Görüş Bildir
İçgüdüyle Yol Almak
Bazen bir karar vermemiz gerektiğinde kendimizi zihnimizin labirentinde kaybolmuş hissederiz. Puslu bir yolda el yordamıyla ilerliyormuşuz gibi gideceğimiz yönü kestirmekte zorlanırız. Sağa mı döneyim sola mı? Hiç sapmadan düz mü ilerlesem? Eğer biraz da panik olduysak, işler iyice çıkmaza girebilir. Kendi sesimizden çok paniğin ya da karasızlığın sesini duyabiliriz. Böyle anlarda yapılacak en etkili şey içimize dönüp kendi içgüdülerimize kulak vermektir. Ancak karmaşık bir durumla karşı karşıya kaldığımızda genellikle zihnimizin sesine değil, dış seslere kulak verme eğiliminde oluruz. Oysa bize doğru yolu gösterecek olan içimizdeki sakin sestir.
Ani Bir Kayıp veya Beklenmeyen Bir Boşanma Sonrasında Neden Gecikmiş Yas Yaşarız?
Gecikmiş yas, sevdiğiniz birinin ölümü veya boşanma gibi önemli bir kayıp yaşadığınızda, ancak yasın tipik belirti ve semptomlarını yaşamadığınızda ortaya çıkar. Kayıp gerçekleştiğinde kederinizi ifade etmek yerine, duygu dalgalarının daha sonra ortaya çıktığını görebilirsiniz. Bu yazımızda gecikmiş yas kavramını detaylı bir şekilde inceliyor olacağız. Hadi başlayalım!
Reklam
Cinsellik 101 Dersi
etiket
Merhaba sevgili okurlar! Bugün itibariyle Cinsellik 101 dersimize başlıyoruz! Cinsellik sadece fiziksel bir eylem değil, aynı zamanda birçok duygu, düşünce ve davranışı da kapsayan geniş bir kavramdır.
Zor Bir Çocukluk Dönemi Geçirmek Neden Yetişkin Ruh Sağlığını Derinden Etkiliyor?
Pek çok araştırma, zorlu bir çocukluk döneminin yetişkinlikte daha fazla ruhsal hastalık riskiyle bağlantılı olduğunu doğrulamıştır. Ancak, yaşamın ilerleyen dönemlerindeki psikiyatrik sorunların nedeninin ACE'lerin kendisi olup olmadığını bilmek zordur. Paylaşılan genler gibi üçüncü bir değişkenin hem olumsuzluklardan hem de sonraki ruh sağlığı sorunlarından sorumlu olması mümkündür. Bu yazımız bu tür ruhsal durumlara derinlemesine bir bakış atıyor...
Reklam
Kendine Hakkını Ver
etiket
Bazı çok yönlü konular vardır ki insan bir yanından düşünse, öbür yanı eksik kalır. Takdir konusu da benim için böyle bir konu. Belki takdir konusuna çok önem verdiğimden, ara ara aklımın kuytu köşelerinden gelir ön saflara yerleşir. Önceki yazılarımdan birinde takdir etmenin önemine değinmiş ve yazımı şöyle bitirmiştim: “Yunus Emre’nin de dediği gibi yaratılanı sevelim Yaradan’dan ötürü. Hiçbir şeyde olamıyorsak da samimi övgü ve takdirde eli bol olalım, sevgili okur.” Başkalarını takdir etmek ve bu konuda eli açık olmak elbette çok önemli ama ben bu yazıdan sonra aklımın bir köşesinde hep başka bir soruyla cebelleştim. Peki, kendini takdir?
Annelerinden Ayrışamamış Erkekler
etiket
Her zaman hayatımızı en çok etkileyen ‘güvenli bağlanmanın’ altını çizeriz. Bu yazımda güvenli bağlanmanın yanı sıra çok önemli bir konuya değinmek istiyorum. Siz değerli okurlarımla paylaşmak istediğim konu “Anneden ayrışamamış erkeklerin yetişkinlikteki ilişkilerine nasıl yansıdığı”. Bu konu hem profesyonel olarak hem de bireysel olarak çok fazla gözlemlediğim bir konu.
Bilinçli Farkındalığın Yetişkin, Ebeveyn ve Çocuk Üzerindeki Etkileri
etiket
Bir bakış, bir duruş, bir söz hayatımızda değişimlere neden olabilir.Mindfulness dikkatli ve bilinçli farkındalık sağlamanın yöntemlerinden biridir. Dikkatin, bilinçli olarak, şimdiki anda ve yargısız bir şekilde an be an ortaya çıkmasına dikkat edilerek ortaya çıkan farkındalık olarak tanımlanır. Bilinçli farkındalığın (mindfulness) kişilerde yarattığı his, yaşamı artan bir katılım ve uyanık bir şekilde yaşama şekli olarak da ifade edilir. Mindfulness, sadece anı yaşamak değil, aynı zamanda hoşumuza giden ya da gitmeyen her şeyi bilinçli bir şekilde kabul etmeyi ifade etmektedir. Bilinçli farkındalık günlük yaşamımızda pek çok olayı kapsamaktadır.
Reklam
Dış Görünüşün Mahkeme Kararlarını Etkilediği Bilimsel Olarak Açıklandı!
Çekici insanların hayatta ayrıcalıklı muamele gördüğünü düşünebilirsiniz ki araştırmalar bu konuda haklı olduğunuzu gösteriyor. Bazı psikologlar bunun insanların daha hafif hapis cezası almalarına bile yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ancak daha yakın bir zamanda, kendi çalışmamız bu ' halo etkisinin' aslında daha karmaşık olduğunu öne sürüyor. O halde ilk önce Halo etkisinin ne olduğu ile başlayalım.
"Öz"ünde Olmak
etiket
Dr. Ken Robinson, Öz isimli kitabında, “Öz, doğal yetenekle kişisel tutku arasındaki buluşma noktasıdır” diye anlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Sevdikleri işi yapan insanların büyük bir çoğunluğunun ortak noktası hem sevdikleri işi yapmaları hem de o işi yaparken kendilerini özgün hissetmeleridir. Sevdiği işi tutkuyla yapan insanlar, zamanın nasıl geçtiğini fark etmezler ve bu süreçte kendilerini canlı, odaklanmış ve daha enerjik hissederler.”
Kızıl Goncalar'daki 'Çekirdek Hafıza' Testini Yapıyoruz!
Core Memory, yani çekirdek hafıza, hayatımızın en önemli ve etkileyici anılarının saklandığı hazine sandığını ifade eder. Anılar, birer yaşam kılavuzu gibidir; geçmişte yaşadıklarımız, bugünümüzü ve geleceğimizi şekillendirir. Yıllar boyunca biriktirdiğimiz bu değerli bilgiler, hayat deneyimlerimizi zenginleştirir ve bize dünyayı anlama konusunda yardımcı olur. Özellikle 'temel anılar' diye adlandırılanlar, hayatımızın en önemli ve unutulmaz anlarıdır. Hayatımızın en mutlu ve en acı dolu anları, bu çekirdek hafızanın en değerli parçalarıdır.Dizide de Levent hoca, Cüneyd'in çekirdek hafızasında yer alan annesi ile ilgili olayı çözmeye çalışmış ve başarılı olmuştu.Bakalım senin hafızanın derinliklerinde neler gizli? Bu bir eğlence testidir, teşhis için bir uzmana başvurunuz!
Reklam
Zihnini Zorlayıp Beyninde Yeni Bağlar Geliştirecek Zihin Egzersizleri
etiket
Zihinsel kapasitemizi geliştirmek, hayat boyu süren bir yolculuktur ve bu süreçte zihnimizi zorlamak ve yeni bağlantılar kurmak son derece önemlidir. Beynimiz, kullanıldıkça güçlenir ve esnekliğini korur. Zihin egzersizleri, beyin sağlığını ve bilişsel yetenekleri artırmak için harika bir yöntemdir. Zihnimizi zorlayarak yeni bağlar oluşturmak, öğrenme sürecini hızlandırır ve zihinsel keskinliği artırır.Şimdi gelin ne tür egzersizler yapabiliriz, birlikte bakalım! 👇
Benden Kayıp Çocukluğuma
etiket
Sezen Aksu’dan ilham aldım bu yazıyı kaleme alırken “Küçüğüm daha çok küçüğüm bu yüzden bütün hatalarım… Bu yüzden kendimi önemli zannetmem.” diyor minik serçe.
Reklam
Alternatifler ve Dönüşen İlişki Dinamikleri
etiket
Bir ilişkiden diğerine koşup, hiçbir zaman derinlemesine ve anlamlı bir şey yaşamadan, hayatını haz odaklı geçirebilir insan.Bu da, haz arayışını, derin ve anlamlı bir yol arkadaşlığına tercih etmek demektir. Elbette bu da tercih edilebilir. Sorumluluk almadan, emek vermeden ya da risk almadan bir hayat yaşamak mümkün.
Palyaçoların Ürpertici Görüntüsünden Korkmamızın Altında Yatan Psikolojik Etkenler
Palyaço korkusu gülünecek bir şey değildir. Palyaçolara karşı duyulan bu sebepsiz korku paniğe ve mide bulantısına neden olabilir. Nadir görülen bir fobi olmasına rağmen, birçok insan palyaçoları düpedüz korkutucu olmasa da ürkütücü buluyor. Peki niçin? Cevap kısmen popüler kültürdeki kötü palyaçoların yaygınlığında yatıyor olabilir (Stephen King'in It (1986) filmindeki Pennywise'ı düşünün). Ancak araştırmacılara göre, palyaçolardan korkmamızın gerçek psikolojik nedenleri var.
Yeterince İyiyim!
etiket
En son ne zaman kendinizi “yeterince iyi olduğunuz” için kutladınız?Hırslı insanlar genelde kendilerine karşı serttir: İyi olanı kutlamak yerine, iyi olmayanı eleştirirler.Dürüst olun: Son birkaç ay içinde kaç kere o gün elinizden gelenin en iyisini yaptığınız için sırtınızı sıvazladınız?
Reklam