Görüş Bildir
Haberler
İfade Özgürlüğünün Olmadığını Söyledi: Fransız Komedyen Türkiye'den Sığınma Talep Edecek

İfade Özgürlüğünün Olmadığını Söyledi: Fransız Komedyen Türkiye'den Sığınma Talep Edecek

Komedyen Dieudonne M'Bala, Fransa'da ölüm tehditleri aldığı ve gösterilerine hiçbir şekilde izin verilmediğini belirterek, Türkiye'den siyasi sığınma talep edeceğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kamerunlu baba ve Fransız annenin çocuğu olarak 1966'da Fransa'da dünyaya gelen M'Bala, başta Afrikalı göçmenlerin sorunları olmak üzere toplumsal eleştiriye dayalı komedi gösterileriyle tanınıyor. Skeçlerinde kullandığı sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında olmadığı gerekçesiyle hakkında birçok defa 'hakaret ve ırkçılık' suçlamalarıyla dava açılan M'Bala, kendisine çifte standart uygulandığını ifade etti.

Siyasilerinde bulunduğu bazı gruplardan ölüm tehditi alıyor

Siyasilerinde bulunduğu bazı gruplardan ölüm tehditi alıyor

Fransa'da yaşadığı süreçleri ve Türkiye izlenimlerini, video konferansla AA muhabiriyle paylaşan M'Bala, siyasetçilerin de aralarında bulunduğu bazı çevrelerin kendisini sürekli tehdit ettiğini, defalarca ölüm tehdidi aldığını, gösterilerinin engellendiğini ve kişilik haklarına sistematik saldırılar düzenlendiğini savundu.

Fransa'da hayatın kendisi için yaşanılmaz olduğunu ve baskıların giderek arttığını belirten M'Bala, iş olanakları engellendiği için ailesiyle birlikte ülkeden kalıcı olarak ayrılmak istediğini söyledi.

Türkiye'ye sığınma başvurusu yapmak için hukuki hazırlıkları tamamlamak üzere olduğunu dile getiren M'Bala, şöyle devam etti:

Türkiye'ye sığınma başvurusu yapmak için hukuki hazırlıkları tamamlamak üzere olduğunu dile getiren M'Bala, şöyle devam etti:

'Fransa'da eleştiriyle ilgili çifte standart uygulanıyor. Artık Fransa'da ifade özgürlüğü yok gibi hissediyorum. Özellikle benim gibi insanlar için. Siyahiler ve Müslümanlar üzerine yapılan birçok gösteri var. İslam Peygamberi Hz. Muhammed'le ilgili karikatürler yapılıyor mesela ve bunlar devlet desteği alıyor. Charlie Hebdo gibi. Ama bana destek vermedikleri gibi gösterilerimi yasaklıyorlar. Hapishane korkusu değil yaşadığım, artık çalışamayacağım bir yerde yaşamak sorunu var. Ben Fransa'da salonları en çok dolduran komedyenlerden biriyim. Onları rahatsız etmeyen, amaçlarına hizmet eden komedyenler var. Bunlar propaganda sanatçıları. Ben Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ya da ona iş veren Rothschild Bankası'nın propagandasını yapamam.'

'Fransa Başbakanı gösteri yapamamam için her şeyi yapıyor'

'Fransa Başbakanı gösteri yapamamam için her şeyi yapıyor'

Fransa'da yaşadığı güvenlik sorunlarına değinen M'Bala, Afrika kökenli olduğu için kendisi gibilerin çalışmanın çok zor olduğunu dile getirerek, ülkenin en popüler komedyenlerinden biri olmasına rağmen iş yapamadığını anlattı.

M'Bala, 'Fransa Başbakanı gösteri yapamamam için her şeyi yapıyor, binlerce insanın gösterilerime gelmesinden, başarımdan rahatsız oluyor. Ölüm tehditleri aldım, televizyonda bile tehdit edildim. Charlie Hebdo dergisi sistematik olarak beni maymun, beyni olmayan insan gibi çiziyor. Bana yapılan ırkçılık, Müslümanlara karşı yapılan ırkçılığa benziyor. Artık bu ırkçılık benim için katlanılamaz düzeye geldi ve artıyor.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak iltica başvurusunda bulunacağını belirten M'Bala, şöyle devam etti:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak iltica başvurusunda bulunacağını belirten M'Bala, şöyle devam etti:

'Kendisine büyük bir saygı duyduğum Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açık bir mektup hazırlıyorum. Ülkeniz ifade özgürlüğü anayasal olarak koruma altına alınmış. Ülkenizde doğal bir saygı olduğunu hissediyorum. Bu saygıyı artık Fransa'da hiçbir şekilde hissetmiyorum. Fransa'da artık bu durum geçerli değil. Bunun için siyasi sığınma talebinde Türkiye'yi tercih ettim. Türkiye kapıları Doğu ve Batı'ya açılan ve ikisi arasında bir sentez. Bunun için tarihle dolu, güçlü ve saygı dolu bir ülke. İstanbul'da sokaklarda Paris'e göre daha az problem olduğunu hissediyorum. Daha sakin ve daha fazla aile ortamı olan bir şehir. Aynı zamanda eğlenen gençleri de görüyoruz. Her şey var. Kendimi Türkiye'de Fransa'dan daha rahat hissediyorum.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Türkiye Fransa'ya göre daha modern bir ülke'

'Türkiye Fransa'ya göre daha modern bir ülke'

M'Bala, Türkiye hakkında çok güçlü önyargıların olduğunu vurgulayarak, sözlerini, 'Midnight Express (Geceyarısı Ekspresi) diye bir film var. Televizyonlarda çok gösterim alan bir yapım ve şimdi herkes bana bu filmden bahsediyor. Türkiye kesinlikle orada gösterilen bir ülke değil. Gelenler zaten şaşırıyor. Fransa'ya göre daha modern bir ülke. Kesinlikle insanların hayal ettiği bir yer değil. Dışardan görünen Türkiye imajı gerçeği yansıtmıyor.' diye tamamladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
175
22
20
9
7
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
rans

Adam daha gelmeden herkesi güldürdü bence bırakın gelsin :)

Sıradan Biri

Bu ülkede sokak röportajında bile eleştirenler ertesi gün karakola ifade vermeye gidiyor. İfade özgürlüğünün en son aranacağı ülke burası.

deadpoet

Şimdi bizimkiler bunla övünürler. Bakın adam anladı, ifade özgürlüğü, büyük ülke falanlar filanlar. Türkiye'de ifade özgürlüğü mü varmış ya ilk defa duyuyoru... Devamını Gör