Görüş Bildir
Haberler
Folik Asit (Folat) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Folik Asit (Folat) Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
06.08.2021 - 10:30

Folik asitler suda çözünebilme özelliğine sahip olduklarından hücre üretimi için gerekli bir vitamindir. Vücuttaki yeni hücre üretimi kansere neden olan durumların önüne geçmeyi sağlar. Kemik iliğinin beyaz kan hücresi ve kırmızı kan hücresi üretirler. Birçok görevi olan folik asitlerle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha çok yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asitler, vücut için önemli bir vitamin çeşididir. Doğal yollardan alınabileceği gibi takviye olarak da alınabilir. Doğurganlık dönemine girmiş çoğu kadının kullanması gereken bir vitamin çeşidi olduğu kadar hamilelik döneminde kesinle kullanılması gerekilmelidir. Peki folik asit nedir? Folik asit yüksekliği veya düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Olması gereken değer nedir? İşte tüm merak edilenlerin cevapları...

Folik Asit Nedir?

Folik Asit Nedir?

Folik asit, kemik iliğinde alyuvarların içerisinde üretilir. Vücutta yeni hücrelerin oluşmasını sağlayan suda çözülebilen bir vitamindir. Gıdalarda doğal olarak bulunabileceği gibi takviye besin olarak da alınabilir. Gıdalarda doğal olarak bulunana folat adı verilir. Hücre bölünmesinde önemli bir görevi olduğu için hızlı büyüme dönemlerinde yeteri miktarda alınması çok önemlidir. Folik asit yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuşkonmaz, baklagiller, turunç, brüksel lahanası, brokoli, fındık ve kabuklu kuru yemişler, dana ciğeri ve tropikal meyvelerde bolca bulunur. Bu besinleri hamilelik öncesi tüketilmesinde fayda vardır.

Folik Asitin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir?

Folik Asitin Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir?

Sağlıklı bir insanda folik asit değerinin dengede olması önemlidir. Vücutta folik asit miktarı yeterli değilse düşüklüğe neden olur. Çölyak veya kısa bağırsak sendromu, kronik alkolizm, hemolitik anemi, kemoterapi veya radyoterapi sonrası, sağlıksız diyet listeleri, diyaliz, gebelik gibi durumlar folik asitin düşmesine neden olur. 

Folik asit eksikliğinde ise; büyümede yavaşlama, halsizlik, sinirlilik, ishal, saçlarda beyazlama, depresyon gibi psikolojik sorunlar, mide- bağırsak belirtileri, solukluk, nefes darlığı gibi belirtiler gerçekleşebilir. Bazen de hızlı kalp atışı, ciltte pullanma, ağızda ülser tarzı yaralar ve ağız kenarındaki çatlaklar yaygın olmayan belirtiler arasındadır. 

Folik asit yüksekliği ise çok narin görünen bir durumdur. Vücutta kullanılmayan veya depolanamayan folik asitler idrar ile dışarı atılır.

Folik Asit Değerleri Kaç Olmalıdır?

Folik Asit Değerleri Kaç Olmalıdır?

Sağlıklı bir insanda folik asit değeri 4.6- 18.7 mg/L'dir. Bu değerler kişinin bünyesine, yaşına, cinsiyetine göre farklılık gösterebilir. Hamile bir kadının folik asit ihtiyacı %50 oranında artar. Çocuklarda ve ergenlikte ise düzenli kullanımı şarttır.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın