsalsiz bir kılıcı olmalıydı. Azor Ahai, otuz gün otuz gece hiç uyumadan tapınakta kaldı ve kutsal ateşte bir kılıç dövdü. Erit, döv, katla. Erit, döv, katla. Kılıç tamam olana kadar. Ama soğutmak için suya soktuğunda çelik parçalara ayrıldı.

    O bir kahramandı, baştan başladı. Bu sefer tam elli gün elli gece tapınakta kaldı ve dövdüğü kılıç, ilkinden daha iyi görünüyordu. Azor Ahai bir aslan yakaladı, çeliği hayvanın kalbinde soğutacaktı ama kılıç canavarın kalbine değer değmez yine parçalara bölündü. Azor Ahai'nin kederi büyüktü, ne yapması gerektiğini bilmiyordu.

    Üçüncü gün, kılıç için yüz gün yüz gece çalıştı. Kılıç, kutsal beyaz alevler içinde parlarken karısını çağırdı. 'Nissa Nissa' diye seslendi kadına, karısının adı buydu. 'Göğsünü aç ve seni bu dünyadaki her şeyden daha fazla sevdiğimi unutma.' Kadın, adamın dediğini yaptı ve Azor Ahai sıcak çeliği karısının kalbine sapladı. Kadının içindeki bütün kan, bütün cesaret, bütün güç çeliğe aktı ve Işık Getiren yaratıldı.''

Kehanete göre, Asshai'nin eski kitapları uzun yaz mevsiminin ardından gelecek olan günü anlatır. O gün yıldızlar kanayacak ve soğuğun ağır nefesi dünyanın üstüne çökecek. O dehşet dolu gün geldiğinde, bir savaşçı alevlerin arasındaki kılıcı çekecek. O kılıç Işık Getiren'dir. Kahramanların Kızıl Kılıcı'nı tutan adam, Azor Ahai'nin yeniden hayata gelişi olacak ve karanlık onun ardında kalacak. Vadedilmiş Prens, Işık Getiren'i bir kez daha ellerine alacak ve Ötekiler'e karşı kullanacak eğer o yenilirse dünyada onunla birlikte düşecek. Ve yine kehanete göre bu Vadedilmiş Prens kanayan bir yıldız altında, tuz ve dumanın içinde doğacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Stannis Baratheon

1. Stannis Baratheon
  • Öncelikle Melissandre'ye göre Azor Ahai kesinlikle Stannis Baratheon. Melissandre bunu ateşlerinde gördüğünü iddia ediyor

  • Stannis, Robert'in İsyanı'ndan sonra Ejderha Kayası Lordu olarak anıldı. Ejder Kayası bulundurduğu volkanlarla dumanı ve denizde bir ada olması sebebiyle tuzu temsil eder

  • Stannis'in baba tarafından büyük annesi Rhaelle Targaryen. Ejderha kanı var kendisinde.

  • Üstat Aemon Stannis'in kılıcının ışıl ışıl parlayan, hiç ısı vermeyen bir kılıç olduğunu fark ettiği zaman onun Işık Getiren olmadığını farketti. 

2. Daenerys Targaryen

2. Daenerys Targaryen
  • Sam, Üstat Aemon'a Dany ve ejderhalarından bahsettiği zaman Aemon kehanette bahsedilen liderin Dany olabileceğini düşündü. Ve Sam'e şöyle söyledi:
  • ''Kimse hiç bir kızı aramadı çünkü vadedilmiş prensdi prenses değil. Rhaegar'ı düşündüm... duman onun doğum gününde Summerhall'ı yiyip bitiren ateşti, tuz ise ölenler için dökülen göz yaşlarıydı. Rhaegar küçükken benim inancımı paylaştı fakat daha sonra kehaneti yerine getirecek kişinin oğlu olduğuna ikna oldu. Aegon'a gebe kalındığı gece Kral Topraklarında bir kuyruklu yıldız görünmüştü.Ne aptalız kendimizi çok akıllı zannettik. Ejderhalar ne erkek ne dişidir, Barth bu gerçeği gördü, alev gibi değişkendir cinsiyetleri. Dil, bin yıldır hepimizi yanılttı. 

  • Daenerys tuz ve duman ortasında doğmuş biridir.Ejderhalar bunu kanıtlıyor.

  • Kehanet cinsiyeti belli olmayan ejderhalar tarafından meydana gelmiştir. Bu demek oluyor ki yeniden doğacak Azor Ahai'in erkek olmasına gerek yok.

  • Daenerys bir fırtına sırasında Ejderha Kayası'nda doğdu.

  • Daenerys ateşten etkilenmediği için eline alevli bir kılıç alabilecektir.

  • Üç tane taşlaşmış ejderha yumurtası çatlattı bu da demek oluyor ki kendisinde birazcık eski Valyrian kan büyüsü gücü var.

  • Ayrıca serinin yazarı Martin seride Daenerys'ın Azor Ahai olduğuna dair o kadar ipucu veriyor ki okur yazarın her zamanki gibi ters köşe yapıp Dany'i Azor Ahai yapmamasını bekliyor. Ancak bu durumun farkında olan Martin yine bir ters köşe yapıp Daenerys'ı Azor Ahai yapabilir. Sonuçta Martin bu :)

3. Jon Snow

3. Jon Snow
  • George Martin'in açıklamalarından Jon Snow'un seride önemli bir rol teşkil edeceğini anlıyoruz

  • Melisandre Azor Ahai için alevlerin içine baktığında sadece Jon yada kar ile yapacağı bir şey görüyor; Jon, kar değilde kül olduğunu düşünüyor ama Melisandre direk Jon'la bağlantılı olduğunu düşünüyor.

  • Jon Snow Ak Yürüyenlerle dövüşürken elinde yanan kırmızı bir kılıç tuttuğunu rüyasında görmüştü.

  • Jon gerçekte Rhaegar Targaryen ile Lyanna Stark'ın çocuğu ise bu da Jon'un ejderha kanından geldiğini gösterir.

  • Jon Ygritte'ye olan aşkı yerine Gece Nöbetini seçti ve dolaylı yoldan bile olsa Kara Kale'de ki yabanıl saldırında ölmesine sebep oldu. AzorAhai'nin Işık Getiren'i tamamlamak için karısı Nissa Nissa'yı öldürmesi gibi.

  • Son kitapta Jon, Gece Nöbetçileri'ndeki yaptığı uygulamalara muhalefet olan kardeşleri tarafından bıçaklanıyor. Eğer ağır yaralanırsa yada ölürse kızıl rahibe Melissandre tarafında diriltilmesi (yeniden doğması) kuvvetle ihtimal.

4. Victarion Greyjoy

4. Victarion Greyjoy
  • Victarion Greyjoy, Lord Quellon'un 3.oğlu ve Demir Adaları lordu Balon Greyjoy'un kardeşidir

  • Abisi Balon'un ölümünden sonra kral şurası ile Demir Adaları kralı olan diğer ağabeyi Euron'un emriyle Daenerys'i yakalamak için çıktığı seyahatte Victarion Greyjoy ölümcül bir kılıç yarası aldı. R'hllor'a hizmet veren kırmızı bir rahip olan Moqorro tarafından bu yara iyileştirildi. İyileşme işleminin ardından kolu kızartılmış bir domuz rostosuna benzedi ve gözle görülür bir dumanla kaplıydı.

  • Tuz denizle olan bağlantısından gelebilir. Kolundan duman çıkması ise duman maddesini gerçek kılabilir ve ölümden döndürülmüş olması ise yeniden doğumu simgeliyor olabilir.

  • Melissandre gibi ateşlerde geleceği görme yeteneğine sahip olan Moqorro ateşlerinde Victarion'un R'hllor'a hizmet edeceği önemli bir gelecek gördüğünü söylüyor.

  • Victarion'ın eşinin ölüme yenilmesi ise Nissa Nissa bağlantısı olabilir.

5. Rhaegar Targaryen

5. Rhaegar Targaryen
  • Rhaegar, 2.Aerys'ın büyük oğlu ve varisiydi. Aynı zamanda Daenerys'ın en büyük ağabeyiydi. Robert Baratheon'un isyanı sırasında gerçekleşen Üç Dişli Mızrak Savaşı'nda bizzat Robert tarafından katledildi.

  • Rhaegar kitaplara olan düşkünlüğü yüzünden yaptığı araştırmalar sonucu kendisin Azor Ahai olduğunu düşünmeye başladı. Sur'da üstat olan büyük amcası ile yaptığı uzun mektuplaşmalar sonuncunda ikisi de bu konuda hemfikirdi.

  • Rhaegar, kayıtlara ejderha yumurtasını canlandırma girişimi sonucunda çıktığı kaydedilen; kral, kralın varisi, bir kral muhafızının  ve daha bir çok insanın ölümüyle sonuçlanan Yazkalesi Yangını (Tragedy of Summerhall) esnasında dünyaya gemişti. Çıkan yangın (duman) ve ölen insanlar için tüm westeros'un akıttığı gözyaşları (tuz) dolayısıyla dumanın ve tuzun içinde doğmuş olması bu teoriyi desteklemektedir.

  • Eğer Rhaegar Azor Ahai ise Robert Rhaegar'ı öldürerek tüm Westeros'u lanetlemiş oldu. Bu durumda Uzun Gece'nin sonunda Ötekiler Westeros'u işgal edecek ve seri kötü sonla bitmiş olacak. Mutlu sonlara arşı alerjisi olan George Martin için biçilmiş kaftan :)

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Aegon Targaryen

6. Aegon Targaryen

Serinin son kitabıyla beraber katılan, aslında öldü diye bildiğimiz bir karakter Aegon Targaryen. Babası Rhaegar annesi Elia Martell olan, Kral Toprakları'nın işgali sırasında henüz bebek olmasına rağmen Tywin Lannister'ın askerleri tarafından öldürülen ve cesedi kırmızı bir pelerine sarılı vaziyette Kral Robert'a sunulan biri. Ya da bu zamana kadar herkes öyle düşündü. Anlattığına göre hadım Varys işgalden önce Aegon'u bir şişe Arbor karşılığı satın aldığı başka bir bebekle yer değiştirmiş ve onu ,sadık adamlar eşliğinde, uygun zaman gelesiye kadar eğitilmesi ve saklanması için  Dar Deniz'in karşısına göndermiştir. Bu hikaye ne kadar doğru bilemiyoruz. Özellikle Aegon'un Blackfyre isyanları sonucu Westeros'tan sürülmüş olan lord,şövalye ve askerlerin kurmuş olduğu Altın Grup (Golden Company) isimli paralı asker grubu tarafından destekleniyor olması onun saklı-kayıp bir Blackfyre olabileceği kuşkularını doğurmaktadır. Neyse aslında yeni bir karakter olduğu için Aegon'un Azor Ahai olduğuna dair güçlü kanıtlar sunamıyoruz. Yalnızca Aegon doğduğu gün Kral Toprakları semasında kırmızı bir kuyruklu yıldız belirmiştir ve son zamanlarda Azor Ahai olduğuna dair inancı azalan Rhaegar Vadedilmiş Prens'in oğlu olduğunu düşünmüştür

7. Jaime Lannister

7. Jaime Lannister
  • Casterly Kayası'ndan Lord Tywin Lannister'ın en büyük oğlu.

  • Söylentilere göre Jaime'nin annesi Leydi Joanna Kızıl Kale'de nedimelik yapığı sıralarda henüz prens olan Aerys II ile tanışır ve Aerys II ona aşık olur. Jaime ile Cersei'nin Aersy II ile Joanna'nın gayrımeşru çocukları olabilecekleri düşünülmektedir. Jaime ile Cersei tıpkı Targaryenler gibi ensesttir ve bu da bu teori için güçlü kaynak noktalarından bir tanesi. Ayrıca Aerys II'nin Jaime'yi çok erken yaşta Kral Muhafızı ilan ederek onu bir bakıma Tywin'den alma çabası da kaynak olarak gösterilebilir. Son kitapta bilindiği üzere Jaime Brienne yada onun kılığına girmiş birisi yada -eğer ölmüşse- Brienne'nin nekromansi ile hareket ettirilen bedeni tarafından bir yere götürülünüyor. Gittiği yerde karşılaşacağı muameleler sonunda ölmesi ve bir şekilde Thoros tarafından tekrar diriltilmesi ihtimal dahilinde

8. Davos Seaworth

8. Davos Seaworth

Fırtına Burnu Kuşatmasını delerek açlıktan kıvranan kale halkına soğan ve tuzlu balık getirmesi sayesinde kaçakçılık yaptığı günlerin cezası olarak 4 parmağının kısaltılması karşılığında Stannis Baratheon tarafından şövalye ilan edilen eski bir kaçakçı. Stannis'in kanunlarla hakkı olan tahtı ele geçirmek için yaptığı Kral Toprakları saldırısında Tyrion Lannister'ın çılgınateşli tuzağından yaralı bir biçimde kurtuldu. Aslında onun Azor Ahai olduğunu düşünmem de bu yüzden. Herkesin cayır cayır yandığı bir yerde yanmadı (ateş geçirmez) ve oradan kurtulmasının tek nedeninin Tanrıların onunla işinin daha bitmemiş olması olduğunu düşünüyor. Ve bilindiği üzere kendisi Karasu Koyu'nun dışındaki kayalıklarda çılgınateşin (duman) ve denizin (tuz) arasında bir nevi yeniden doğuyor. Ve Nissa Nissa'yı sembolik olarak fedakarlık olarak düşünürsek Davos o gün orada 4 oğlunu feda ediyor. Ancak kendisinin ejderha kanı ile bir bağlantısı şu aşamada yok.

9. VEE BONUS:

Gerçekte Azor Ahai çıkmasa bile gönüllerin Azor Ahaisi olan, ağzından çıkan her sözcükle bizi alıp başka diyarlara götüren, kuzeyli kızların görüp görebileceği en fazla baklava dilimine sahip olan Kuzeyli; BoyunKıran, YorulmazTaşıyıcı, ve daha birçok ünvana sahip, Kuzeyin oğlu, şair yürekli çocuk.... HODOR

.... ve sonra Bran'a dönüp ''hodor'' dedi Hodor ve ekledi ''hodor''

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
236
71
32
27
16
8
8