Görüş Bildir
Haberler
Felçli Hasta, Omuriliğe Hücre Nakliyle Ayağa Kalktı

Felçli Hasta, Omuriliğe Hücre Nakliyle Ayağa Kalktı

Ulaş
21.10.2014 - 19:09
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Felçli bir adam burun boşluğundan alınan hücrelerin omuriliğine nakledilmesini içeren yeni bir tedavi yöntemi sayesinde tekrar yürümeye başladı.

40 yaşındaki Polonyalı hasta Darek Fidyka 2010'da bıçaklı bir saldırıya maruz kaldıktan sonra göğüs bölgesinin altını kullanamaz duruma gelmişti.

Dünyada ilk kez denenen çığır açıcı yeni tedavinin uygulanması ertesinde artık destekli şekilde yürüyebiliyor.

Polonya'da bir grup doktorun Londra'dan araştırmacıların katkısıyla gerçekleştirdiği hücre naklinin ayrıntıları Cell Transplantation (Hücre Nakli) adlı tıp dergisinde yayımlandı.

BBC televizyonunun Panorama adlı programından bir ekip uzmanlardan aldığı özel izinle projeyi ve felçli hastanın iyileşme sürecini bir yıl boyunca takip etti.

Darek Fidkya, ''Yarısını hissedemediğin vücudunun yeniden hayata geri dönmeye başlaması sanki yeniden doğuyormuşsun gibi'' diyor.

Doktorlar tedavi için koku duyusunu belirleyen ve kısaca OEC diye adlandırılan hücreleri kullandılar.

Bu hücrelerin özelliği, insanın koku alma sistemindeki sinir liflerinin devamlı yenilenmesini sağlamaları.

Darek Fidkya'nın koku hücrelerini labrotuvarda çoğalttıktan sonra omuriliğindeki yaralanmış bölgeye enjekte eden doktorlar, iki yıldır felçli olan ve fizyoterapide hiçbir ilerleme sağlayamayan hastanın üç ay gibi kısa bir süre zarfında sol bacağındaki kasları oynatabildiğini gördü.

Tedavi üzerinden geçen iki yıl içinde metal desteklerle ilk adımlarını atmaya başlayan Darek Fidkya'nın idrar torbası, bağırsakları ve cinsel organları da kısmen canlanmış durumda.

Polonya'daki uzman ekibin lideri Wroclaw Üniversite Hastanesi'den cerrah Pawel Tabakow, ''Omuriliğin yeniden hayata döndürülmesi uzun yıllar imkansız olarak görülürdü; şimdi bir gerçeğe dönüşmesi çok heyecan verici'' diyor.

Polonya'daki doktorlara İngiltere'den Nicholls Omurilik Yaralanması Vakfı (NSIF) ve İngiltere Kök Hücre Vakfı (UKSCF) katkıda bulundu.

Araştırmada yer alan taraflardan hiçbiri çıkan sonuçtan kâr elde etmeyeceklerini vurguluyorlar.

Polonyalı doktorlar ve İngiltere'deki iki vakıf, şayet bir patent alınması gerekiyorsa bunu tıp camiasıyla bedava paylaşmak için temin edeceklerini belirttiler.,

  • BBC Türkçe
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0