Görüş Bildir
Haberler
FETÖ'nün Siyasi Ayağı Tartışması: 6 AKP'liden İlker Başbuğ Hakkında Suç Duyurusu

FETÖ'nün Siyasi Ayağı Tartışması: 6 AKP'liden İlker Başbuğ Hakkında Suç Duyurusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla harekete geçen 6 AKP milletvekili, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve eski milletvekili Dursun Çiçek hakkında suç duyurusunda bulundu. Başbuğ, FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmaları ile ilgili olarak 2009'da askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması için hazırlanan teklife dikkat çekmiş ve 'Bu teklifin FETÖ'nün direktifiyle hazırlandığını düşünüyorum' demişti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, 2009 yılında Meclis'ten geçirilen ve askerlerin özel yetkili mahkemelerce yargılanmasının önünü açan düzenleme için 'Teklifi getirenler araştırılsın' çıkışı yeni bir tartışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İlker Başbuğ'u sert sözlerle eleştirdi, AKP Grubu'na da "Süratle dava açmalısınız" talimatını verdi. 👇

Erdoğan'ın sert çıkışının ardından Başbuğ yazılı bir açıklama yaptı. 👇

Yaptığı açıklamalardan TBMM'yi ve bazı üyelerin ismen itham eden bir sonuç çıkartılmasının doğru olmayacağını belirten Başbuğ, 'Televizyon programındaki konuşmamızın kapsamı hükümet tasarısı dışında iki önerge ile yapılan düzenlemeler olup esasen bunların üzerine FETÖ gölgesi düşürmek değil gece yarısı yapılan bu düzenlemelerden FETÖ'nün istifade ettiğinin ortaya konulmasıdır' dedi.

Şikayetçiler, Başbuğ'un işaret ettiği değişiklik önergesinde imzası bulunan 6 AKP'li vekil

Şikayetçiler, Başbuğ'un işaret ettiği değişiklik önergesinde imzası bulunan 6 AKP'li vekil

BBC Türkçe'nin haberine göre sabah saatlerinde söz konusu yasal düzenlemeyle ilgili önergede imzası bulunan milletvekilleri, avukatlarıyla birlikte parti genel merkezinde bir toplantı yaptı.

Toplantıdan sonra açıklama yapan Mustafa Elitaş, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yasal düzenlemeyle ilgili önergeyi veren 6 milletvekili olarak avukatları aracılığıyla Başbuğ ve Dursun Çiçek hakkında suç duyurusunda bulunma kararı alındığını bildirdi.

Bu kapsamda önergede imzası bulunan Mustafa Elitaş, Bekir Bozdağ, Ahmet Aydın, Yahya Doğan, Mehmet Ceylan, Abdurrahman Müfit Doğan, avukatları Hüseyin Aydın ve Muammer Cemaloğlu aracılığıyla Başbuğ ve Çiçek hakkındaki suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

Dilekçede şu görüşlere yer verildi:

'TBMM'nin iradesiyle yasalaşan kanun tasarısı ve değişiklik önergelerinin FETÖ'nün direktifiyle hazırlandığını iddia etmek 15 Temmuz gecesinde FETÖ'ye karşı kahramanca direnen ve bu nedenle bombalanan gazi meclisimize ve onun mensuplarına açık bir saygısızlık olup, bu nitelikteki bir ithamın Genelkurmay başkanlığı yapmış bir kişiden sadır olması büyük talihsizliktir.'

Milletvekillerinin yasama faaliyetlerinden dolayı suçlanmasının ancak antidemokratik, vesayet rejimlerinde sözkonusu olabileceği kaydedilen dilekçede, 'Kaldı ki FETÖ'yle mücadele edenleri, asılsız ithamlarla itibarsızlaştırmak, FETÖ'yle mücadeleye zarar vermekte ve sonucu itibariyle FETÖ'ye hizmet etmektedir' denildi.

Başbuğ'un açıklamalarının 'ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirilemeyeceği savunulan dilekçede, şu isteme yer verildi:

'Sonuç itibariyle şüpheli, ifade özgürlüğünün sınırlarını aşarak, müvekkilimizin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmek suretiyle atılı suçu alenen işlemiştir. Basın yayın ve medya aracılığı ile suç konu ifadelerin birçok kişiye ulaştığı açık olduğundan aleniyet unsuru gerçekleşmiş olup, şüphelinin kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinin 3 ve 4. fıkraları uyarınca cezalandırılması gerekmektedir.'

Dursun Çiçek yapacağı suç duyurusunu beklemeye aldı

Dursun Çiçek yapacağı suç duyurusunu beklemeye aldı

İlker Başbuğ'un söz konusu düzenlemenin yapılma nedeni olarak gösterdiği emekli albay ve eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek, düzenlemenin çıkması için özel gayret sarf edenlerin FETÖ’nün siyasi ayağı olarak soruşturulması için suç duyurusunda bulunacağını açıklamış ve 6 Şubat tarihini işaret etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, milletvekillerine 'dava açın' çağrısı yapmasının ardından Çiçek, suç duyurusunu beklemeye aldı.

BBC Türkçe'ye konuşan Çiçek, 'O düzenlemeyi yapanlar FETÖ'cü olmayabilir ama FETÖ'nün oyununa gelmiş olabilirler, o nedenle araştırılsın diyoruz. Dava açılsın, üzerine gidilsin ki, bu işi kimin tezgâhladığı, kimin planladığı, siyasi ayak kim ortaya çıksın' görüşünü dile getirdi.

Dursun Çiçek, sonradan çökecek Ergenekon davası kapsamında 4,5 yıl cezaevinde yatmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlker Başbuğ ne demişti?

İlker Başbuğ, dün Twitter hesabı üzerinden bu açıklamayı yaptı 👇

CHP'li Özgür Özel: "AB düzenlemesine destek verdik"

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tartışma konusu olan düzenlemeler şu anda yürürlükte değil 👇

Tartışma konusu olan düzenlemeler şu anda yürürlükte değil 👇

CHP, 9 Temmuz 2009'da yürürlüğe giren söz konusu maddenin iptali için Anayasa Mahemesi'ne yürürlüğü durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Anayasa Mahkemesi başvurudan kısa süre sonra düzenlemenin yürürlüğünü durdururken, 2010 yılında da tartışılan maddeyi iptal etti.

Ajanslar ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
91
8
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bozkurt

"FETÖ'nün siyasi ayağı değilseniz neden araştırma önergelerini reddeddiniz?" diye sorulsa nasıl cevap vereceksiniz?

Pasif Kullanıcı

Nerede bu akp’li kuduz itler? Vardir soyleyecek bir seyleri, aslinda bu akp’ye oy atan destekleyen herkes feto’cu. Bile bile feto denen serefsiz olusumun siy... Devamını Gör

Bozkurt

AKP tabanının beklentisi nedir? diye anket yapmışlar, beklentilerden birisi "FETÖ nedeniyle mağduriyetlerin giderilmesi". Başka herhangi bir partinin böyle b... Devamını Gör

Tıntın

''Siyasi ayağı biziz.'' demiş oldular kısaca. Hatta ne ayağı komple neyse.